Dodaj do ulubionych

jak zrobić kapustę do łazanek?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 16:31
Mam 1 kg kapusty kiszonej, pysznej, niesłonej i chciałam zrobić łazanki.
Makaron mam taki kupny - małe kwadraciki. tylko nie wiem jak farsz zrobić?
moglibyście mi pomóc? nigdy nie robiłam łazanek.

dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • lunatica przepisy 24.01.06, 16:44
      Ja robię łazanki wedle przepisu mojej Babci i wygłąda to tak:
      dwie paczki makaronu łazanki (jeśli nie ma to kupuję grube świderki)
      60 - 70 dkg mięsa wieprzowego bez kości
      2-3 marchewki (ścieram na tarce jarzynówce surowe)
      50 dkg kiszonej kapustu i mała główka kapusty słodkiej
      Sól,pieprz ziołowy
      Smalec do smażenia mięsa
      Mięso podsmażam na rumiano,dodaje marchewkę startą i razem podsmażam,wrzucam do
      kapustu i razem gotuję ok.1 - 1,5 godz.W osobnym garnku gotuję makaron i potem
      wszystko razem mieszam.Robię zawsze więcej,bo najlepsze są łazanki
      odgrzewane.Smacznego

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31206557&a=31207798


      Jeszcze jedna wersja łazanek z broszury Moja Kuchnia z 1994 r. Wypróbowane i
      smaczne:
      1 cebula, tłuszcz (smalec w przepisie, ja robię na oliwie), ok. 50 dkg kiszonej
      kapusty, bulion, 4 jagody jałowca, 2-3 goździki, liść laurowy, ok. 40 dkg
      boczku wędzonego, ok. paczki szerokiego makaronu (wstążka).
      Cebulę podsmażyć na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Do tego wlać
      bulion (może być kostka), dorzucić jałowiec zgnieciony + goździki + listek
      laurowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. W tym czasie pokroić boczek i
      usmażyć tzn. zrumienić. Ugotować makaron. Wymieszać boczek z makaronem (można
      dodać tłuszcz ze smażenia ale ja odlewam do miseczki i zostawiam tylko trochę)
      i uduszoną kapustą. Wstawić do ciepłego piekarnika ok. 100 - 150 st. albo
      postawić garnek na kuchence na małym gazie tylko po to żeby się przegryzło.
      Proste a smaczku dodaje jałowiec i goździki. Pzdr.

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31206557&a=31414709
    • Gość: Janta Re: jak zrobić kapustę do łazanek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 21:17
      To, co zaproponuję, to niedokładnie łazanki, swego rodzaju wariacja na temat
      łazanek, ale... i tak pyszne.
      Kapustę ugotuj, byle nie za długo.
      Tymczasem podsmaż cebulkę z pieczarkami, wymieszaj to z gotowanym mięsem z
      kurczaka (ja używam takiego z rosołu). Ewentualnie możesz to mięsko posmażyć
      chwilkę z cebulką i pieczarkami. Całość wymieszaj, dopraw, przede wszystkim
      świeżo mielonym czarnym pieprzem.
      Podawaj wymieszane z makaronem typu łazanki, świderkami, kokardkami.
      Pyszne, lekkie, szybkie.
      • Gość: Monika Re: jak zrobić kapustę do łazanek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:38
        dziękuję za rady i linki. ugotowałam dzis kapuste kiszoną, tzn dolałam troszke
        wody, troche soli, pieprzu i kminku, oraz 2 małe listki laurowe. i co? kapusta
        zmiękła owszem ale jest taka kwaśna!!!! i zupełnie nie dobra w smaku, a jako
        surowa była przepyszna. czy ja ją źle przyprawiłam czy źle gotowałam???? i
        jeszcze jedno prosze powiedzcie mi jak długo odgrzewać łazanki w naczyniu
        żaroodpornym w piekarniku i jak gorący ma być piekarnik? tylko nie piszcie
        średnio nagrzany itp, tylko prosze konkretnie w stopniach bo ze mnie laik....

        dzięki jeszcze raz:-)

        aha a czy pasuje takie łazanki posypac zółtym serem przed pieczeniem, czy
        byście z tego zrezygnowali?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka