Dodaj do ulubionych

czym zablysnac.. w sylwestra?;)

27.12.05, 12:16
sporo przewija sie tu takich watkow, ale organizujemy ze znajomymi impreze
sylwestrowa i kazdy z gosci zostal zobowiazny przez gospodarzy do
przyniesienia czegos do jedzenia - raczej chodzi o dania zimne, salatki,
desery - takie co moga byc przewiezione bez ryzyka uszczerbku wygladu,
trwale. chcialabym czyms 'blysnac' i szukam inspiracji, zeby nie byla to 77
salatka z tunczyka... - czy ktos ma jakies pomysly?:))

z gory slicznie dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • stoodent Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 13:32
      Zrób tort z wątróbki, ja będę robił w styczniu dziecku na urodziny
      Jak dobrze pogrzebę w moich przepisach to ci przyślę.
      • invicta1 Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 14:17
        zadziwiasz mnie!:) dzieciak zje tort z watróbki? dobrowolnie? to ile ma lat?
        • stoodent Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 17:18
          To będzie jako zimna zakąska. Normalny tort przywozi zawsze Chrzestna-ona ma
          cukiernie-więc jej chleba nie będę odbierał. Dziecko zje i to z przyjemnością.
          Na skróty tłumacząc to z wąrtóbki drobiowej, mleka, jaj robi się ciasto o
          konsystencji naleśnikowego i normalnie się smaży. Gotowe, zimne placki
          przekłada się farszem z majonezem. Całość posypuje się natką pierduszki.Pycha.
          Jak byś chciała dokładniej to daj znać.
          • malgosia_87 Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 29.12.05, 19:31
            poprosze o przepis na tort watróbkowy. mój mail malgaj6@wp.pl z góry dziekuje
          • Gość: marzenka Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) IP: *.bf.uni.wroc.pl 02.01.06, 13:41
            Ja też chce przepis na te delicje - plissssssssss!
            mój e-mail :jacekmarzena@op.pl
            z góry dziękuję :)
    • bonzee Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 13:37
      Multum inspiracji na modne canapes:

      images.google.co.uk/images?q=canapes&svnum=10&hl=en&lr=&start=0&sa=N
      • bonzee Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 13:45
        A moze na deser petis fours:

        images.google.co.uk/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=petits+fours&btnG=Search
        PS Link dla profesjonalistow wklejony przez amatora :D
      • Gość: Finka Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) IP: *.acn.waw.pl 29.12.05, 19:52
        rany...jaka kiedys tradycja robienia malutkich kanapeczek byla...na chlebie lub
        na krakersach. I wiecie ze to tez fajne bylo.....! Najwazniejsze zeby ich za
        wczesnie nie zrobic bo nasiakalo ;)

        Ja tam lubilam miec do wyboru mase roznych kanapeczek - szczegolnie teraz
        oferta dodatkow jest tak ceikawa ze mozna poszlaec z tymi kanapkami!

        Finka
    • Gość: zosiasamosia Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.12.05, 14:43
      moim pomysłem na deser jest wykorzystanie pozostałych owoców które po świętach
      leża i przejrzewają -kroję mandarynki ,pomarańcze banany ,kiwi ,z puszki ananasy
      i brzoskwinie ,ze słoika gruszki i co tam sie jeszcze znajdzie -jabłko swieze
      ,wszystko mieszam z zalewa z ananasa i wermutem białym
      ,mozna dodać rodzynki i włoskie sparzone orzech -po schłodzeniu w lodówce podać
      ,zawsze kogo poczestuje jest zachwycony (owoce nie powinny być za drobno
      pokrojone tak na 3 -4 części
      • nihiru Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 15:28
        potwierdzam - taka sałatka owocowa zawsze pierwsza znika ze stołu:)

        tylko ja zamiast orzechów włoskich daję uprażone płatki migdałów
      • Gość: malgosia salatka ze sledzia IP: *.acn.waw.pl 27.12.05, 15:36
        opakowanie sledzia-zgrzewka, lisner
        puszka czerwonej kukurydzy
        sloiczek grzybkow w occie
        ogórki kiszone 2-3 zaleznie od wielkosci
        do tego majonez, natka, szczypior, sól, pieprz

        pycha, 5 minut pracy
        grzybki troszke pokroic, filety sledzia kroje w plasereczki pod katem 45st-sa
        bardziej apetyczne.. :))
    • e_katt Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 27.12.05, 15:41
      Można cekinową bluzką;))
      Albo np. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23138222&a=23138222
      Albo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22552804&a=22552804
    • Gość: dzoana_b Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 11:24
      Proponuję
      kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408951,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      Jest rewelacyjna!!! Zdecydowana w smaku (to dzięki suszonym pomidorom i
      parmezanowi) i lekka, bo bez majonezu.
      • Gość: młoda zona Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.05, 11:40
        na święta zabłysłam lososiem, bierzesz plasterki wędzonego, smarujesz je
        serkiem białym np Philadelphia pomieszanym z pokrojona w kostke paryka
        czerwona, zwijasz lososia w roladke i spinasz wykalaczka, pyszne i efektowne,
        niestety losos nie jest najtanszy
    • Gość: zytka salatki IP: 194.246.107.* 28.12.05, 11:30
      salatki:
      1)ser zolty w kostkę+groszek konserwowy+drobno posiekane jabluszko+sos czosnkowy
      2)warstwowa-seler konserwowy, groszek, ogorek, jajko i inne roznosci wg uznania-
      mozna zrobic dzien wczesniej, na ostatnią warstwe-majonez
      3)ser zolty starty na duzych oczkach +rodzynki+ ananas w kosteczkę+sos
      czosnokowy
      smacznego
      • Gość: Ewka Re: salatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:15
        Składniki:
        30 dkg zółtego sera + 1 puszka ananasa + 1 puszka kukurydzy + 1 łyżka majonezu

        Przygotowanie:
        Ser zetrzeć na grube oczka, ananas pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i
        gotowe.

        Danie szybkie, proste i smaczne :-))
    • dorjana Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 28.12.05, 13:46
      Sałatka z pęczakiem

      ½ szklanki pęczaku
      1 puszka kukurydzy
      1puszka czerwonej fasolki
      1 mała cebulka
      1duzy zielony ogórek
      1 pęczek zielonej pietruszki
      sos winegret z odrobina musztardy
      sól, pieprz

      Pęczak ugotować. Dodać kukurydzę, fasolkę, cebulkę pokrojona w drobna
      kosteczkę, ogórka zielonego pokrojonego w drobna kostkę, dodać posiekaną natkę
      pietruszki.
      Składniki wymieszać. Dodać sos winegret i musztardę, trochę soli i pieprzu.
      Schłodzić w lodowce.

    • kicia7 Śledzie po łowicku 28.12.05, 23:11
      do tej pory smakowały wszystkim, nawet mojej Siostrze, która nie przepada za
      jarzynką. Przepis podaję w orginale, ja biorę śledzie w oleju Lisnera,
      ŚLEDŹ PO ŁOWICKU
      Składniki:
      5-6 płatów śledzi
      1 duża cebula
      1 pietruszka
      2 marchewki
      2 kiszone ogórki
      majonez
      Sposób przygotowania
      Śledzie wymoczyć. Skropić octem i odstawić na dwie godziny. Cebulę pokroić w
      kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na
      oliwę i dusić do miękkości. Wystudzić. Dodać ze 2 kiszone ogórki pokrojone w
      kostkę i cebulę. Do tego dodać majonez. Sałatką przełożyć śledzie. Zostawić na
      co najmniej 12 godzin w chłodnym miejscu.
    • shilla01 Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 28.12.05, 23:29
      choc sama miesa nie jadam, podam sprawdzony przepis na klopsiki mielone w sosie
      pomidorowym, idealne do podjadania w czasie zabawy i podobno dobrze smakują
      nawet na zimno :

      -po 40 dkg - mielonego, cebuli i pieczarek ( mozna zmienic proporcje )
      -mały koncentrat
      -1/2 słoika keczupu
      -jajko
      -vegeta
      -olej
      -bułka tarta
      -bułka

      pieczarki w kodtke, zagotować (5min), odcedzić.
      cebule w półksiężyce, wrzucic do garnka z olejem ( na dnie) , dodac pieczarki.
      Próżyć pod przykryciem , od czasu do czasu dodac troche wody zeby sie nie
      przypaliło.

      mielone rozrobić jak do kotletów (bebula, bulka , jajko, bułka tarta)
      dodać 1/2 łyżeczki vegety i szczypte pieprzu.
      Porobić małe klopsiki ( okrągłe) smażyć na oleju.

      Usmażone wrzucic do garnka, zalać wodą do przykrycia produktów. Gotować ok 20
      min. w polowie tego czasu dodac keczup, koncentrat. Zagęścić mąką (łyżeczka
      maki)
      Można dodać troche majeranku.
    • Gość: Malwina POLECAM - jest pyszne, niedrogie, szybko znika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:30
      Z zimnych zakąsek polecam domowej roboty nugatsy, czyli kawałki mięska w
      panierce. Kupujesz piersi z kurczaka (tyle ile chcesz - ja z podwójnej piersi
      zrobilam taki całkiem spory talezyk) 2 podwójne powinny w zupełnosci
      wystarczyc. Robisz "panierke" - do gęstego ciasta naleśnikowego wrzucasz płatki
      owsiane, sezam - dosyc sporo, trochę otręb pszennych. Solisz, pieprzysz do
      smaku. Mieso kroisz na kawałki - jakie chcesz, ale nie za wielkie. Obtaczasz w
      mące, potem maczasz w ciescie i do frytkownicy, albo garnka (w kazdym bądź
      razie smażysz na głębokim oleju) I az sie zarumienią. Kazdy moze sobie wziąść
      potem z miski w paluszki i smacznie się zajadać :-)

      Inną zakąską sa kuleczki miesne z pieczarkami. Robisz mięso jak na mielone,
      bierzesz marynowane pieczarki, kazdą pieczarke oklejasz mieskiem, formujesz
      kulke, obtaczasz w bułce tartej i również do frytkownicy.
      • Gość: Fila Re: POLECAM - jest pyszne, niedrogie, szybko znik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:21
        Do tych smacznych kurczaczków itp. proponuję zrobić takiego dipa: mały słoik
        majonezu, taki sam keczupu, 2 łyżeczki curry, 2 ząbki czosnku (drobno
        posiekanego lub przez wyciskarkę zmaltretowanego), łyżkę kwaśnego dżemu (np.
        żurawinowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Jest naprawdę rewelacyjny do drobiu
        na zimno.
      • Gość: boba Re: POLECAM - jest pyszne, niedrogie, szybko znik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 20:04
        pewnie to głupie pytanie, ale czy podajesz na ciepło, czy na zimno też można.
    • Gość: Beata Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) IP: *.aster.pl 30.12.05, 10:22
      Na ciepło daniem, które podałam czyli schab z cebulką, pieczarkami i majonezem,
      a na zimno sałatką z kurczaka z orzechami i winogronami (też dzisiaj podałam).
      To są fajne sprawdzone przepisy, zawsze wszystkim smakuje i każdy prosi
      opodanie przepisu.
    • 52b1 Re: czym zablysnac.. w sylwestra?;) 30.12.05, 11:16
      Zrob klopsiki z ryby- mielona jakakolwiek ryba, namoczona w mleku bulka, jajko,
      pieprz, sol, 1 cebulka zmielona z ryba, duzo pietruszki- wymieszać i zrobic
      male kotleciki. Dobre na goraca a zimne z majonezem to pychota. Najlepsze
      zyczenia NOworoczne i super zabawy.Basia
    • poughkeepsie tarty na zimno, 30.12.05, 11:18
      muffiny na słodko i wytrawnie, małe kanapeczki kolorowe jak najbardziej.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka