GoĹÄ: tiges IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.05, 15:00 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis 14.12.05, 15:01 www.google.pl/search?hl=pl&q=%C5%9ALED%C5%B9+POD+PIERZYNK%C4%84&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis 14.12.05, 15:13 Płaty śledziowe moczę około pół godz.(np. 6 -7 płatów) - gotuje buraki , marchew , ziemniaki(np. po3 szt. -na spodzie kłade płaty(kostka)i lekko skrapiam cytryną , posypuje cebulą (kostka) i smaruje majonezem połączonym z jogurtem naturalnym(2/3 majonezu - 1/3 jogurtu) - dalej - burak -sos , ziemiak -sos , marchew - sos i na koniec scieram jajko - warzywa scieram na tartce , na grubych oczkach,potrawa musi się przegryż , na robię dzień wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karolinkap1 U mnie to się nazywa szuba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:23 Nauczyła mnie jej przyjciółka zza Buga. Jest to sałatka warstwowa, pyszna i niesamowicie prosta. I tania jeśli ktoś ma swoje warzywa. Oto składniki: -4 płaty śledziowe marynowane /kto woli mogą być solone/ -2 większe cebule, -4 ugotowane ziemniaki, -4 ugotowane marchewki, -2 ugotowane jajka, -pieprz, sól, majonez /np.napoleoński/ Przygotować szklane lub inne przezroczyste naczynie /chodzi o to żeby było widać warstwy/. Ja używam w tym celu okrągłego naczynia żaroodpornego/może być prostokątne/. Naczynie od środka wysmarować cieniutko majonezem. Na dnie układać warstwy: -pokrojone w kostkę śledzie, -pokrojone w kostkę cebule, -starte na tarce jarzynowej ziemniaki, -majonez/dużo/+pieprz+sól, -ostatnia warstwa to 3 okręgi: marchew przy samym brzegu, białko trochę dalej i na samym środeczku kółko z żółtka /wszystko starte na tarce jarzynowej, choć żółtko można pokruszyć też palcami/. Przykryć i schłodzić w lodówce. Jak dla mnie bomba /bo uwielbiam śledzie i wszystko co "octowe":-) /. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 17:32 Co to znaczy: cyt."Każdą z poniżej wymienionych warstw przygotowujemy w oddzielnych naczyniach i mieszamy z majonezem". Naprawde są dobre?Mam ochote zrobić na wigilie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emi Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis IP: 193.24.196.* 15.12.05, 21:53 U nas śledzie pod pierzynką uwielbiają wszyscy, ale moja pierzynka jest naprawdę biała. Pierwsza warstwa - śledzie - sos majonezowo - jogurtowy, druga warstwa - drobno pokrojona cebulka /sos/, trzecia warstwa - drobno pokrojone ogórki konserwowe /sos/, następna warstwa - jajka na twardo drobno.../sos/. A na to wszystko - o czym nie wspomnieliście - dość ostry żółty ser starty na tarce. Ser jest bardzo ważny, dodaje smaczku. Całość przykrywam cieniutką folią i na kilka godzin do lodówki. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AnkaK Śledż pod pierzynką IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.12.05, 14:08 Śledż w kawałeczkach,na to gruba warstwa majonezu,dużo wyciśniętego czosnku i gruba warstwa startego żółtego sera. Kto powiedział,że pierzynka na śledziu musi być biała? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emi Re: Śledż pod pierzynką IP: 193.24.196.* 16.12.05, 17:43 Kolorowa jest kołderka. I wtedy śledzie są pod kołderką. Odpowiedz Link Zgłoś