IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:00
poprosze o przepis na sałatkę śledziową albo inne danie ze śledzi
Obserwuj wątek
    • baky Re: śledzie 16.11.05, 12:45
      www.kuchnia.wla.pl/potrawy-rybne.php
      kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=21
    • Gość: Doma Re: śledzie IP: 217.17.33.* 16.11.05, 13:05
      Wybierz sobie coś:
      Zbierałam przepisy w zeszłym roku - to chętnie sie podzielę:

      Śledź w śmietanie
      SKŁADNIKI: 6 filetów śledziowych (30 dag), 1 cebula (10 dag), 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz do przybrania: 1 łyżka szczypiorku, 1 jajko ugotowane na twardo
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczyć w wodzie 6-8 godz., a następnie osuszyć, pokroić na kawałki i oczyścić z ości. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śledzie połączyć z cebulą i sosem, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz.
      Podawać przybrane szczypiorkiem i posiekanym jajkiem.

      Śledzie po tatarsku
      SKŁADNIKI: 10 sztuk śledzi, 15 g grzybków marynowanych, 15 g korniszonów, 2 jajka, 2 żółtka, 35 g oleju, 50 g papryki czerwonej konserwowej, 25 g cebuli, 2 g zielonej pietruszki, sól, pieprz
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy, sprawiamy, odfiletowujemy. Filety zwijamy i spinamy wykałaczką. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w talarki. Parzymy ją, studzimy i mieszamy z papryką i posiekaną zieloną pietruszką, kropimy olejem. Ucieramy majonez, dodajemy posiekane grzyby, korniszony i gotowane jaja. Przyprawiamy do smaku. Rulony z filetów śledziowych układamy na sałatce, polewamy sosem, przybieramy listkami pietruszki.

      Śledzie w oliwie I
      SKŁADNIKI: 50 dkg śledzi (solonych), 10 dkg cytryn, 15 dkg jabłek, 100 ml oliwy, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz do smaku.
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki usuwając pestki. Jabłka umyć, obrać, przekrajać w pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, śledzie ułożyć w słoju przekładając cytryną, jabłkami i przyprawami, polać oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

      Śledzie w śmietanie z rodzynkami
      SKŁADNIKI: 50 dkg śledzi (solonych), 150 ml śmietany, 5 dkg tartego chrzanu, 5 dkg rodzynków, natka pietruszki, żółtko gotowane, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku.
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie przygotowywać jak śledzie w oliwie I. Śmietanę wymieszać z chrzanem, opłukanymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki oraz przetartym przez sito żółtkiem, doprawić do smaku. Śledzie ułożyć na półmisku, polać przygotowaną śmietaną.

      Śledzie po cygańsku
      SKŁADNIKI: 50 dkg śledzi (solonych), 15 dkg cebuli, 10 dkg korniszonów, natka pietruszki, 10 dkg ketchupu, 50 ml oliwy, cukier, czosnek i musztarda do smaku.
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie przygotowywać jak śledzie w oliwie I. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, wymieszać z pokrajanymi w paseczki korniszonami, posiekaną natką pietruszki, ketchupem, oliwą i przyprawami. Śledzie ułożyć w słoju, zalać przygotowanym sosem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

      Śledzie po gdańsku
      SKŁADNIKI: 50 dkg śledzi (solonych), 0.5 l mleka, 15 dkg jabłek, 150 ml białego wytrawnego wina, 2 żółtka, sól, cukier i gałka muszkatołowa do smaku.
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie przygotowywać jak śledzie w oliwie I, namoczyć w mleku. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować, wlewać powoli do roztartych z przyprawami żółtek szybko mieszając trzepaczką. Następnie połączyć z jabłkami, doprawić do smaku. Śledzie zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.

      Śledzie po cygańsku I
      SKŁADNIKI: 50 dag śledzi solonych,15 dag cebuli,10 dag korniszonów natka pietruszki, 10 dag ketchupu, 50 ml oliwy, czosnek, musztarda.
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, wymieszać z pokrajanymi w paseczki korniszonami, posiekaną natką pietruszki, ketchupem, oliwą i przyprawami. Śledzie ułożyć w rondlu, zalać przygotowanym sosem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

      Śledzie po cygańsku II
      SKŁADNIKI: 6 śledzi, 500 ml śmietany, mały słoik grzybków marynowanych, cebula, 2-3 jajka na twardo, 2-3 jabłka, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych, sól, pieprz.
      PRZYGOTOWANIE: Wymoczone śledzie rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe dzwonki. Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć. Polać śledzie, część dzwonków można ułożyć na wierzchu.
      Śledzie po litewsku
      SKŁADNIKI: filety z 4 osolonych śledzi; 30 g suszonych grzybów; 2 cebule; łyżka koncentratu pomidorowego; 1/8 l oleju; 2 korniszony; kilka ziaren pieprzu; majeranek; cukier; sól; pieprz mielony
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie opłukać i jeśli są bardzo słone, wymoczyć w mleku przez ok. godzinę. Następnie wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka. Grzyby umyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na 1,5 – 2 godz. Gdy będą miękkie, wyjąć je osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, sparzyć i wymieszać z grzybami i pokrojonymi w kostkę korniszonami. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. W słoju układać śledzie na przemian z sałatką grzybową i polewać olejem. Odstawić na 2-3 dni. Śledzie podawać obłożone cebulą i grzybami.

      Śledzie po wileńsku
      SKŁADNIKI: 1 kg śledzi, 1 kg cebuli, 3 dag grzybów suszonych, 1 korniszon, 2 wędzone szproty, 25 dag ketchupu i łyżka oleju
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie wymoczyć przez całą noc. Na oleju przysmażyć na biało posiekaną cebulę. Namoczone i ugotowane grzyby posiekać i zmiksować razem z korniszonem, szprotami, cebulą, pieprzem oraz ketchupem. Ta zaprawa zalać pokrojone w kostki i obrane z ości filety śledziowe. Wszystko wymieszać, włożyć do słoików, ubić i przechowywać w chłodnym miejscu.

      Śledzie z rodzynkami i orzechami
      SKŁADNIKI: 4-5 marynowanych śledzi, 2 cebule, 3 jabłka, 2 pory, cukier i biały pieprz do smaku, po garści orzechów i rodzynek, majonez, 2-3 łyżki śmietany
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie oczyścić, obrać i pokroić. Pokroić cebule oraz białą część pora. Z majonezu, śmietany, cukru i soli przygotować sos. W salaterce ułożyć warstwę cebuli wymieszanej z porem, na to warstwę siedzi. Polać sosem, obsypać częścią rodzynek i przykryć warstwą cebuli z porem. Znów polać sosem i posypać rodzynkami i orzechami.

      Śledzie w oliwie
      SKŁADNIKI: 50 dag śledzi, 100 ml oliwy, natka pietruszki, 15 dag papryki, 15 dag pomidorów, pieprz
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć. Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą przyprawami, posiekaną natką pietruszki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Śledzie ułożyć w rondlu przekładając pomidorami, polać przygotowana oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godz

      Śledź Oslo
      SKŁADNIKI: 50 dag świeżych śledzi, 1 łyżka octu winnego, 1 pęczek zielonego koperku, 6-7 ziaren pieprzu, 1 listek laurowy, SOS: 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,
      1 cytryna, 1 łyżka masła, sól,
      PRZYGOTOWANIE: Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć, odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem laurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować 15 minut. Przygotować sos: W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać. Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i posypać posi
      • Gość: Doma Re: śledzie IP: 217.17.33.* 16.11.05, 13:07
        Śledzie zapiekane z ziemniakami
        SKŁADNIKI: 3 śledzie solone (45 dag), 1 cebula (10 dag), 8 ziemniaków (80 dag),1 łyżka tłuszczu do naczynia, 1 łyżka oleju, 1 szklanka śmietany, 1 jajo, 1 łyżka zieleniny, sól
        PRZYGOTOWANIE: Śledzie solone sprawić, wymoczyć (ok. 10 godz), obrać ze skóry i ości, drobno pokroić. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć. Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posolić. Na tym rozłożyć śledzie z cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć, posypać zieleniną, polać śmietaną wymieszaną z jajem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia.

        Śledzie siekane
        SKŁADNIKI: 30 dag solonych śledzi, 1 cebula(15 dag), 2 jajka, 1 cytryna, 1 łyżeczka oliwy, pieprz,
        PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczyć 3-4 godziny, a następnie oczyścić, zdjąć skórę, odfiletować i drobno posiekać. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić, wymieszać ze śledziami. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki. Śledzie przybrać cząstkami jajek i plasterkami cytryny. Podawać jako przystawkę.

        Śledzie z rusztu
        SKŁADNIKI: 50 dag świeżych śledzi, sok z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki oliwy, sól i pieprz,
        PRZYGOTOWANIE: Śledzie oczyścić, odfiletować i wypłukać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i posmarować oliwą. Ułożyć na ruszcie w gorącym piekarniku i piec około 20 minut. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

        Śledzie z rodzynkami
        SKŁADNIKI: 1 kg matiesow,4 cebule, 150 g koncentratu pomidorowego, łyżka łagodnego keczupu, sos worchester, 100 g rodzynek, szklanka oleju i oliwy, sok z cytryny, sól.
        PRZYGOTOWANIE: Matiesy opłukać i osączyć. Pokroić w kawałki. Odstawić. Rodzynki zalać gorącą wodą, osączyć i też odstawić. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać koncentrat i keczup. Przez chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem werchester i cukrem. Do pomidorowo-cebulowej pasty dodać rodzynki. Zagotować, a następnie ostudzić. Śledzie układać w słoiku na zmianę z pastą (na wierzchu powinna być warstwa pasty). Odstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać razem z pastą.

        Śledź z bazylią
        SKŁADNIKI: 80 dag świeżych śledzi, 3 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, sól i pieprz, SOS: 2 pomidory (20 dag), sok z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, kilka listków bazylii, sól i pieprz,
        PRZYGOTOWANIE: Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się równomiernie. Posmarować je oliwą i piec na ruszcie (np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut. Przygotować sos: Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z pieczywem lub ziemniakami.

        Śledzie po polsku
        SKŁADNIKI: 50 dkg.solonych śledzi lub filetów, 5 marynowanych grzybków, 2 małe korniszony lub ogórek kiszony, 1 mała marchewka, 1 mała cebulka, 1 jajko, 3 łyżki oleju
        PRZYGOTOWANIE: Wymoczone śledzie odfiletować, obrać z ości i skóry. Marchewkę ugotować w całości, jajko ugotować na twardo-posiekać w kostkę. Pokroić drobno cebulę, grzybki, ogórek oraz przestudzoną marchewkę. Śledzie ukośnie pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku, posiekane warzywa zmieszać z jajkiem i ułożyć wokół kawałków śledzia. Całość skropić olejem i dodać kilka plasterków cytryny oraz trochę natki pietruszki lub koperku.

        Śledź w majeranku
        SKŁADNIKI:0.5 kg śledzi, 1/3 oliwy, 1/3 octu /może być mniej /, 1/3 przegotowanej wody, 2-3 łyżki cukru, cebula /sparzona gorącą wodą/, majeranek / sporo /
        PRZYGOTOWANIE Części składników wymieszać, dodać cukier, majeranek i cebulę.Śledzie włożyć do miseczki, wlać zalewę. Śledzie zostawić w lodówce na 12 godzin. Od czasu do czasu delikatnie je mieszamy uważając aby nie zmętniały.

        Śledzie po łowicku
        SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledzi, 1 duża cebula, 1 pietruszka, 2 marchewki, 2 kiszone ogórki, majonez
        PRZYGOTOWANIE: Śledzie wymoczyć. Skropić octem i odstawić na dwie godziny.
        Cebulę pokroić w kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na oliwę i dusić do miękkości. Wystudzić. Dodać ze 2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę i cebulę. Do tego dodać majonez. Sałatką przełożyć śledzie. Zostawić na 12 godzin

        Śledzie smażone, w zalewie octowej
        SKŁADNIKI: 50 dkg filetów z zielonych śledzi 2 średnie cebule 100 ml octu (10%) 400 ml wody 8 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 6 łyżek oliwy do smażenia 2 łyżki mąki sól i pieprz.
        PRZYGOTOWANIE: Śledzie umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz Smażyć na nim filety z obu stron na złoty kolor. Do rondla wlać ocet i wodę. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5 min. Gotową zalewę ostudzić. Usmażone filety przełożyć do płaskiego naczynia. Obłożyć marynowaną cebulą i przyprawami. Polać marynatą tak aby były nią całkowicie przykryte. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godz. Podawać z pieczywem.

        Śledzie z jabłkiem w śmietanie
        SKŁADNIKI: 125 ml gęstej śmietany, 6 filetów śledziowych, 1 kwaskowe jabłko, 1 duża cebula, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy(łagodna), 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka zielonej pietruszki
        PRZYGOTOWANIE Filety-umyć, osączyć, pokroić w 2 cm kawałki. Cebulę-pokroić w krążki, sparzyć jabłko pokroić w dość grube plasterki. Śmietanę doprawić musztardą, sokiem z cytryny i cukrem(smak słodko-kwaśny).Śledzie wymieszać z sosem przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem posypać zieloną natką

        Śledzie w pomidorach
        SKŁADNIKI: 80 dkg.płatów śledziowych solonych, 5 łyżek octu, 6 łyżek oleju, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka cukru, słoiczek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(mała puszka), 7 cebul, pieprz w ziarenkach, sól, ziele angielskie, liść laurowy
        PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotować sos - wszystkie składniki(oprócz płatów śledziowych i octu)gotować w naczyniu razem około 10 min, następnie wrzucić cebulę i gotować aż cebula będzie miękka. Następnie sos studzimy i dodajemy ocet - mieszamy. Płaty śledziowe kroimy w paseczki dość szerokie i wraz ze sosem naprzemian układamy w salaterce. Schładzamy około 2 godz.

        Śledź duszony po duńsku
        SKŁADNIKI: 8 filetów z zielonych śledzi, 50 dag kwaśnych jabłek, 4 średnie cebule, 3 łyżki masła, 50 ml rosołu, tymianek i sól do smaku.
        PRZYGOTOWANIE Filety umyć, osuszyć, odciąć płetwę grzbietową. Zdjąć skórę. Pokroić na 3 cm kawałki. Obsmażyć na maśle. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać tymianek, posolić. W rondlu układać warstwami: śledzie , jabłka, cebulę, aż do wyczerpania składników. Podlać rosołem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min. ( w razie potrzeby podlać małą ilością wody) Podawać z ciemnym pieczywem.

        Śledź siekany po żydowsku
        SKŁADNIKI: 50 dag filetów śledziowych a la matyjas, 3 średnie cebule, 4 jajka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 ml octu 2 łyżki cukru.
        PRZYGOTOWANIE Filety namoczyć na 1/2 godz w dużej ilości zimnej wody. Osączyć i osuszyć. Drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, cukier i ocet. Dokładnie wymieszać. Podawać jako przekąskę z biały pieczywem.

        Śledź w sosie śmietanowo-jogurtowym
        SKŁADNIKI 6 filetów za śledzia a la matjas, 1 kwaśne jabłko, 2 średnie cebule, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, 100 ml jogurtu, 1 łyżka posiekanego koperku,
        • Gość: Doma Re: śledzie IP: 217.17.33.* 16.11.05, 13:07
          Śledź w sosie śmietanowo-jogurtowym
          SKŁADNIKI 6 filetów za śledzia a la matjas, 1 kwaśne jabłko, 2 średnie cebule, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, 100 ml jogurtu, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy.
          PRZYGOTOWANIE Śledzie wymoczyć przez 1 godz. w dużej ilości zimnej wody. Wodę zlać. Śledzie osuszyć. Pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę obrać. Pokroić w cienkie półplasterki. Zalać wrzątkiem. Odsączyć na sicie. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Śmietanę połączyć z jogurtem i musztardą. Dodać cebulę i jabłko. Doprawić sokiem cytrynowym i cukrem tak aby sos miał zdecydowany słodko-kwaśny smak. Sosem polać śledzie. Przełożyć w chłodne miejsce na 2 godz. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

          Śledź w pieczarkach
          SKŁADNIKI 1 kg płatów śledziowych 30dag pieczarek puszka koncentratu pomidorowego 3 cebule 1 szklanka oleju ziele angielskie, liść laurowy
          PRZYGOTOWANIE Śledzie oczyścić wypłukać na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojona w kostkę cebule i pieczarki, liść, ziele angielskie, smażyć na wolnym ogniu do momentu zeszklenia się cebuli i podpieczenia pieczarek, następnie dodać koncentrat pomidorowy macerat wystudzić i dodać śledzie pokrojone w dzwonki.

          Śledź na ostro
          SKŁADNIKI 4-6 śledzi albo filetów śledziowych, mały słoiczek grzybków marynowanych, 3-5 ogórków konserwowych, 2 jaja na twardo, słoiczek majonezu, 2-3 łyżki stołowe gęstej śmietany, pieprz, sól, cukier do smaku.
          PRZYGOTOWANIE Śledzie namoczyć, starannie obrać i pokroić w drobną kostkę. Jaja również posiekać bardzo drobniutko. Majonez połączyć ze śmietaną, przyprawami i wcześniej pokrojonymi grzybkami oraz ogórkami. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać sosem.
          • Gość: joanna Re: śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:44
            bardzooooo dziękuje

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka