Dodaj do ulubionych

co zrobić z boczkiem??

10.11.05, 11:39
Witam
Mam takie pytanie odnośnie boczku. Mam troche zamrożonego i nie mam pojęcia co
można z tego wyczarować. Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Obserwuj wątek
    • jacek1f ile to jest trochę? jaki boczek? 10.11.05, 11:42
      Bo jak surowy - to natrzyj po rozmrożeniu majerankiem, czosnkiem, sola i
      pieprzem i po 2-3 godzinach upiecz po prostu.

Bo jak wedzony - to podobnie mozes, tylko ugotuj w wodzie z laurem, zilem
      angielskim i dowolnym przyprawami.

Bo jak mało - to w plasterki i zrób uczte zawijańcowa, tzn owoce szuszone -
      sliwki, daktyle, morele - namocz w alkoholu, poobwijaj boczkiem, zsyp papryka i
      piecz w 180 st 15-20 minut.

Bo jak... itd
      • justihr Re: ile to jest trochę? jaki boczek? 10.11.05, 11:51
        Ojoj nie wiem co to za boczek bo nie ja go mrozilam, ale podejrzewam ze surowy
        (tak na 90%)
      • justihr Re: ile to jest trochę? jaki boczek? 10.11.05, 11:53
        Aha, jeśli chodzi o ilość, to są to 4 kawałki mniej więcej 10-cio centymetrowe:)
        • jacek1f jesli małe kawałki to sie zrobia jeszcze mniejsze 10.11.05, 11:56
          podczas pieczenia:-((

1. rozmróź;
          2. jesli wedzony (bo po co by ktoś małe kawałki surowego trzymał..), to ugotuj
          lub wlasnie uzyj plasterkow do zawijancow;
          3. jesli surowy, to mozesz upiec albo zmielic i uzyc do nadziewania czegoś:-)
          pierogi itp...
          • justihr Re: jesli małe kawałki to sie zrobia jeszcze mni 10.11.05, 12:00
            O z tym mieleniem to bardzo dobry pomysł. Ale jeszcze nigdy nie piekłam boczku,
            więc skorzystam z Twojego przepisu. Dziękuję ślicznie i pozdrawiam:)
            • joko5 Re: jesli małe kawałki to sie zrobia jeszcze mni 10.11.05, 13:45
              Pascal jakiś czas temu podawał przepis, który sprawdziłam i bardzo mi
              smakowało. Około 30-50dkg wędzonego boczku (od biedy może być surowy) kwoimy w
              długie, wąskie paseczki, podsmażamy z cebulą i gdy wszystko jest już dobrze
              podsmażone dodajemy śmietanę, Pascal promował taką sztuczką w białej
              plastikowej butelce i prawdę mówiąc była ona idealna do tego dania, ale myślę,
              że prawdziwa śmietana też będzie dobra. Gotujemy makaron np. świderki lub
              spagetti i mieszamy z sosem śmietanowo-boczkowym. Potrawa trochę tłustawa, ale
              na zimowe chłodne dni pasuje w sam raz.
    • brynia2 klops 10.11.05, 13:48
      Przepis Gargamela:
      Mieso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml
      mleka zageszczonego nieslodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy
      warzywko,pieprz,zioła)dobrze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i piec 1,5
      godziny w 180st.Po tym czasie wyjać i od razu zlac płyn,ktory sie wydzieli(aby
      pieczeń klops nie wchłonął).Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze
      plastry w sosie na cieplo do drugiego.\Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwasnieje
      tak szybko.

Dzisiaj robiłam, przepyszna pieczeń
      • justihr No to już wiem co z tym boczkiem:) 10.11.05, 17:13
        Dziękuję pięknie Wszystkim za przepisy. Ponieważ lubię "wyżywać się":) w
        kuchni, na pewno spróbuję.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka