Dodaj do ulubionych

problemy z wołowiną

14.12.05, 13:47
co zrobic zeby wolowina nie robila sie twarda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doma Re: problemy z wołowiną IP: 217.17.33.* 14.12.05, 13:50
      Nie wiem w jakiej formie ją chcesz podać, ale mój sposób na odpowiednio miękką wołowinę np. w gulaszu - to bardzo długie duszenie.Musisz po prostu próbować, czy jest już miękka.
    • ultraviolet6 Re: problemy z wołowiną 14.12.05, 14:01
      No i nie solić dopóki nie zmięknie
      • jacek1f 1. marynuj z dodatkiem wódki lub octu troszkę; 14.12.05, 14:05
        2. obsmazaj zawsze mocno i szybko;
        3. dus właśnie długo ale na malutkim ogniu;
        4. dodawaj - łącz ja z dużą ilościa cebuli;
        • j-lee można też 14.12.05, 14:09
          poza alko który naprawdę dużo daje, dodać do marynowania mąki np. kukurydzianej
          też to nieco zmiększa (jak lubisz to też sos sojowy)
    • Gość: mm Re: problemy z wołowiną IP: *.iich.gliwice.pl 14.12.05, 14:20
      wg mnie wołowina mięknie pod wływem octu n.p. rolady wołowe posmarowane
      musztardą są miękkie, gotując bogracz używam papryki konserwowej i dodaję zalewy
      octowej, wtedy mięso jest miękkie, a tego octu wcale nie czuć w smaku.
      • Gość: magda Re: problemy z wołowiną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:52
        Polecam pręgę wołową na gulasz.
    • tereza11 Re: problemy z wołowiną 14.12.05, 18:28
      Natrzyj mięso solą zmiękczającą mięso.
    • jagoda85 Re: problemy z wołowiną 14.12.05, 20:50
      Najlepiej mięso wołowe 1 lub 2 dni marynować w zalewie z cytryny lub wina
      wytrawnego z różnego rodzaju przyprawami. Najczęściej duszę ją w piekarniku w
      całości. Piecze się ją tak długo, ile waży. Zawsze jest super miękka i smaczna.
    • szpinakowa Re: problemy z wołowiną 20.02.06, 11:14
      Zaprzestałam sama przyrządzać wołowinę, bo zawsze efekt był ten sam - podeszwa.
      ;/ Jej smak lubię i chciałabym się nauczyć dobrze ją przyrządzać. Poczytałam o
      sztuczkach typu - marynata, warzywa, wysokoprocentowy alkohol zamykający pory,
      długie duszenie. A co jest jeszcze ważne - dobre gatunkowo mięso. Jak je
      poznać? Pomóżcie proszę, bo nie jestem dobra w te klocki...
    • Gość: zadumana Re: problemy z wołowiną IP: 83.238.166.* 20.02.06, 11:22
      Gulasz, pieczeń, zrazy - długie duszenie. Oczywiście pieczeń najdłużej.
      Najpierw proporcjonalny do wielkości kawałków (kawałka) mięsa ostrzejszy
      płomień (gazu), a potem podlewać przegotowaną ciepłą wodą i dusić spokojnie.
      Uważać na moment, kiedy mięso może się zamienić w kupę rozgotowanych włókien,
      co nie służy pieczeni i rujnuje zrazy.
      Mam wrażenie, że zbyt gwałtowne duszenie (za wysoka temperatura) nic dobrego tu
      nie wnosi, bo grozi wysuszeniem kawałka mięsa pretendujacego do bycia pieczenią.
    • Gość: Xena Re: problemy z wołowiną IP: *.access.telenet.be 20.02.06, 12:13
      Trzeba obsmazac az bedzie rumiana od spodu potem druga strona
      i podawac prosto z patelni .
      Jak zaczyna sie dusic w soku to wtedy twardnieje dlatego trzeba
      smazyc na duzym ogniu i nie dopusczac do wypuszczania wody .
      Solic i pieprzyc podsmazona strone .
      Jesli mieso jest w malych kawalkach ( plastrach ) robic podobnie
      i podawac bez dodatkowego duszenia .
      Gulasz trzeba dusic bardzo dlugo do miekkosci i podlewac woda .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka