Dodaj do ulubionych

coś z ryżu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 10:21
zaprosiłam na "małe co nieco" kolegów z grupy. zażyczyli sobie chińszczyznę.
proszę o podpowiedzi co ciekawego, smacznego i niedrogiego można zrobić z
ryż. z góry dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: coś z ryżu IP: *.chello.pl 27.11.05, 10:58
      Mozna kupic mrozonke np.Hortexu mieszanka chinska podsmazyc na niewielkiej
      ilosci oleju,dodac pokrojona w kostke i podsamzona piers z kurczaka,duza ilosc
      czosnku,curry ,sos sojowy.Ja dodaje rowniez sos slodko -kwasny w sloiku
      Lowicz.Gotujac ryz dodaje do wody odrobine kurkumy.Uwazam,ze jest to latwy i
      szybki sposob na przygotowanie obiadu.
    • Gość: gargamel Re: coś z ryżu IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.05, 13:34
      Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju wsyp na ten tłuszcz ryż i smaż mieszając
      stale aż zrobi się brązowy.Nastepnie zale szklanką bulionu np.z kury,cy z
      kostki grzbowej KNORRA.Przykryj niech sie dusi ,dosyć czesto mieszaj .Jak
      wchłonie bulion to troche dolej.Jak już bedzie sypki gotowy (czas-około 15
      minut.)Do tego możesz podać warzywa pokrojone w zapalki i osmażone krótko na
      małym oleju (każde z osobna aby nie mieszać smaków).Wymieszaj z ryżem,skrop
      sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku.
      • herbatniczka Re: coś z ryżu 27.11.05, 14:10
        A może oryginalniej - w Galerii jest przepis na sajgonki. Albo makaron sojowy
        zamiast ryżu. Albo wołowinę z sosem sojowym. Albo różki z kapusty z warzywami w
        środku.
      • Gość: senin Gargamel IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 27.11.05, 19:25
        Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju wsyp na ten tłuszcz ryż i smaż mieszając
        > stale aż zrobi się brązowy

        Gargamel, czy ty naprawde smazysz ryz az zrobi sie BRAZOWY ?!
        to musi byc pomylka, co tu napisalas..
        ryz smazy sie do momenty az niektore ziarenka przestana byc szkliste - stana
        sie matowo biale, czyli ok 3 minut

        Proporcja ryzu do bulionu powinna byc: na szklanke ryzu 2 szklanki bulionu
        (mozna najpierw wlac troszke mniej (bo niewiadomo jak duzo ryz wchlonie) i
        dodzc reszte jak okaze sie za suchy)

        wazywa MOZNA smazyc razem, Cinczycy sa specami od mieszania smakow - sos sojowy
        dodac do smazenia warzyw najlepiej
          • Gość: senin Re: Gargamel IP: 203.10.121.* 28.11.05, 03:06
            Gość portalu: kaprys napisał(a):

            > Zdaje sie, ze odwrotnie az sie stana szkliste.

            to zalezy,ryz po wrzuceniu na tluszcz jest z zasady przezroczysty i szklisty po
            dluzszym smazeniu zaczyna sie znowu robic matowy

            >Razem z cebula.
            smazenie z cebula zaklada pewne specyficzne dania - z reguly jakies indyjskie
            pilawy, albo "Chicken Rice" - mozna smazyc bez cebuli


            Dadam ze nalezy
            > ryz z cebula tylko podsmazyc na malym ogniu. Ilosc bulionu nie jest taka
            wazna.
            > Mozna caly czas dolewac plynu az ryz bedzie gotowy.
            I to jest sposob na risotto - tez niezly, ale wyjatkowo "nie-chinski" i sypki
            na pewno nie bedzie

            > Tak w ogole to nie jest
            > chinska kuchnia tylko sposob gotowania ryzu z regionow balkansko-wloskich.

            Tu sie zgodze - ale autorka prosila sposob na ryz po chinsku

    • marghe_72 Re: coś z ryżu 27.11.05, 19:50
      Czerwony ryż na ostro - autor - Bahus

      1 szklanka długoziarnistego ryżu
      1 szklanka soku pomidorowego
      1,5 szklanki rosołu (może być z kostki)
      3 łyżki masła lub innego tłuszczu)
      1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
      1 średnia cebula
      1/4 łyżeczki pieprzu
      1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
      szczypta sproszkowanego chili
      sól i przyprawa maggi do smaku

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle
      mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym
      dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić
      koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i
      zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym
      ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako
      formy używając np. filiżanki do kawy
    • Gość: senin Re: coś z ryżu IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 27.11.05, 20:16
      prosty fried rice

      najpierw ugotuj ryz na sypko: 1 szklanka ryzu, dwie szklanki wody lub bulionu
      jeslis poczatkujaca , dodaj lyzke oleju lub masla (nie rozciapie sie, bedzie
      ladnie sypki)

      Na bardzo goracym oleju zrumien posiekany drobno czosnek i dodaj jakes mieso
      (najlepiej pokrojona bardzo cienko -2-3 mm- w poprzek wlokien wieprzowine, lub
      piersi z kurczaka, moze tez byc zwylky wedzony boczek) ok 200 gram
      smaz krotko - ok 2-3 minut.

      Dodaj pokrojone warzywa - niezbyt drobno, kawalki takie "na gryza"
      moze to byc marchewka, kapusta pekinska albo zwykla biala, brokuly dla ladnego
      koloru, moze tez byc papryka,i koniecznie cebulka dymka (zielona)

      kombinacje moga byc rozne, jesli nie masz dymki uzyj zwyklej cebuli pokrojonej
      w piorka

      smaz wszystko okolo 3-5 minut, wazrywa musz byc chrupkie
      dodaj sos sojowy do smaku i pare ktopel oleju sezamowego
      mozesz dodac troche chilli ze sloiczka, lub swieza papryczke

      To moze byc podane z ryzem ale osobno ;)(wtedy pod koniec mozna dodac sosu
      ostrygowego)
      albo mozesz do tego wrzucic ten wczesniej ugotowany wystudzony ryz i wymieszac

      mozesz tez usmazyc osobno rozbeltany placek z jajka i pokrojony dorzucic do ryzu


      PS. Jestem bardzo uwrazliwiona na przepisy zalecajace mieszanie ryzu w trakcie
      gotowania - to jest metoda na risotto - od bliskiego wschodu na wchod takich
      metod sie nie stosuje
      • Gość: Hanna Re: coś z ryżu IP: 206.248.79.* 28.11.05, 00:36
        Masz racje. Poza tym, dlaczego z tego ryzu ma byc packa- plynu nie moze byc
        wiecej niz 1:2.(1 czesc ryzu-2 czesci plynu).Lepiej podac bialy ryz i
        podsmazone warzywa z miesem czy bez. Ryz powinien byc lekko twardawy raczej niz
        za miekki. Ziarna powinny sie oddzielac.
        I nie mieszac....dopiero na koncu lekko poruszyc widelcem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka