itka77 07.11.05, 07:49 Bardzo proszę o pomoc. Poczęstowano mnie ostatnio naleśnikami ze szpinakiem. Były przepyszne! Chciałabym sama je sobie przyrządzić, ale nie wiem jak :-( ' Z góry dziękuję za prezpisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem? 07.11.05, 08:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31141756&a=31141756 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: Jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 07.11.05, 08:25 .Pytala sie o nalesniki a nie o krokiety. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:A bardziej przystępnie. 07.11.05, 08:37 Ponieważ rodzaju ciast na krokiety trochę więcej istnieje, to w tym przypadku zostało wykorzystane ciasto naleśnikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Itko, generalnie szpinak przsmażasz na masle lub 07.11.05, 10:42 oliwie z czosnkiem (mozesz dodac co lubisz - czasem mala cebulke, imbir...), doprawiasz solą, cukrem i pieprzem do smaku i mieszając odparowujesz do odpowiedniej konsystencji. Można gałkę też. - mozesz dodac chilli, albo harise - bedzie opikantnie; - mozesz dodac fetę - bedzie lekko słonawe; - mozesz dodac suszone pomidory lub wlasnie pieczarki; - itd itd :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Wypróbowane:)) 07.11.05, 11:39 Robiłam po raz pierwszy w ubiegłym tygodniu i będę robić częsciej bo proste i pyszne. farsz: szpinak mrożony odparować na patelni, dodać sporo czosnku, śmietanę, pieprz i ser feta Mlekowity(już do lekko przestudzonego szpinaku). Raczej nie dodawać soli bo feta jest wystarczajaco słona. Nadziewać naleśniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB moje naleśniki ze szpinakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:56 w najprostszej wersji farsz robi się z podduszonego chwilkę szpinaku (dobrze gdy się gdzieś dopadnie świeży, ale niestety nie jest to łatwe), z czosnkiem, śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru do smaku... można też dodać trochę startego parmezanu albo pokruszonej gorgonzoli... ja często do podstawowego farszu dodaję podduszoną na maśle cebulę, pokrojoną w drobną kostkę usmażoną wcześniej pierś z kurczaka, trochę koncentratu pomidorowego, trochę beszamelu, żółtko jajka i moje ulubione ziółko bazylię. uzyskany w ten sposób farsz świetnie nadaje się też do faszerowania cannelloni Odpowiedz Link Zgłoś