Dodaj do ulubionych

przepis na angielskie świąteczne ciasto

IP: 83.238.47.* 19.11.05, 17:24
Parę miesięcy temu na kanele Reality Tv leciał program o szkole kucharskiej
Studenci przygotowywali min Ciasto BożoNarodzeniowe
Pamiętam że pokrywali je masą marcepanową. po jakimś czasie lukrowali i
przyozdabiali ozdobami z marcepanu
Jeżeli ktoś posiada dokładny przepis na to ciasto to będę bardzo szczęśliwa
jak zechce się nim ze mną i z innymi podzielić. Chcę je zrobić na święta by
urozmaicić nieco świąteczny stół.
Obserwuj wątek
    • poleczka2 Re: przepis na angielskie świąteczne ciasto 19.11.05, 22:26
      A mieszkasz w Anglii? To jest fruit cake, bardzo obficie ozdobiony lukrem.
      Pytam czy mieszkasz w Anglii bo nie wiem czy będziesz mieć dostęp do niektórych
      składników w Polsce.
      Classic Christmas Cake
      zrobić jakoś teraz, musi dojrzeć.
      700g suszonych owoców (mieszanka)
      200g wiśni (może być w zalewie)
      50g posiekanych orzechów
      50ml brandy
      200g niesolonego masła
      100g ciemnego cukru muscovado
      100g molasy
      3 duże jajka
      200g mąki zwykłej
      50g mąki self raising czyli takiej już z proszkiem do pieczenia. Jak nie ma to
      możesz chyba dodać zwykłej i trochę może proszku do pieczenia
      50g mielonych migdałów
      2 łyżeczki przyprawy do pierników
      łyżeczka cynamonu
      Na marcepan:
      225g drobnego cukru kryształu
      225g cukru pudru
      450g mielonych migdałów
      2 duże jajka
      3 łyżeczki dżemu morelowego
      na lukier:
      2 białka
      500g cukru pudru

      Piekarnik 140C: włożyć owoce, wiśnie, orzechy i brandy do miski, wsypać mąkę i
      przyprawy. Ubić masło i cukry. Dodawać jajka i ubijać. Dodać miksturę z owocami
      i wymieszać. Wyłożyć ciastem blachę do pieczenia. Podwójnie zawinąć papierem do
      pieczenia i pieć 3 do 3.5h. W międzyczasie zrobić marcepan. Wymieszać cukry i
      migdały. W małej misce ubić jajko i dodać do suchych składników. Gdy ciasto
      jest zimne wyjąc z blachy i całe pokryć cienką warstwą dżemu morelowego.
      Rozwałkować marcepan na blacie pokrytym cukrem pudrem i obłożyć wierzch i boki
      ciasta. Odkroić niepotrzebne częsci marcepanu. Pozostawić na noc do
      wyschnięcia.
      Na lukier ubić białka i dodać cukier puder do otrzymania sztywnej masy. Obłożyć
      ciasto i pozostawić do wyschnięcia. Tradycyjnie podaje się udekorowane liściami
      i owocami ostrokrzewu (tak to się chyba nazywa, holly).
      Jak bym robiła to ciasto w Anglii to użyłabym gotowego marcepanu i lukru który
      można od razu rozwałkować.
      To jest kwestia gustu czy ktoś takie ciasto lubi, u nas nikt w rodzinie
      angielskiej nie przepada więc nie robimy choć robiłam samo ciasto kilka razy na
      różne okazje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka