Gość: gogo IP: *.mtnet.com.pl 29.10.02, 21:51 jesli Ktos zna sposób, to prosze o podanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem 29.10.02, 22:41 mozna najpierw znajdz dobra gatunkowo gorczyce jutro podam reszte przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
xelka Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem 30.10.02, 13:44 roseanne napisała: > mozna > najpierw znajdz dobra gatunkowo gorczyce > jutro podam reszte przepisu Co to znaczy dobra gatunkowo? po czym rozpoznać? gdzie kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne musztarda - przepisy 30.10.02, 15:14 w/g ksiazki "Przyprawy do kazdej potrawy" musztarda rosyjska 100gram sproszkowanej gorczycy (pokruszone nasiona gorczycy bialej i czarnej) zalewamy połową szklanki gotujacej wody, mieszamy i dolewamy jeszcze 2 szklanki wrzatku. Odstawiamy do nastepnego dnia. Nastepnie odlewamy ostroznie nadmiar wody, solimy, słodzimy, dolewamy łyzke oleju, octu i łyżeczke mieszanki zmielonych przypraw ( goździk kardamon, gałka muszkatołowa, imbir). Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3-5 dni i chłodnym miejscu. musztarda w/g przepisu M.D.Rettigovej na około 250 gram sproszkowanej gorczycy zagotowujemy 3/4litra octu winnego (ziołowego ,estragonowego) z kilkoma goździkami, skórką cytrynową, szczypta galki muszk. i odrobiną cukru. Ugotowany ocet przecedzamy ostroznie, powoli dolewamy goracy do sproszkowanej gorczycy, bez przerwy mieszając. Gdy wystygnie musztarde nakładamy do słoików i umieszczamy w chłodnym miejscu. Po 10 dniach nadaje się do spozycia. tyke ksiazka. z wlasnych obserwacji dodam ,ze lepsze sa ziarna wieksze. Gorczyca musi byc czysta, przebrana. Kupic mozna w sklepach z przyprawami, mysle ,ze wszedzie. Adresów nie podam, bo za daleko mieszkam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.10.02, 15:24 Jeżeli można, to podłączę się do wątku z pytaniem pobocznym; Była kiedyś (w Polsce) "Musztarda Agielska" produkcji Inter Fragrance. Od dość dawna nie można jej kupić. Czy ktoś pamięta jaka przyprawa była głównym dodatkiem? Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorry Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem IP: *.cps.pl 30.10.02, 21:04 Można,ale ktoby chciał się z tym paprać przy naprawdę dużym wyborze w sklepach? Odpowiedz Link Zgłoś
xelka Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem 31.10.02, 12:00 Gość portalu: sorry napisał(a): > Można,ale ktoby chciał się z tym paprać przy naprawdę dużym wyborze w sklepach? Tylko ten który dba, aby w tym co spożywa były tylko produkty które nie szkodzą zdrowiu. W każdej musztardzie, którą znaleźć można w sklepach są dodatki E-coś tam: sztuczne i nieobojętne dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu IP: *.mtnet.com.pl 02.11.02, 10:27 wlasnie o to mi chodzi,obecnie wpadlam w amok musztardowy, moge ją jeść łyżeczka wprost ze słoika, ale zaczynam sie obawiac -jak ona naprawde jest robiona wprzez nasze firmy. Dziekuje za przepisy, wyprobuje na 100% a i jeszcze jedno, czy jest bardzo kaloryczna???????????Dzikuje serdecznie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu IP: *.mtnet.com.pl 02.11.02, 10:33 wlasnie o to mi chodzi,obecnie wpadlam w amok musztardowy, moge ją jeść łyżeczka wprost ze słoika, ale zaczynam sie obawiac -jak ona naprawde jest robiona wprzez nasze firmy. Dziekuje za przepisy, wyprobuje na 100% a i jeszcze jedno, czy jest bardzo kaloryczna???????????Dziękuje serdecznie! :) Odpowiedz Link Zgłoś