Gość: anna IP: *.chello.pl 15.12.05, 14:25 Ja od wielu lat na świeta gotuję czerninę. Jeżeli ktos też gotuje - proszę o komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 14:29 ale co na Wigilie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? IP: *.chello.pl 15.12.05, 14:32 Na 1 lub na 2 dzień świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 14:33 nie robie i nie mam zamiaru-jadłam kiedys u babci-dla mnie to makabra Odpowiedz Link Zgłoś
adusia33 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 19.12.05, 11:13 ja nie gotowałam ale uwielbiam , wiem że babcia dodaje ocet do krwi żeby sie nie zważwła, robi wywar jak na rosół i dodaje suszone śliwki i dosładza-pychota Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 14:32 Miałam wątpliwą przyjemność gotowania czerniny raz jeden jedyny i powiedziałam sobie nigdy więcej! Zupełnie obrzydził mnie słoiczek z krwią...brrrrr! Natomiast uwielbiam ją jeść, szczególnie w wykonaniu mojej mamy. Ale robić? Nigdy w życiu! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 14:35 zabierałam się za zjedzenie kilka razy, ale zawsze dezerterowałam ;) do dziś dnia nie dałam się namówić na spróbowanie tej zupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? IP: *.chello.pl 15.12.05, 14:40 Kto nie jadł - niech żałuje. U mnie w domu jest to wyjątkowa zupa, wszyscy uwielbiamy. Nie zawsze mogę ugotować, z braku najważniejszego produktu. W tym roku będzie. Synowie nie mogą doszekać się świąt, oczywiście ze względu na zupkę. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 14:42 Gość portalu: anna napisał(a): > Kto nie jadł - niech żałuje. jadłam-żałuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 14:49 Uwielbiam jeść, no i oczywiście gotuję!!! To zupa na wielkie okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? IP: *.chello.pl 15.12.05, 15:37 Masz rację Babet, to zupa na wielkie okazje. U mnie jak jest ta zupa to jest wielkie święto. Jak byś miała chwilę czasu no i oczywiście ochote, to napisz jak robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 15:48 w mojej rodzinie nie ma takiego zwyczaju Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 16:10 Ja kiedyś ją dostałam od ojca mojego chłopaka-nie jemy jej-oddałam mamie, która chciała poczęstować w tajemnicy swojego szwagra, skończyło się tym, że zupa została wylana...Br! Odpowiedz Link Zgłoś
catinka1 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 16:41 nie robię ale robi babcia mojego męża, jemy po połowie tzn. mąż i jedno dziecko tak ja i drugie niekoniecznie. W ogóle moja teoria jest taka, że aby lubić czerninę trzeba z nią dorastać od dziecka, wtedy przeważnie się ją uwielbia, podobnie zresztą jak flaki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 17:28 To była kultowa,świąteczna zupa w rodzinie mojego taty. Przekonał mamę ale mnie i braci sie nie udało:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rubens22 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 15.12.05, 19:19 moja babcia ze strony mamy zawsze robila czernine na ...Wszystkich Swietych..Zawsze zjezdzala sie cala rodzina do babci.Po jej smierci czernine potrafi zrobic z calej rodziny moja mama i kuzynka-ale juz tylko jak mamy czerwona ciecz,czyli nieczesto.Ale pyyycha,uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? IP: 206.248.76.* 15.12.05, 23:09 Bedac w Kraju w czerwcu odwiedzilam wiekowa juz cioteczke i zgadnijcie co bylo na obiad-czarnina z wisniami. Boze ,dziecinstwo mi sie przypomnialo. Co tam w czeninie nie bywalo-marynowane sliwki i gruszki, wisnie -odpad po winie wisniowym-pycha. Chyba teraz tylko ona gotuje czernine, ale mieszka na wsi, to i o kaczke i "dodatki" latwiej. Ja nigdy nie gotowalam, ale jesc-zawsze.Wesolych Swiat przy czerninie. Odpowiedz Link Zgłoś
buba12 Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 16.12.05, 09:51 No ja robię... Własnie w ubiegły weekend była, bo dostałam ze wsi prawdziwą kaczkę i słoik z wiadoma cieczą. Moja mam robi ale nie na Boże Narodzenie tylko własnie na Wszystkich Świetych. Ja nawet ja lubię, ale bez fanatyzmu. Jednak gotuję bo duch w nariodzie nie powinien zaginąc. I moje dziecko nauczę to gotować, choc na razie jesć tej zupki nie chce. Ale moze do niej dorośnie, tak jak i ja dorosłam. Najlepsze jest jednak to, że najwierniejszymi wielbicielami czerniny sa dwie osoby "przyżenione" do rodziny, które dopiero w naszym gronie rodzinnym ją poznały. A wogóle warto częściej o takich potrawach wspominac na Forum, bo jak odejdą nasze Babcie (ja nie mam juz żadnej od lat), Mamy i Ciocie, to niektóe potrawy wraz z nimi pogrążą się w niepamięci. Dlatego nauczmy się gotować takich różnych... Ja mam jeszcze dwie takie rzeczy, które muszę "wydusić" z mojej Mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meniam Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? IP: *.kon.tvknet.pl / 82.160.85.* 18.12.05, 23:07 No tośma sobie pogadali,a przepisu droga wiaro ani,ani. Odpowiedz Link Zgłoś
karo_lcia Re: Pytanie za 100 pkt - kto robi CZERNINĘ ???? 19.12.05, 13:33 Czarna Polewka Tylko nie ma przypominać gęstej od mąki brei!Bo i takie cudo bywa. Podstawa:Bulion i wiadomy... składnik /on już bywa z octem/dodawany na samym końcu;Dołożyć trzeba suszone owoce:gruchy, jabłka,rodzyny, śliwki.Doprawiamy ew.pieprzem, cukrem. Ogólnie smak taki słodko-kwaśny.Kolor bardziej ciemny niż barszcz.Wiadomy składnik zagotować chwilę. A bulion to chyba wiadomo-włoszczyzna+ może kaczka lub kurczak. Najgorszy jest ten Pierwszy raz. Ps. Ja nie jadłam tej zupy pół życia.Gdy jednak odważyłam się to czasami, od "wielkiego dzwonu" gotuję.Trudno zakupić "wiadomy" składnik. Życzę odwagi i smacznego! Karola. Odpowiedz Link Zgłoś