Dodaj do ulubionych

comber jagnięcy mam i co dalej?

19.10.05, 12:16
na forum wyskakują raptem 3 wpisy-nawet nie z przepisami
mocno czosnkowo mi sie marzy, ale konkretnego przepisu nie mam'
comber jest mrozony:( ale dobrze, ze wogóle dostałam jagniecine
Obserwuj wątek
    • millie Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:02
      a comber to pupa czy lopatka? ale wszystko jedno ktore - naszpikuj mocno
      czosnkiem, posyp ziolami do woli (mieta dobra, szlwia, majeranek) i zawin w
      folie aluminiowa. mozesz zawinac razem z pokrojonymi warzywami. wrzuc do
      piekarnika na jakies 2 - 3 godziny, bedzie mieso bardzo miekkie, rozlatujace
      sie na widelcu. pozdrawiam.
      • invicta1 Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:12
        mniej wiecej taki mam plan
        jałowiec moze być do jagnięciny?
        --
        Kabhi Khushi Kabhie Gham...
        • millie Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:17
          jalowiec bardzo dobry jak lubisz, ale jeszcze lepszy rozmaryn.
          • invicta1 Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:21
            a można połaczyć ten jałowiec i rozmaryn?
            • millie Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:24
              pewnie ze mozna, jagniecina jest w smaku moim zdaniem nie za wyrazna i slodkawa
              wiec im wiecej ziol tym lepiej.
              • invicta1 Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:28
                dziekuje!
        • Gość: g Re: comber jagnięcy mam i co dalej? IP: 81.15.226.* 19.10.05, 13:31
          to po kolei:

          1. najpierw trzeba sparzyć comber wodą z octem (1:1) i przyprawami - jałowiec,
          listek laurowy itd.

          2. teraz w marynate: oliwa, sól (nie-za-dużo), pieprz i np. rozmaryn, mozna
          dodać troche czerwonego wina, plastry cebuli i w marynate na kilkanascie godzin
          najlepiej

          3. teraz trzeba obrać dość duzo ząbków czosnku (ale nie rozgniatać!) i powkładać
          w otworki zrobione w combrze

          4. natrzeć brytwanne tłuszczem i do pieca z combrem!

          5. piekarnik powinien być rozgrzany do ok. 220 stopni - i do tak nagrzanego
          pieca wstawic trzeba wszytsko na ok. pół godziny.

          6. po tym czasie trzeba zmniejszyc piekarnik do ok. 180 stopni i piec dajać
          jakies 20-30 minut na każde pół kilo combra

          7. w razie potrzeby można podlewać mięso np. winem, albo bulionem

          8. po upieczeniu trzeba to cudo zostawic na ok. 15-20 minut, zeby sobie
          odpoczelo - nie rozkrajac, zeby soki cenne nie uleciały!

          9. podawać z sosami roznymi mozna np: dzem z czarnej porzeczki wymieszany z
          chrzanem, albo: galaretka z porzeczki z miętą i skróką pomarańczową otartą, albo
          po prostu jakiś chrzanowy sos/ ćwikła.


          to jest wypróbowany przepis na lamb leg, jaką robiłam mieszkając w uk. myśle, ze
          comber też wyjdzie zacny!

          smacznego życze!
          • invicta1 Re: comber jagnięcy mam i co dalej? 19.10.05, 13:33
            ale suuuper-dobrze, że mam 2 combry:)
            bardzo dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka