Dodaj do ulubionych

różnica m-dzy "chili" a "chili pieprz cayenne"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:35
jaka jest róznica mdzy tymi dwoma przyprawami? czy to tylko "chwyt
marketingowy"? Proszę o oświecenie;)
Obserwuj wątek
    • jacek1f nie ma. n/t 11.01.06, 21:29
      • Gość: leda10 Re: nie ma. n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 21:41
        dzięki. A skąd roznica w kolorze? chili jest duużo jasniejsza (jasny pomarańcz)
        niż chili pieprz cayenne (prawie czerwony). Dodam, ze mam na mysli produkty
        jednej firmy
        • jacek1f hmmm 11.01.06, 21:49
          Tu i tu
          www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/2/
          www.akupresura.akcjasos.pl/pieprz_cayenne.html
          skąd kolorek nie wiem, ale jak sam mielę moje chilli, to kolor sie różni
          naprzykład od stonia wysuszenia…
          Wiesz, jest ich kilkadziesiąt rodzajów..:-)
          ?
          • Gość: leda10 Re: hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:22
            dziękuję ogromnie !! Moze gdzies uda mi się sprobowac 1 i 2, to napiszę, czy w
            smaku jest roznica. Pozdrowienia
            • venus22 Re: hmmm 11.01.06, 23:02
              chili to jest ogolna nazwa roznego rodzaju czerwonych ostrych papryk. cayenne
              to jest dokladnie papryczka cayenne.

              "chili" rowniez uzywa sie jako nazwe potrawy z mielonej wolowiny i przyprawy
              chili.


              Venus
              • venus22 Re: hmmm 11.01.06, 23:09
                pomylka- po polsku to bedzie taki pieprz.
                V.
    • j-lee bierze się to stąd 12.01.06, 15:04
      że wiele nazw się uogólnia kiedy być może nie powinny być uogólniane

      chilli to papryka, ostra (lub tylko pikantna) i oznacza ogólnie rodzinę owoców

      chilli pieprz cayenne powinno oznaczać papryczkę chilli cayenne
      ale w praktyce jest to mieszanka (i co za tym idzie wystepuje w postaci juz
      zmielonej) różnych odmian "hot peppers" czyli tak naprawdę pieprz turecki
      • jacek1f który dodajmy dla rozjasnienia :-)) sytuacji nie m 12.01.06, 15:09
        a nic wspolnego z pieprzem jako pieprzem:-))
        medycyna.linia.pl/papryka.html
    • Gość: Xena Re: różnica m-dzy "chili" a "chili pieprz cayenne IP: *.access.telenet.be 12.01.06, 15:25
      No wlasnie . Kupowalam kiedys w Polsce pieprz turecki byla to supr przyprawa !
      Jak wyjechalam do Belgii bardzo mi jej brakowalo i wypatrzylam wtedy pieprz
      cayenne byl tak samo grubozmielony i pyszny slodko-pikantny .Ach ja go moglam
      garsciami :-)
      Nagle cos sie porobilo i wycofali grubozmielony dali jakis jasnoczerwony
      mialki i on w ogole tamtego nie przypomina .
      Podobno w Polsce byl rowniez firmy Ducros i zniknal to sie dowiedzialam z forum
      ale wypatrzylam Ducrosa w Belgii niestety rzadko i tylko w jednym sklepie .
      Tez zauwazylam podzial na cayenne i chilli sa w roznych sloikach .
      O co chodzi z tym mieleniem cayenne ?
      Widze , ze wiekszosci smakuje grubomielony wiec dlaczego sprzedaja mialki
      czy to jakas mieszanina ale to chyba tak jak z pieprzem czarnym
      mialki smakuje inaczej a gruboziarnisty inaczej ja zawsze uzywam ten drugi .
      • j-lee namieszane wszędzie 12.01.06, 16:08
        wpierw gwoli tematu pieprzu a ostrej papryki

        są to dwie różne rodziny, ale mają coś wspólnego: nazwę w jezyku ang.(może w
        innych też, ale tego juz nie badałem)

        pepper oznacza w j.ang. i pieprz(ogólnie) i paprykę. Ziarna pieprzu to już
        peppercorns.

        i tak po ang. mamy po prostu cayennne chilli pepper
        (papryczka chilli odmiana cayenne)
        ale po polsku można powiedzieć:
        papryczka chilli cayenne lub papryczka cayenne
        chilli pieprz cayenne albo w ogóle
        chilli pieprz kajeński lub tylko pieprz kajeński

        Z tego samego powodu pepper souce to sos paprykowy lub pieprzowy jak ktoś woli
        (z tymże o słodkim-nie ostrym sosie paprykowym nie można powiedzieć pieprzowy)

        a że miał róznych ostrych papryk przypomina miał np. czarnego pieprzu to
        łatwiej to nawet skojarzyć z pierzem (przecież tez ostre) a papryki już nie
        przypomina przynajmniej z kształtu
        no i jest to zresztą pieprz własnie turecki, ale piszą czasem pieprz cayenne,
        chodz naprawde żadko jest to miał oryginalnej chilli cayenne, bo tylko wtedy
        nazwa by była prawdziwa

        a co do pieprzu tureckiego - no jest to właśnie mieszanka - zaleznie od
        producenta złożona z różnych papryk, często z zawartością czerwonego pieprzu,
        czasem też czosnku. Słodycz pochodzi albo ze specjalnych odmian chilli, ale z
        reguły od słodkiej papryki. Grubość zmielenia zależy od producenta i im grubsza
        tym lepsza z ogólnych powodów - w nie przełamanych częściach pozostało część
        olejków które się uwolniu w momencie pełnego zmielenia lub gryzakowania ;-)
        • Gość: Xena Re: namieszane wszędzie IP: *.access.telenet.be 12.01.06, 16:30
          A wiec chodzi o olejki eteryczne ... wiec dlaczego dranie wszystko miela :-(
          JLee piszesz , ze w pieprzu tureckim byl czerwony pieprz to by sie zgadzalo
          mo mam ten czerwony i on jest slodki i pachnacy .
          • j-lee niestety dlatego 12.01.06, 16:48
            że w miale to juz tylko czort (i producent) wie co tak naprawde jest... a on
            juz dał tam tego co mu pasowało

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka