Dodaj do ulubionych

Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.05, 15:00
j.w.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis 14.12.05, 15:01
      www.google.pl/search?hl=pl&q=%C5%9ALED%C5%B9+POD+PIERZYNK%C4%84&lr=
      • magda270519761 Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis 14.12.05, 15:13
        Płaty śledziowe moczę około pół godz.(np. 6 -7 płatów)
        - gotuje buraki , marchew , ziemniaki(np. po3 szt.
        -na spodzie kłade płaty(kostka)i lekko skrapiam cytryną , posypuje cebulą
        (kostka) i smaruje majonezem połączonym z jogurtem naturalnym(2/3 majonezu -
        1/3 jogurtu)
        - dalej - burak -sos , ziemiak -sos , marchew - sos i na koniec scieram jajko
        - warzywa scieram na tartce , na grubych oczkach,potrawa musi się przegryż ,
        na robię dzień wcześniej
    • Gość: karolinkap1 U mnie to się nazywa szuba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:23
      Nauczyła mnie jej przyjciółka zza Buga. Jest to sałatka warstwowa, pyszna i
      niesamowicie prosta. I tania jeśli ktoś ma swoje warzywa. Oto składniki:
      -4 płaty śledziowe marynowane /kto woli mogą być solone/
      -2 większe cebule,
      -4 ugotowane ziemniaki,
      -4 ugotowane marchewki,
      -2 ugotowane jajka,
      -pieprz, sól, majonez /np.napoleoński/
      Przygotować szklane lub inne przezroczyste naczynie /chodzi o to żeby było
      widać warstwy/. Ja używam w tym celu okrągłego naczynia żaroodpornego/może być
      prostokątne/.
      Naczynie od środka wysmarować cieniutko majonezem. Na dnie układać warstwy:
      -pokrojone w kostkę śledzie,
      -pokrojone w kostkę cebule,
      -starte na tarce jarzynowej ziemniaki,
      -majonez/dużo/+pieprz+sól,
      -ostatnia warstwa to 3 okręgi: marchew przy samym brzegu, białko trochę dalej i
      na samym środeczku kółko z żółtka /wszystko starte na tarce jarzynowej, choć
      żółtko można pokruszyć też palcami/.
      Przykryć i schłodzić w lodówce.
      Jak dla mnie bomba /bo uwielbiam śledzie i wszystko co "octowe":-) /.
    • Gość: monia Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 17:32
      Co to znaczy:
      cyt."Każdą z poniżej wymienionych warstw przygotowujemy w oddzielnych
      naczyniach i mieszamy z majonezem".

      Naprawde są dobre?Mam ochote zrobić na wigilie.
      • Gość: Emi Re: Śledź pod pierzynką - poszukiwany przepis IP: 193.24.196.* 15.12.05, 21:53
        U nas śledzie pod pierzynką uwielbiają wszyscy, ale moja pierzynka jest
        naprawdę biała. Pierwsza warstwa - śledzie - sos majonezowo - jogurtowy, druga
        warstwa - drobno pokrojona cebulka /sos/, trzecia warstwa - drobno pokrojone
        ogórki konserwowe /sos/, następna warstwa - jajka na twardo drobno.../sos/. A
        na to wszystko - o czym nie wspomnieliście - dość ostry żółty ser starty na
        tarce. Ser jest bardzo ważny, dodaje smaczku. Całość przykrywam cieniutką folią
        i na kilka godzin do lodówki. Pycha.
    • Gość: AnkaK Śledż pod pierzynką IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.12.05, 14:08
      Śledż w kawałeczkach,na to gruba warstwa majonezu,dużo wyciśniętego czosnku i
      gruba warstwa startego żółtego sera.
      Kto powiedział,że pierzynka na śledziu musi być biała?
      • Gość: Emi Re: Śledż pod pierzynką IP: 193.24.196.* 16.12.05, 17:43
        Kolorowa jest kołderka. I wtedy śledzie są pod kołderką.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka