Dodaj do ulubionych

jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe?

IP: *.vline.pl / *.89.rev.vline.pl 19.11.05, 22:06
Prosze o pomoc, bo robilam juz tyle razy i zawsze bylo twarde, nawet jak
sparzalam make wrzatkiem...:(( Jajko wbijam jedno, nie wiecej... A moze da
sie w ogole bez jajek, bo slyszalam, ze to przez jajka moze byc twarde...?
Czy ktos ma niezawodny przepis?
Obserwuj wątek
    • brynia2 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 19.11.05, 22:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30013218&a=30013218.
      To po prostu super ciasto, innego nie rób i koniecznie bez jajka
    • brynia2 Jeszcze tu 19.11.05, 22:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32123406 poczytaj, to upewnisz się
    • senseeko Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 19.11.05, 22:21
      Mąka i dobrze ciepła woda. Nic więcej. Od paru lat za przykładem teściowej
      dodaję jeszcze odrobinę oleju lub oliwy, jest wtedy bardziej elastyczne.
      Ciasto idealne. Bez jaj.
      • Gość: pierozek Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.wroclaw.czk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:33
        jajko daje i ciepła wodę ale nie zagoracą bo wtedy ciasto jest twarde
        • Gość: amina Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 22:05
          Bo za dużo potem wgniatasz mąki,Proporcje wazne sa
          • Gość: lawenda absolutnie bez jajek - to dlatego jest twarde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:53
            Ja tez preszlam przez kilkadziesiat prob i wreszcie moja mam powiedziala mi ze
            absolutnie bez jajek i nie za duzo maki. I wychodza super, ciasto delikatniutkie.
      • Gość: Aga Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:52
        senseeko napisała: Mąka i dobrze ciepła woda. Nic więcej. Od paru lat za
        przykładem teściowej
        > dodaję jeszcze odrobinę oleju lub oliwy, jest wtedy bardziej elastyczne.
        > Ciasto idealne. Bez jaj.


        O oooowłaśnie to najlepszy przepis na ciasto pierogowe.Zgadzam sie z toba.Też
        tak robie.Pierogi sam smak.
    • Gość: kuchta Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:47
      Nauczyłam wielu znajomych,wszyscy robimy od lat wg przepisu mojej babci.3 szkl.
      mąki zalewam szklanką wrzątku( w misce), mieszam widelcem i zostawiam do
      ostygnięcia. Wtedy wbijam 1 żółtko, wyrabiam, można też dodać łyżkę oleju.
      Zostawiam ciasto , niech "odpocznie", kilkanaście minut pod przykryciem. Jest
      elastyczne, miękkie, łatwo sie wałkuje i dobrze skleja.
      • Gość: ala Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:53
        Zrobiłam wczoraj, wg przepisu Kuchty. Jest po prostu REWELACYJNE ! Dzięki!!!
    • Gość: Atunia Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.pl 19.11.05, 22:59
      Dużo zależy też od mąki... jak nieopatrznie użyłam mąki "wzbogaconej" wapnem
      (ot, zlekceważyłam, nie przeczytałam zawartości) - to ciasto było twarde i na
      dodatek miało skłonność do kurczenia się, co ja je rozwałkowałam, to ono myk,
      znów w kupie. A krążki rozciągane w rękach się rwały. A potem przeczytałam
      śliczny post na pl.rec.kuchnia bodajże, o tej właśnie mące, że dawniej to jak
      młynarz kredy dosypał, to go pogonili. A teraz to napisze, że wzbogacone i
      ludzie kupią. I od tego czasu tej mąki już nie kupiłam :) A ciasto ze sparzoną
      mąką (tortowa, bolesławiec) i jednym jajem wychodzi mi elastyczne, przynajmniej
      jak na moje potrzeby.

      Atunia
    • Gość: izzi Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 20.11.05, 21:24
      Kiedyś Fettinia podawała tu przepis na ciasto pierogowe: ok. pół kg mąki
      wymieszac z ok. pół litra maślanki.Robiłam tylko 1 raz, bardzo było dobre i
      elastyczne, ale ciągle zapominam i robię "po swojemu".
      • Gość: ciocia Krysia Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 22:02
        Przepis z ksiazki Jadwigi Kossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora"
        1985 r.
        "4 szklanki maki, 1 żółtko, 1 płaska łyzeczka soli 1 łyzka oleju
        słonecznikowego.
        Mąke wysypac na stolnice lekko posolić zrobic w środku dołek i wlewac po trochu
        z imbryka wrzacą wode, zgarniając z brzegów makę nozem. Gdy pozostanie mniej
        niż połowa suchej maki wgnięśc ją do ciasta wraz z zółtkiem i olejem, wyrobić".
        Jasne że trzeba przestudzić przed włożeniem żółtka i rąk . Od kiedy poznałam
        ten przepis tj od roku wydania książki, pierogi i pierożki są delikatne, łatwo
        sie wyrabia i wałkuje. Polecam mąkę o nazwie Kurpiowska, jedna z tańszych
        bardzo dobra na ciasta wszelkie.
        • Gość: obcy Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: 195.117.104.* 20.11.05, 22:07
          Na jedną szklankę mąki jedno zółtko ,ciepłej wody i małą łyżeczkę olejy
          słonecznikowego
      • fettinia Izzi dobrze pamietasz:)))))) 22.11.05, 16:06
        Tak wlasnie pol kg maki i pol litra maslanki:)))))Podsypywac maka przy
        walkowaniu:)Pozdrawiam:)
    • metnia Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 20.11.05, 23:32
      nie dawaj jajek i koniecznie daj oleju lub oliwy. nie zalewaj tez wrzatkiem bo Ci kamien wyjdzie, najlepiej ciepla woda.
    • Gość: Malgotka Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.vline.pl / *.89.rev.vline.pl 20.11.05, 23:50
      To ja juz nie rozumiem - jedni mowia ze wrzatkiem make zalac, inni ze bron Boze
      wrzatkiem bo twarde bedzie...
      Jak to w koncu jest?
      • Gość: AnkaK Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.11.05, 13:37
        Dobrze ciepła woda(nie wrzątek),łyżka miękkiej margaryny,mąka.Tyle,bez żadnego
        jajka bo wyjdzie twarde i suche.
        • klaudia1973 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 21.11.05, 14:15
          własnie dzis mam pierogi z mięsem na obiad
          ciasto:
          do miski wsypac 3/4 paczki mąki
          dolac ciepłej wody tyle ile zbierze
          dodac sól
          dodac dwa jajka
          dodac 1 łyzke porządna masło

          wyrobić
          ciasto jest pyszne elastyczne , pieknie sie walkuje i skleja
          ciasto po wyrobieniu odstawic , przykryc iska , wałkowac po 15 min, ciasto jest
          wrecz cieopłe i ma fantastyczna elastycznosc

          mój farsz:
          szponder z rosołu zmielony z warzywami plus przesmazona cebula i czosnek, sól
          pieprz i majeranek


          pycha własnie zajadam klikajac do was

          pozdrawiam
        • brynia2 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 21.11.05, 14:19
          Anka ma rację, nie wrzątek bo możesz sobie łapki poparzyć, ale woda może być
          gorąca. Do tego łyżka masła lub oleju lub margaryny. Ja mieszam łyżką i ręce mam
          prawie czyste. Jajko zbędne, niepotrzebne zupełnie. Metodą prób dojdziesz do
          perfekcji, jeszcze Ci się spodoba to zagniatanie, zobaczysz:-)
          Powodzenia i daj znać
          • Gość: Malgotka Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.vline.pl / *.89.rev.vline.pl 21.11.05, 20:53
            Dziekuje wszystkim za rady...
            No to jutro sie zabieram za pierozki:)
            • zonaniezona1 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 22.11.05, 09:53
              Hej !. Naczytałam się o tych pierożkach:) i dzisiaj też będę miała pierożki z
              mięsem.
    • kasitza Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 22.11.05, 10:26
      maka, jajo, lyzka oleju i ciepla woda. nic wiecej. zawsze wychodzi.
      • zonaniezona1 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 22.11.05, 11:39
        Zrobiłam ciasto wg przepisu cioci Krysi! nie dodałam tylko żółtka (coś mi nie
        pasowało) zalałam dosyć ciepłą wodą ! Fakt ...takiego ciasta dobrego jeszcze
        nie robiłam.... Pycha...delikatniutkie bardzo!!!!!
        • kasitza Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 22.11.05, 11:47
          no prosze, slawa siega szczytu perogow cioci krysi!
          • Gość: AnkaK Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.enterpol.pl 22.11.05, 12:19
            Acha,zapomnialam napisać,że ja ciasto na pierogi robię w malakserze.Unikam w ten
            sposób oklejonych ciastem rąk.Malakser miesza mi wszystkie składniki,powstaje
            kula z ciasta którą przekładam do garnka z przykrywką,odkrajam po kawałku i
            rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy.Szybko,sprawnie,czysto.
            • zonaniezona1 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 22.11.05, 19:29
              ja zrobiłam w zwykłym mikserem, tez fajnie...Tylko myc tego nie lubię !
      • rachela180 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? 24.11.05, 15:25
        Potwierdzam ciasto Kasitzy jest R_E_W_E_L_A_C_Y_J_N_E!!! Aż mi chłop
        powiedział, że są lepsze niż jego śp.mamy...
    • Gość: Aga Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:47
      Jak robię ciasto na pierogi to zawsze gorącą wodę mieszam pół na pół z gorącym
      mlekiem.Jest pyszne i super się wyrabia.
    • Gość: aaparzoch1 Re: jak zrobic ELASTYCZNE ciasto pierogowe? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:37
      Ciasto zaparzane na pierogi w/g przepisu Ady Biedrzyńskiej:
      40 dk mąki ( ja daję poznańską pszenną), niepełna szklanka gorącej wody,
      płaska łyżeczka masła, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko.
      Przesiewam mąkę, robię dołek, wlewam wodę ( koniecznie gorącą !), dodaje
      masło, solę, delikatnie mieszam. Cekam nieco aby przestygło. Można dosać
      jajko.Wyrabiam dokładnie aby było gładkie i lśniące, elastyczne. Pycha

      • brynia2 Re: No właśnie, 24.11.05, 13:41
        i to jest forumowy przepis . Biedrzyńska też tak robi, kto by pomślał,że kobitka
        lepi pierożki :-)))
        • Gość: Nina Re: No właśnie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:54
          brynia2 napisała:

          Ja tez myślałam że owszem Biedrzyńska duzo rzeczy "potrafi zrobic" ale jesli
          chodzi o pierogi to nie bardzo w to wierzę.
    • Gość: Malgotka ZROBILAM i udalo sie! :))) IP: *.vline.pl / *.89.rev.vline.pl 25.11.05, 11:45
      A wiec odwazylam sie zrobic jeszcze raz pierozki (kiedys robilam ale zawsze
      twardziele wychodzily). Zrobilam wg przepisu bez jajek i z goraca woda. Ciasto
      wyszlo mieciutkie i co najwazniejsze normalnie sie dalo zlepiac. Smakowalo i
      mnie i mezowi :)
      Jeszcze raz dzieki za Wasze rady
      pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka