tkasia1 14.12.05, 13:47 co zrobic zeby wolowina nie robila sie twarda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Doma Re: problemy z wołowiną IP: 217.17.33.* 14.12.05, 13:50 Nie wiem w jakiej formie ją chcesz podać, ale mój sposób na odpowiednio miękką wołowinę np. w gulaszu - to bardzo długie duszenie.Musisz po prostu próbować, czy jest już miękka. Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: problemy z wołowiną 14.12.05, 14:01 No i nie solić dopóki nie zmięknie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f 1. marynuj z dodatkiem wódki lub octu troszkę; 14.12.05, 14:05 2. obsmazaj zawsze mocno i szybko; 3. dus właśnie długo ale na malutkim ogniu; 4. dodawaj - łącz ja z dużą ilościa cebuli; Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee można też 14.12.05, 14:09 poza alko który naprawdę dużo daje, dodać do marynowania mąki np. kukurydzianej też to nieco zmiększa (jak lubisz to też sos sojowy) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: problemy z wołowiną IP: *.iich.gliwice.pl 14.12.05, 14:20 wg mnie wołowina mięknie pod wływem octu n.p. rolady wołowe posmarowane musztardą są miękkie, gotując bogracz używam papryki konserwowej i dodaję zalewy octowej, wtedy mięso jest miękkie, a tego octu wcale nie czuć w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: problemy z wołowiną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:52 Polecam pręgę wołową na gulasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: problemy z wołowiną 14.12.05, 18:28 Natrzyj mięso solą zmiękczającą mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: problemy z wołowiną 14.12.05, 20:50 Najlepiej mięso wołowe 1 lub 2 dni marynować w zalewie z cytryny lub wina wytrawnego z różnego rodzaju przyprawami. Najczęściej duszę ją w piekarniku w całości. Piecze się ją tak długo, ile waży. Zawsze jest super miękka i smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
szpinakowa Re: problemy z wołowiną 20.02.06, 11:14 Zaprzestałam sama przyrządzać wołowinę, bo zawsze efekt był ten sam - podeszwa. ;/ Jej smak lubię i chciałabym się nauczyć dobrze ją przyrządzać. Poczytałam o sztuczkach typu - marynata, warzywa, wysokoprocentowy alkohol zamykający pory, długie duszenie. A co jest jeszcze ważne - dobre gatunkowo mięso. Jak je poznać? Pomóżcie proszę, bo nie jestem dobra w te klocki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zadumana Re: problemy z wołowiną IP: 83.238.166.* 20.02.06, 11:22 Gulasz, pieczeń, zrazy - długie duszenie. Oczywiście pieczeń najdłużej. Najpierw proporcjonalny do wielkości kawałków (kawałka) mięsa ostrzejszy płomień (gazu), a potem podlewać przegotowaną ciepłą wodą i dusić spokojnie. Uważać na moment, kiedy mięso może się zamienić w kupę rozgotowanych włókien, co nie służy pieczeni i rujnuje zrazy. Mam wrażenie, że zbyt gwałtowne duszenie (za wysoka temperatura) nic dobrego tu nie wnosi, bo grozi wysuszeniem kawałka mięsa pretendujacego do bycia pieczenią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Xena Re: problemy z wołowiną IP: *.access.telenet.be 20.02.06, 12:13 Trzeba obsmazac az bedzie rumiana od spodu potem druga strona i podawac prosto z patelni . Jak zaczyna sie dusic w soku to wtedy twardnieje dlatego trzeba smazyc na duzym ogniu i nie dopusczac do wypuszczania wody . Solic i pieprzyc podsmazona strone . Jesli mieso jest w malych kawalkach ( plastrach ) robic podobnie i podawac bez dodatkowego duszenia . Gulasz trzeba dusic bardzo dlugo do miekkosci i podlewac woda . Odpowiedz Link Zgłoś