Dodaj do ulubionych

Cukinia - baaardzo dużo!

20.10.05, 21:10
Trochę za dużo mi urosło w ogrodzie, właśnie pozbierałam i nie mam pojęcia co
zrobić? Możecie podrzucić pomysły na: 1. Nieskomplikowane obiady z cukinią;
2. przetwory z cukinii - też raczej proste; 3. Inne "metdy" - np. mozna
mrozić?- ewent. w jakiej formie i do czego potem zuzyć?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Cukinia - baaardzo dużo! 20.10.05, 21:26
      marynowana (marynata octowa w słoiki na dłuzej i marynata octowo jakaś tam na
      krocej)
      faszerowana
      smazona
      placki
      sosy do makaronów
      zawijaski
      sałatki
    • samo Re: Cukinia - baaardzo dużo! 20.10.05, 21:49
      Placki- trzesz cukinię na grubych oczkach i dalej postępujesz jak z
      ziemniaczanymi.
      Plastry cukinii obtaczasz w cieście naleśnikowym i smażysz.
      Plastry cukinii (te najepiej najpierw zblanszować) obtaczasz w jajku i bułce i
      smażysz.
      Cukinię kroisz w zapałki, podsmażasz do miękkości ale nie sflaczenia na oliwie
      z czosnkiem, dorzucasz pomidory świeże lub z puszki.Podajesz z makaronem.
      Do tych samych zapałek dodajesz sok z cytryny,czosnek i zioła.Jesz z makaronem.

      Słynna zupa cukiniowa Giezika:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13540506&v=2&s=0
      Cukinię wydrążasz, faszerujesz doprawionym mięsem mielonym.Pieczesz. Pod koniec
      posypujesz serem, pieczesz jeszcze chwilę.

      Cukinię faszerujesz czymś co jest leczo tyle że bez cukinii.Pieczesz.

      Na spód z kruchego ciasta wykładasz cukinię podsmażoną w kawałkach z
      cebulą,czosnkiem i ziołami. Posypujesz żółtym serem.Pieczesz.

      Plastry cukinii grillujesz lub opiekasz popędzlowane oliwą.Podajesz z tzatziki.

      Robisz lasagne, używając zamiast makaronu plastrów cukinii.

      Plasterki cukinii krojone wzdłuż zwijasz i spinasz wykałaczką do środka ładując
      np. kuskus z pieczarkami, samą pieczarkę, paprykę i co tylko zapragniesz.
      Podpiekasz lub dusisz, podajesz z sosem pomidorowym.

    • Gość: maćko Re: Cukinia - baaardzo dużo! IP: *.si11.com 20.10.05, 22:21
      A ja proponuje cuś inego :) też mam dużo na działce.

      1. Coś w rodzaju leczo:
      Cukinia pokrojona w kostke, zucona na olej, z podpieczonym czosnkiem i cebulka.
      troszke wody + pomidory. Calość troszkę pogotowaź żeby trochę wody wytworzyło,
      dodać bazylię - PYCHA

      2. Prosto z Włoch :) z tego sezonu
      Cukinie ścierasz na grubych oczkach, albo jeszcze na grubszych - np. na
      specjalnych tarkach do warzyw. Rzucasz na rozgrzany olej, solisz i podsypujesz
      bulka tarta, beda wtedy troszke kruche i chrupiace, jesc zaraz po usmazeniu bo
      szkoda zeby stygly a poza tym slinka cieknie i odrazu zrobisz sie glodna :)

      Smacznego
    • cipcipkurka Mopku, 21.10.05, 13:52
      w galerii potraw cukinia przewija się co chwilę, więc zerknij tam:
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=cukinia&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=777&poz=0&A_szukaj=t
      resc&zywe=2&x=12&y=10
      • cipcipkurka Lenistwo :-( 21.10.05, 13:53
        tinyurl.com/7vns8

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka