Dodaj do ulubionych

chleb na zakwasie , z maszyny

06.12.05, 22:53
z 1 szklanki maki (ja bralam razowa zytnia), lyzki cukru, 1 szklanki mocno
cieplej wody zrobic mieszanine, jak przestygnie do temp pokojowej dodac
lyzeczke drozdzy - nie wazne czy suchych czy swiezych

zakwas mieszac 3 x dziennie, ma stac w cieple
moj byl gotowy po okolo 4-5 dni

dodac do zakwasu l;yzke maki, by pobudzic do babelkowania na kilka godzin
przed planowanym nastawianiem chleba



chleb:

poltorej szklanki cieplej wody
szklanka zakwasu
1 lyzka cukru
1 1/2 lyzeczki soli
4 szklanki maki chlebowej - z duza iloscia glutenu

u mnie jest cykl 1 -najbardziej podstawowy
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka