Dodaj do ulubionych

mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu?

IP: *.mtnet.com.pl 29.10.02, 21:51
jesli Ktos zna sposób, to prosze o podanie.
Obserwuj wątek
    • roseanne musztarda - przepisy 30.10.02, 15:14
      w/g ksiazki "Przyprawy do kazdej potrawy"

      musztarda rosyjska
      100gram sproszkowanej gorczycy (pokruszone nasiona gorczycy bialej i czarnej)
      zalewamy połową szklanki gotujacej wody, mieszamy i dolewamy jeszcze 2 szklanki
      wrzatku. Odstawiamy do nastepnego dnia. Nastepnie odlewamy ostroznie nadmiar
      wody, solimy, słodzimy, dolewamy łyzke oleju, octu i łyżeczke mieszanki
      zmielonych przypraw ( goździk kardamon, gałka muszkatołowa, imbir).
      Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3-5 dni i chłodnym miejscu.



      musztarda w/g przepisu M.D.Rettigovej
      na około 250 gram sproszkowanej gorczycy zagotowujemy 3/4litra octu winnego
      (ziołowego ,estragonowego) z kilkoma goździkami, skórką cytrynową, szczypta
      galki muszk. i odrobiną cukru. Ugotowany ocet przecedzamy ostroznie, powoli
      dolewamy goracy do sproszkowanej gorczycy, bez przerwy mieszając. Gdy wystygnie
      musztarde nakładamy do słoików i umieszczamy w chłodnym miejscu. Po 10 dniach
      nadaje się do spozycia.




      tyke ksiazka.
      z wlasnych obserwacji dodam ,ze lepsze sa ziarna wieksze. Gorczyca musi byc
      czysta, przebrana. Kupic mozna w sklepach z przyprawami, mysle ,ze wszedzie.
      Adresów nie podam, bo za daleko mieszkam :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka