Dodaj do ulubionych

jak bigos z następujących składników?

05.01.06, 13:39
Jak po kolei działać przy gotowaniu bigosu, jeśli mam następujące składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej;
- 40 dag mięsa od szynki;
- kiełbasę chudą;
- boczek wędzony;
- cebulę;
- suszone, namoczone grzybki;

z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: jak bigos z następujących składników? 05.01.06, 13:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33602110&v=2&s=0
    • betsypetsy a gdzie słodka kapusta? 05.01.06, 13:49
      ja nie wyobrażam sobie bigosu bez słodkiej (świeżej kapusty), ona sprawia że
      bigos rozpływa się w buzi i jest gęsty
      • ba_nita Re:W bigosie nie ma słodkiej kapusty. 05.01.06, 13:57
        Do poczytania o bigosie:
        www.polonia.org/bigos.htm
        nie zgadzam się w tym tekście z koncentratem pomidorowym - wino czerwone
        wytrawne jest o niebo lepsze.
        pl.wikipedia.org/wiki/Bigos_%28potrawa%29
        • betsypetsy Re:Pyt. do Banity 05.01.06, 14:02
          mój bigos jest pół na pół kapusta kiszona z kapustą słodką inna wersja mi nie
          smakuje, ale to oczywiście rzecz smaku. Przy okazji chcę zapytać Ciebie Banita
          o kapustę kiszoną w domu, zalewamy ją wodą z ziemniaków gotowanych (tak kiedyś
          podałeś) czy ta woda ma być gorąca prosto z gotowania czy już przestudzona? Z
          góry dziękuję za odpowiedź
          • ba_nita Re:Nie odcedzasz ziemniaków do zlewu tylko 05.01.06, 14:19
            bezpośrednio na kapustę. To co napisałem w topiku, że bez kapusty słodkiej to
            podpucha.))) Można i tak i tak. Zresztą co dom to inny bigos pomimo tego, że
            potrawa niby ta sama. Tymczasem wspólne ma jedynie korzenie.;-D
            • Gość: betsypetsy Re:Nie odcedzasz ziemniaków do zlewu tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:22
              Dziękuję za odpowiedź, tak zrobię. No tak co dom to inny bigos - zgadza się,
              nigdy nie jest taki sam, ja dodaję też śliwkę do bigosu, jest ciekawszy w
              smaku.Pozdrawiam
    • Gość: zadumana Re: jak bigos z następujących składników? IP: 213.17.230.* 05.01.06, 14:17
      Chociaż temat niby przerobiony, ale napiszę jeszcze, że przygotowanie dobrego
      bigosu zaczyna się od przygotowania kilku dobrych pieczeni. Pieczony schab,
      cielęcina, wołowina, boczek. Potem to wszystko pokrojone w kostkę trafia do
      bigosu, ale przedtem, kiedy zaczynamy gotować kapustę powinno do gara trafić
      wszystko to, co wypiekło i wytopiło się z kolejnych pieczeni. Te wszystkie
      wytopione smaki działają sto razy lepiej niż kostka maggi, glutaminian i
      wszelkie polepszacze razem wzięte. Stąd m.in. bierze się rewelacyjny smak
      dobrego bigosu i dlatego smakuje on, w takim pełnym nieoszczędnym wydaniu,
      obcokrajowcom, którzy jego wstępnych niemiłych zapachów podczas przygotowań
      wąchać nie muszą. Sprawdziła to wielokrotnie i opisała Nela Rubinsztein.
      Mięsa musi być bardzo dużo w stosunku do kapusty - co powoduje, że pomijając
      dalsze składniki bigos tanim daniem nie jest.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka