Dodaj do ulubionych

Po raz pierwszy będę piec chleb na zakwasie....

01.01.06, 19:06
Witam :)
Już drugą dobę stoi na półce nad kaloryferem zakwas, który zrobiłam z 200 g
żytniej mąki i 200 g wody.Widziałam na zdjęciu taki gotowy już; na jego
powierzchni były bąbelki. Na moim nie ma żadnych, nie dzieje się nic poza
tym, że mąka wyraźnie rozmokła w wodzie... Wyczytałam, że zakwas powinien
dochodzić w temp.ok.30-32 st.; na pewno takie warunki mu stworzyłam. Miał być
gotowy po minimum 12 h - minęło znacznie więcej czasu...
Powiedzcie mi proszę, jak rozpoznać gotowy do uzycia zakwas? Czy zrobiłam coś
nie tak ?
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka