Dodaj do ulubionych

Paszteciki z kapustą i grzybami

14.12.05, 12:04
Wymyśliłam sobie, że zrobię na swięta. Chcę, aby były z ciasta francuskiego
(kupnego, bo nie mam zdolności ani cierpliwości, aby sama takie zrobić...).
Tak więc kupuję ciasto, kapustę i grzyby, ale co dalej? Jak zrobić farsz, jak
zawinąć te paczteciki?
Z góry dzikuję za pomoc!

Obserwuj wątek
    • jacek1f a robisz na wigilie kapuste i grzybową? jak tak, t 14.12.05, 12:08
      o proste:-)
      Ja tak mam zawsze.
      A jak nie, to udus kapustę kiszoną.
      Namocz przez noc grzyby i zagotuj je w tej wodzie i gotuj do miękkosci.
      Połącz z kapustą - mozesz wcześniej pociąć grzt=yby (nie wiem jakie masz).
      Dopraw farsz - tak, juz masz farsz - pieprzem i sola do smaku. Odparuj, zeby
      nie byl za wilgotny.

      Francuza mozsz pociac w prostokaty - wtedy zrobisz jak krokiety.
      Mozesz w kwadraty - wtedy masz trojkatne pierogi.
      Mozesz zwinąc i zrolowac.

      Smarujesz z wierzchu jajem lub masłem i pieczesz jak na instrukcji.

      • natalia.brzeska Re: a robisz na wigilie kapuste i grzybową? jak t 14.12.05, 17:54

        Jacku, bardzo Ci dziekuje.
        Szkoda, ze w galerii nie ma zadnego zdjecia ;(
        Jesli kroje ciasto w prostokaty, to czy "zacoskasz" wszystkie brzegi?
        Najbardziej boje sie tego "faszerowania" ;-)
        • jacek1f jeśli w prostokąty, to nakładasz wzdłuż, zawijasz 14.12.05, 20:53
          na raz lub na pół zakładki i brzegi z obu końców zawijasz trochę - w krokiecik.

          Ok. Masz prostokąt, nakładasz na środek walec nadzienia, zamykasz z krótkich
          końców, zawijasz dłuższy koniec. I koniec.

          A jak w trójkąt, to dociskasz brzegi i jajem (żółtko) - sklejasz.
          • natalia.brzeska Re: jeśli w prostokąty, to nakładasz wzdłuż, zawi 14.12.05, 22:36

            Dziekuje :-))
        • basiul ależ są:) np: 15.12.05, 07:44
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30786969&a=30786969
          pozdrawiam,
          • natalia.brzeska Re: ależ są:) np: 15.12.05, 15:19
            Dziekuje!!!
            • natalia.brzeska Jeszcze jedno pytanie 22.12.05, 11:17

              W jakiej temperaturze piec te paszteciki z ciasta francuskiego i ile minut?
              Dziekuję!
              • invicta1 Re: Jeszcze jedno pytanie 22.12.05, 11:41
                na opakowaniu jest podana temperatura i czas-przykładowo
                farsz masz jug gotowany, wiec nie trzeba dłużej piec niż pisze producent-pewnie
                z 20 min
                • jacek1f tak, tak, zaleznie od rodzaju zawiniecia pewnie 22.12.05, 11:46
                  15-20 minut właśnie...
                  • natalia.brzeska Re: tak, tak, zaleznie od rodzaju zawiniecia pewn 22.12.05, 13:10

                    No ok, dziękuję i to już chyba koniec pytań - jutro pierwsze starcie :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka