15.10.02, 17:09
Kocham. Uwielbiam. Zażeram się wprost. Proszę o wszelkie przepisy, mogą być
wariackie, byle sprawdzone. Obiecuję, że jak się dorwę do sieci na dłużej, to
też parę swoich wrzucę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich :-)
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: ŚLEDZIE 15.10.02, 17:16
      wierzba_b napisała:

      > Kocham. Uwielbiam. Zażeram się wprost. Proszę o wszelkie przepisy, mogą być
      > wariackie, byle sprawdzone. Obiecuję, że jak się dorwę do sieci na dłużej, to
      > też parę swoich wrzucę.
      > Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich :-)

      Zazwyczaj kupuję filety śledziowe, bo nie mam zacięcia do czyszczenia i
      oprawiania śledzi jak moja mama, i moczę je 1 dzień w wodzie, którą od czasu do
      czasu zmieniam. Później kroję na większe lub mniejsze kawałki, mieszam z
      siekaną cebulką, pieprzem (białym i czarnym) i z listkiem laurowym wrzucam do
      słoika, po czym zalewam olejem. Jak się to wszystko razem 1 dzień przestoi
      można robić takie cuda jak:

      Śledź z jajkiem (b. dobre do blinów) - śledzie przesiekać z jajkami na twardo
      (b. drobno - można też przemielić w maszynce do mięsa). Jeśli masa będzie za
      sucha - dodać odrobinę oleju albo śmietany, tak, żeby zrobiła się bardziej
      kremowa.

      Sałatka z ziemniakami - ugotować ziemniaki, ostudzić i pokroić w kostkę.
      Wymieszać ze śledziami wyjętymi ze słoika + majonez albo majonez pomieszany ze
      śmietaną. Można dodać trochę papryki konserwowej.
    • Gość: Nina1 Re: ŚLEDZIE IP: 213.76.128.* 15.10.02, 17:29
      Tez jestem maniakalnym miłośnikiem śledzików poniżej moje ulubione przepisy:

      Śledzie proste zwykłe ale pyszne
      sledzie namoczyć, przekroic na połówki stornę bez skóry posmarować musztardą i
      posypać pieprzem. W sloiku układać warstwy śledzi pokrojonej w prążki cebuli i
      przesypywać białą gorczycą. Zalać olejem (nie oliwą z oliwek!), odczekać kilka
      dni. Podawać z kwaśną śmietaną z chlebkiem albo z ziemniakami w mundurkach.

      Śledzie w sosie pomidorowo pikantnym
      śledzie namoczyć pokroić na ok. 4 części. Na patelni zeszklić cebulę. Rodzynki
      namoczyć wczesniej w gorącej wodzie, odcedzić. Do cebuli wlać takie c0ś jak
      przecier pomidorowy ale w kartoniku (np Pomi, takie przetarte pomidory,
      najlepszy jest domowy przecier, ale podaję wariant prostszy) odrobinę kilka
      kropel Tabasco. Wrzucić rodzynki chwilę podusić, zalać tym śledzie. Do jedzenia
      po kilku dniach, ja polewam kwaśną śmietaną i jem z pieczywem.

      Korzenne
      Śledzie namoczyć, w każdy zawijać ze dwa rodzaje owoców w occie (np śliwki i
      gruszki, pokrojone w paski oczywiście), spiąć wykałaczką jak rolmopsa, zalać
      octem z tych owoców. Przed podaniem osączyć, jak ocet jest zbyt intensywny,
      dodać wody.

      sałatka śledziowa
      śledzie takie w folii (takie jakby na tacce) pokroić na małe kawałki, ogórek
      kiszone (ew konserwowy jak ktoś woli) i jabłko (nie mączyste) pokroić w
      kosteczkę. Wszystko wymieszą polać sosem ze śmietany majonezu soli i pieprzu.


      Pozdrawiam
    • deotyma23 Re: ŚLEDZIE 15.10.02, 18:33
      śledź ze śliwką
      matiasy- umyć - pomoczyć z godzinę w wodzie, pokroić w dzwonka, zalać octem z
      marynowanej śliwki, dołożyć sporo cebuli pokrojonej w piórka i tak ma to sobie
      postać 1-2 dni.
      Śledzika wyjmujemy na półmisek ( bo danie galowe) posypujemy cebulą co to razem
      ze śledziem się moczyła, na każde dzwonko układamy łyżeczkę majonezu i na to
      połówka śliwki z octu- całość tzn. śledź, cebulka majonezik i śliweczka-
      przyszpilamy wykałaczką.
      Pyszotka- u mnie zwłaszcza dzieci to lubią
    • Gość: Majka Re: ŚLEDZIE IP: 212.87.234.* 17.10.02, 16:19
      Śledzie można "moczyć" w oleju, ale nie tylko z cebulą - dodajcie do tego
      pokrojonego ogórka - najlepiej kiszonego - w ostateczności korniszon.

      Śledzie w majonezie
      Matiasy wymoczyć, pokroić w kawałki,sprawić sokiem z cytryny, posypać czerwoną
      papryką, pieprzem;
      pokroić w kostkę:2 - 3 ogórki kiszone,2 jajka, 1 - 2 cebule;
      wymioeszać z matiasami lub układać warstwami;
      zalać majonezem wymieszanym ze śmietaną(lub jogurtem)
      zamiast cebuli może być szczypiorek lub pół szczyp.i pół cebuli.
    • Gość: Maestro Re: ŚLEDZIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 23:44
      Z mięs i wędlin to ja najbardziej lubię ....śledzie.Ostatnio u znajomych
      na "jakiejś tam okazji" jadłem "śledzie pod pierzynką" pycha.Postaram się jutro
      wziąć przepis i go TU "wrzucić".
    • Gość: kluba1 Re: ŚLEDZIE IP: *.we.client2.attbi.com 18.10.02, 07:26
      Nie wiem, czy to nowe czy stare ale lubie sledzie w smietanie. Tutaj, W USA
      to jest prosye bo po prosyu kupuje sie sloiczek sledzi juz obranych ,
      podprawionych. Jak sobie radzicie w miedzyczasie, to nawet nie jestem sobie w
      stanie wyobrazic, Wiec biore sloik sledzi i na noc pokrywam je kwasna
      smietana , cebula w plasterki , jablkiem twrdym i kwacnym w cienkie plastry,
      Kilka rodzzy nek i juz!! Nie chce sie chwalic ale Gregory Peck zajadal sie
      tymi sledziami i ccchodnikiem + placki kartoflane jak mialam swoja firme. Nie
      robilam nic niezwyklego aaale np. placki z prawdziwych ziemniakow z
      cebula byly przyjete jako cos niesamowitego. Sledzie w smietanie z jablkiem
      zostaly " pozarte" a tempie nie licujacym z towarzystwem.( przynajmniej tak mi
      sie wydawalo). Wszyscy byly zadowoleni . Pewnie sa dodatki do tych sledzi
      ktorych w teh chwili nie pamietam ale kazdy am swoje !!!!!!!
      • silie Re: ŚLEDZIE 18.10.02, 14:12
        Ja natomiast śledzi nie robię i zajadam się tylko i wyłącznie śledziami
        Lisnera z tych "łódeczek" plastikowych.Uwielbiam je bo są takie cienkie ,drobne
        pyyyycha.Takie robione zdecydowanie mi nie wchodzą?
        pzdr, s.
    • hooda Różowa sałatka śledziowa - PYCHA 18.10.02, 16:56
      A sałatka śledziowa może być?

      4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach (posolone)
      jeden mały miękki burak
      4 średnie filety śledziowe w oleju
      4 ugotowane jajka
      1 jabłko
      200 ml śmietany
      1 łyżka łagodnej musztardy
      1 łyżka oleju

      Ziemniaki, buraka,jabłko, filety i białka z jajek kroimy i rzucamy do miski.
      Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, rzucamy 4 ugotowane żółtka, dodajemy
      jedną łyżkę oleju i musztardę. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej
      masy (ja używam blendera), można dodać soli i pieprzu. Wylewamy do miski z
      pokrojonymi składnikami i sałatka gotowa. Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym
      schłodzeniu w lodówce.
      Smacznego!
    • Gość: aga-goe Re: ŚLEDZIE po slasku IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 19.10.02, 17:54
      Jedna z niewielu rzeczy, ktore potrafie zrobic (choc moj katalog stale sie
      poszerza) i w dodatku, jak tylko sie zmobilizuje, zeby je zrobic, to zostaja
      pozarte w ciagu... no takim, ze dla mnie malo starcza i trzeba zrobic nowe ;).
      Normalne platy sledziowe (z tacki) kroje w kilkucentymetrowe kawalki (jeden
      sledz na 3-4 kawalki), wrzucam do miski. Cebule (duzo!!!) kroje w dzwonka (albo
      szukam naiwnego, ktory mnie w tym wyreczy), wrzucam na patelnie na oliwe, zeby
      sie zeszklila, dodaje listek laurowy, groszek z puszki, mieszam, az cebulka sie
      zeszkli, dodaje pomidory z kartonika, troche wszystko odparowuje, do smaku
      pieprz i sol, bach na sledzia, wymieszac, odstawic, zeby sie "przegryzlo". Te
      listki sa nieodzowne, bo nadaja taki niesamowity smak.
      Mniam, naszla mnie ochota, zeby powedrowac do kuchni...
      aga
    • Gość: redd Re: ŚLEDZIE IP: *.pl 19.10.02, 23:10
      Uwielbiam śledzie w każdej postaci, ale najbardzej pasują mi "różowe". Można
      je kupić pod różnymi nazwami (śledź a'la łosoś, rarytas warszawski itd...). Są
      to gotowe płaty śledziowe w oleju, mają różowy kolor i są delikatniejsze w
      smaku od "zwykłych". Na ostatnie święta wielkanocne zrobiłam sałatkę trochę
      własnego pomysłu (nie sposób stwierdzić, co się zaczerpnęło od innych, a co
      wpadło w rękę w czasie przeszukiwania lodówki). Nie mniej jednak podaję
      przepis, bo smaczne było:
      - różowe śledziki pokrojone w kawałki 2-3 cm,
      - kilka jajek na twardo,
      - rzodkiewka,
      - kiszony ogórek,
      - majonez (albo majonez i jogurt naturalny pół na pół),
      - pieprz,
      - ewentualnie koperek.
      Jajka przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Białko posiekać drobno i wymieszać z
      pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką i majonezem (doprawić pieprzem - najlepiej
      białym). Na półmisku ułożyć śledziki, przykryć sosikiem, a na wierzchu posypać
      pokruszonym żółtkiem. Ładnie wygląda i super smakuje.
      Pozdrowienia dla wszystkich, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie :-)
    • Gość: elask Re: ŚLEDZIE IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 15:26
      U mnie w domu najlepiej "idą" śledzie w sosie musztardowym. Kupuję śledzie w
      lekkiej zalewie octowej , a jak nie ma to zwykłe zalewam odrobiną octu na kilka
      godzin. Sos robię tak: majonez pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną,do
      tego łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kurkumy, łyżka musztardy z ziarenkami ( lub
      łyżka gorczycy i łyżeczka zwykłej musztardy, te proporcje podaję orientacyjnie
      bo robię na oko, sos musi być słodko0 kwaśny i oczywiście słonawy. Do tego
      cebula pokr. w piórka i do słoika na kilka conajmniej godzin.
      • mufka Re: ŚLEDZIE W SOSIE CHRZANOWYM 20.10.02, 17:45
        Tez uwielbiam sledzie pod kazda postacia, w sosie musztardowym z
        miodem,smietanowym z kawiorem i szczypiorkiem, sosie curry itd. ale w sosie
        chrzanowym sa absolutnie najlepsze!

        Solone mocze w mleku godzinke i zostawiam na noc w zalewie:
        szkl. wody + pol szkl. octu, listek, ziele, cukier, sol-zagotowac, ostudzic,
        zalac sledzie.
        Na drugi dzien odcedzam, wysuszam recznikiem papierowym i zalewam sosem
        chrzanowym:
        - kwasna smietana,
        - lyzka majonezu,
        - drobno posiekana pietruszka
        - posiekane drobno jajko na twardo
        - chrzan
        wymieszac wszystkie skladniki i przyprawic sola, pieprzem do smaku.
        Zalac sledzie sosem udekorowac pietruszka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka