Gość: luiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 10:21 zaprosiłam na "małe co nieco" kolegów z grupy. zażyczyli sobie chińszczyznę. proszę o podpowiedzi co ciekawego, smacznego i niedrogiego można zrobić z ryż. z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: coś z ryżu IP: *.chello.pl 27.11.05, 10:58 Mozna kupic mrozonke np.Hortexu mieszanka chinska podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju,dodac pokrojona w kostke i podsamzona piers z kurczaka,duza ilosc czosnku,curry ,sos sojowy.Ja dodaje rowniez sos slodko -kwasny w sloiku Lowicz.Gotujac ryz dodaje do wody odrobine kurkumy.Uwazam,ze jest to latwy i szybki sposob na przygotowanie obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: coś z ryżu IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.05, 13:34 Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju wsyp na ten tłuszcz ryż i smaż mieszając stale aż zrobi się brązowy.Nastepnie zale szklanką bulionu np.z kury,cy z kostki grzbowej KNORRA.Przykryj niech sie dusi ,dosyć czesto mieszaj .Jak wchłonie bulion to troche dolej.Jak już bedzie sypki gotowy (czas-około 15 minut.)Do tego możesz podać warzywa pokrojone w zapalki i osmażone krótko na małym oleju (każde z osobna aby nie mieszać smaków).Wymieszaj z ryżem,skrop sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: coś z ryżu 27.11.05, 14:10 A może oryginalniej - w Galerii jest przepis na sajgonki. Albo makaron sojowy zamiast ryżu. Albo wołowinę z sosem sojowym. Albo różki z kapusty z warzywami w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Gargamel IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 27.11.05, 19:25 Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju wsyp na ten tłuszcz ryż i smaż mieszając > stale aż zrobi się brązowy Gargamel, czy ty naprawde smazysz ryz az zrobi sie BRAZOWY ?! to musi byc pomylka, co tu napisalas.. ryz smazy sie do momenty az niektore ziarenka przestana byc szkliste - stana sie matowo biale, czyli ok 3 minut Proporcja ryzu do bulionu powinna byc: na szklanke ryzu 2 szklanki bulionu (mozna najpierw wlac troszke mniej (bo niewiadomo jak duzo ryz wchlonie) i dodzc reszte jak okaze sie za suchy) wazywa MOZNA smazyc razem, Cinczycy sa specami od mieszania smakow - sos sojowy dodac do smazenia warzyw najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin i jeszcze jedno - NIE MIESZAJ w trakcie gotowania IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 27.11.05, 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaprys Re: Gargamel IP: *.icafe.spacenet.de / *.icafe.spacenet.de 28.11.05, 02:59 Zdaje sie, ze odwrotnie az sie stana szkliste. Razem z cebula. Dadam ze nalezy ryz z cebula tylko podsmazyc na malym ogniu. Ilosc bulionu nie jest taka wazna. Mozna caly czas dolewac plynu az ryz bedzie gotowy. Tak w ogole to nie jest chinska kuchnia tylko sposob gotowania ryzu z regionow balkansko-wloskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Gargamel IP: 203.10.121.* 28.11.05, 03:06 Gość portalu: kaprys napisał(a): > Zdaje sie, ze odwrotnie az sie stana szkliste. to zalezy,ryz po wrzuceniu na tluszcz jest z zasady przezroczysty i szklisty po dluzszym smazeniu zaczyna sie znowu robic matowy >Razem z cebula. smazenie z cebula zaklada pewne specyficzne dania - z reguly jakies indyjskie pilawy, albo "Chicken Rice" - mozna smazyc bez cebuli Dadam ze nalezy > ryz z cebula tylko podsmazyc na malym ogniu. Ilosc bulionu nie jest taka wazna. > Mozna caly czas dolewac plynu az ryz bedzie gotowy. I to jest sposob na risotto - tez niezly, ale wyjatkowo "nie-chinski" i sypki na pewno nie bedzie > Tak w ogole to nie jest > chinska kuchnia tylko sposob gotowania ryzu z regionow balkansko-wloskich. Tu sie zgodze - ale autorka prosila sposob na ryz po chinsku Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Gargamel 28.11.05, 08:56 A może ryż z różnymi warzywami i krewetkami. Bardzo pyszne i sycące danie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32617184&wv.x=1&a=32621964 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: coś z ryżu 27.11.05, 19:50 Czerwony ryż na ostro - autor - Bahus 1 szklanka długoziarnistego ryżu 1 szklanka soku pomidorowego 1,5 szklanki rosołu (może być z kostki) 3 łyżki masła lub innego tłuszczu) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%) 1 średnia cebula 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki szczypta sproszkowanego chili sól i przyprawa maggi do smaku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: coś z ryżu 27.11.05, 19:55 Ryż odsmażany na różne sposoby. Ogólnie o ryżu z przepisami z całego świata (ang.): www.ricegourmet.com/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: coś z ryżu IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 27.11.05, 20:16 prosty fried rice najpierw ugotuj ryz na sypko: 1 szklanka ryzu, dwie szklanki wody lub bulionu jeslis poczatkujaca , dodaj lyzke oleju lub masla (nie rozciapie sie, bedzie ladnie sypki) Na bardzo goracym oleju zrumien posiekany drobno czosnek i dodaj jakes mieso (najlepiej pokrojona bardzo cienko -2-3 mm- w poprzek wlokien wieprzowine, lub piersi z kurczaka, moze tez byc zwylky wedzony boczek) ok 200 gram smaz krotko - ok 2-3 minut. Dodaj pokrojone warzywa - niezbyt drobno, kawalki takie "na gryza" moze to byc marchewka, kapusta pekinska albo zwykla biala, brokuly dla ladnego koloru, moze tez byc papryka,i koniecznie cebulka dymka (zielona) kombinacje moga byc rozne, jesli nie masz dymki uzyj zwyklej cebuli pokrojonej w piorka smaz wszystko okolo 3-5 minut, wazrywa musz byc chrupkie dodaj sos sojowy do smaku i pare ktopel oleju sezamowego mozesz dodac troche chilli ze sloiczka, lub swieza papryczke To moze byc podane z ryzem ale osobno ;)(wtedy pod koniec mozna dodac sosu ostrygowego) albo mozesz do tego wrzucic ten wczesniej ugotowany wystudzony ryz i wymieszac mozesz tez usmazyc osobno rozbeltany placek z jajka i pokrojony dorzucic do ryzu PS. Jestem bardzo uwrazliwiona na przepisy zalecajace mieszanie ryzu w trakcie gotowania - to jest metoda na risotto - od bliskiego wschodu na wchod takich metod sie nie stosuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: coś z ryżu IP: 206.248.79.* 28.11.05, 00:36 Masz racje. Poza tym, dlaczego z tego ryzu ma byc packa- plynu nie moze byc wiecej niz 1:2.(1 czesc ryzu-2 czesci plynu).Lepiej podac bialy ryz i podsmazone warzywa z miesem czy bez. Ryz powinien byc lekko twardawy raczej niz za miekki. Ziarna powinny sie oddzielac. I nie mieszac....dopiero na koncu lekko poruszyc widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: coś z ryżu 28.11.05, 11:37 ryz z kurczakiem lub miesem wolowym, kielkami i warzywami + przyprawy do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś