Dodaj do ulubionych

Oryginalne smaczne ciasto?????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:57
Help w ten piątek są mojej babci urodziny 70 każdy wnuk jak co roku robi
super ciasto...Mi już brak oryginalnych pomysłów a to są wyjątkowe bo 70
urodziny.Dlatego jeżeli macie jakieś super przepisy na super pyszne
oryginalne ciasto to bardzo bym prosiła.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Oryginalne smaczne ciasto????? 01.02.06, 16:05
      Po pierwsze - nikt nie jest jasnowidzem i nie wie jakie to były te Twoje
      pomysły (bez urazy), po drugie wejdź do Galerii Potraw tam Ci tych łakoci
      dostatek. Czasami odnoszę wrażenie, że dominuja. Będziesz miała z fotkami i
      łatwiej będzie wybrać. Niech Babcia Twoja żyje 200 lat.
      • bedada Polecam,naprawdę pyszne 01.02.06, 16:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32595537
    • q_211 Re: Oryginalne smaczne ciasto????? 01.02.06, 16:36
      Polecam <pyszne ciasto batonowe> poszukaj w wyszukiwarce
      • Gość: emilia Re: Oryginalne smaczne ciasto????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 16:57
        Dzięki coś wyszukam w galerii potrwa :):):)
    • Gość: mariewa37 Re: Oryginalne smaczne ciasto????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.02.06, 18:08
      mam cos wspanialego, ze jak to sprobowalam to mi wyszla gesia skorka!!
      Tort orzechowy, naprawde superowy i dosyc latwy do przyrzadzenia ja juz
      wyprobowalam przepis, wyszedl wysmienity!!
      jesli chcesz to ci przesle przepis, ale jutro bo teraz wychodze i nie mam za
      bardzo czasu tego pisac, daj znac czy cie interesuje, narazie mariola
      • Gość: Joanna Re: Oryginalne smaczne ciasto????? IP: *.fbx.proxad.net 01.02.06, 18:15
        Ja tez bardzo prosze o przepis na ten tort orzechowy. Niedlugo rocznica slubu...
        • mariewa37 Re: Oryginalne smaczne ciasto????? 01.02.06, 18:23
          Gość portalu: Joanna napisał(a):

          > Ja tez bardzo prosze o przepis na ten tort orzechowy. Niedlugo rocznica
          slubu..
          > .nie ma sprawy, to dzis wieczorem lub jutro rano przesle wam przepis,naprawde
          warto go upiec!!!hej
          • riella Re: Oryginalne smaczne ciasto????? 01.02.06, 20:46
            Oj, ja tez bym chciala ten przepis, jesli mozna prosic.
            A nie lepiej by go bylo po prostu tutaj wklikac, zeby kazdy zainteresowany
            sobie przeczytal?
            Pozdrawiam,
            • bedada Re: Oryginalne smaczne ciasto????? 01.02.06, 21:41
              To może wklepiesz tutaj na forum ten przepis na tort orzechowy?
              • Gość: emilia Re: Oryginalne smaczne ciasto????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:54
                Super sprawa chetnie zrobie cos orzechowego poprosze o przepis:):)dzieki
        • mariewa37 Re: przepis na wysmienity tort orzechowy!! 02.02.06, 15:05
          Gość portalu: Joanna napisał(a):

          > Ja tez bardzo prosze o przepis na ten tort orzechowy. Niedlugo rocznica
          slubu..
          > .
          Ciasto:
          11 jajek
          11 lyzek maki
          11 lyzek cukru pudru
          11 lyzek orzechow wloskich(mielonych)
          ubic bialka na sztywna piane(dodac szczypte soli to lepiej pojdzie),jak beda
          ubite dodawac na zmiane po lyzce cukru pudru i po zoltku, ubijac mikserem na
          zwolnionych obrotach,na koncu dodawac powolutku przesiana przez sito make, i na
          koncu orzechy nie mikserowac!! wszystkie czynnosci wykonywac z "miloscia"!!!!!
          i powolutku. wysmarowac tortownice sr.23/24 cm; maslem i posypac b.tarta piec
          przez 1/2godz 150°, sprawdzic stan wypieku duzym patyczkiem do szaszlyka,
          podniesc temperature do 160° piec jeszcze okolo 1/2 godz. w sumie ok. 1
          godziny, wyciagnac z piekarnika.
          Poncz do ciasta:
          1 szklanka wody zimnej przegotowanej,
          sok z 1/2 cytryny,
          2 lyzki cukru
          1 kieliszeczek spirytusu(ilosc zalezy od smakow),
          Masa do przelozenia tortu:
          1maslo
          2/3 margaryny
          20 dkg cukru pudru
          1 lyzka kopiata kakao(czarne)
          10 lyzek orzechow mielonych
          10 dkg migdalkow(pomadki)
          1-2 kieliszki spirytusu
          maslo i margaryne cukier utrzec na pulchna mase, dodac kakao i pokrojone
          drobniutko pomadki, dodac spiritus ucierac jeszcze troche, i na koniec orzechy
          mielone-tych nie ucierac tylko wymieszac.
          Wykonczenie:
          Tort po wystudzeniu przeciac na 3 czesci, nakropic dokladnie ponczem jak go
          braknie to dorobic, 2 czesci posmarowac masa i zlozyc. Zostawic troche masy na
          gore tortu, posmarowac cieniutko i posypac orzechami- zmielonymi lub w calosci
          zalezy od waszych upodoban
          zostawic na kilka godzin w lodowce, przykryty folia aluminiwa, podawac w
          temperaturze pokojowej to b. wazne!!! nie z lodowki bo nie bedzie dobrze czuc
          smakow!!!
          To wszystko babeczki, dziewczyny,mezowie, zycze wam powodzenia i
          przedewszystkim smacznego!
          dajcie znac jak wam wyszedl i czy smakowal?
    • gracjella Ciasto jablkowo-kokosowe 02.02.06, 14:14
      Podaje ten przepis, ktory mam dzieki wloskiemu forum ze strony internetowej
      www.cucinait.com i ktory zostal przeze wyprobowany i po degustacji wpisany na
      liste domowych deserow. Podobno jest pochodzenia dunskiego.

      Skladniki:
      - 250 g masla lub margaryny w temperaturze pokojowej
      - 200 g cukru
      - 4 jajka
      - 200 g maki
      - 1 lyzeczka proszku do pieczenia
      - 3-4 jablka
      - 100 g wiorkow kokosowych

      Wykonanie
      Maslo rozetrzec dobrze z cukrem, dodawac po 1 jajku i wszystko ladnie utrzec.
      Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, jablka obrane i pokrojone w
      kosteczke oraz wiorka kokosowe (2 lyzki wiorek mozna odlozyc do posypania
      wierzchu) i wszystko wymieszac. Wylozyc na brytfanke wysmarowana maslem i
      wysypana tarta bulka, posypac wierzch odlozonymi wiorkami, piec w umiarkowanie
      goracym piekarniku (170°C)przez 45-50 minut (wierzch lubi szybko sie rumienic,
      wtedy mozna go przykryc folia aluminiowa i dokonczyc pieczenia). Do tego ciasta
      uzywam brytfanki prostokatnej i gotowe ciasto kroje na kwadratowe porcje, ale
      nadaje sie tez do okraglej tortownicy.
      Smacznego!
    • gracjella Torcik czekoladowy 02.02.06, 14:15
      Gorąco polecam - u nas w domu ma honorowe miejsce wśród przepisów na ciasta.
      Składniki:
      200 g cukru
      200 g masła
      200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
      200 g migdałów ze skórką
      5 jajek
      cukier waniliowy
      aromat migdałowy
      potrzebna jest okrągła tortownica o średnicy 24 cm
      Wykonanie:
      Czekoladę rozpuścić z masłem na bardzo małym ogniu i ostudzić.
      Migdały (nie obierać ich ze skórki) wraz z cukrem zmielić w mikserze.
      Całe jajka ubić (można dodać szczyptę soli, lepiej sie ubiją), dodać
      pozostałe składniki i dokładnie wymieszac. Wylać do okragłej tortownicy
      wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec przez 10 minut w
      temperaturze 200 stopni, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni (nie
      otwierając piekarnika)i piec przez następne 40 minut. Uwaga: bardzo ważne
      jest dokładne przestrzeganie temperatury i czasu pieczenia. Piec w piekarniku
      bez wentylatora, inaczej torcik za bardzo się wysuszy. Po upieczeniu posypać
      cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Torcik jest kruchy na wierzchu, a
      miękki i wilgotny w środku, rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika.
      Wśród składników nie ma proszku do pieczenia, bo nie ma mąki, piecze się
      trochę jak soufflet, rośnie dzięki jajkom.
    • gracjella Torcik okruszkowy z serem typu ricotta 02.02.06, 14:17
      Skladniki:
      300 sera ricotta (moze byc zastapiona twarozkiem)
      200 g cukru (2 razy po 100 g)
      2 jajka
      okolo 20 wloskich ciasteczek amaretti (moga zostac zastapione makaronikami)
      300 g maki
      100 g miekkiego masla
      1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      Przygotowac mase: Utrzec ricotte ze 100 g cukru i z 1 calym jajkiem, dodac
      pokruszone amaretti lub makaroniki tak by otrzymac mase o konsystencji gestej
      smietany.
      Przygotowac ciasto: do wysokiego pojemnika/garnka wsypac razem pozostale
      skladniki (make, 100 g cukru, 1 jajko, miekkie maslo, proszek do pieczeni i
      cukier waniliowy, wymieszac wszystko mikserem z zalozonymi koncowkami do
      ubijania piany tak by powstaly okruszki (wystarczy pare sekund).
      Wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka okragla tortownice o srednicy 24 cm,
      wsypac okolo 2/3 masy okruszkowej i lekko uklepac palcami, aby uformowac
      podstawe z malym brzegiem, na to wylozyc mase zostawiajac 1 cm wolny od
      brzegu, na wierzch pozostala czesc ciasta okruszkowego przykrywajac mase.
      Piec w temperaturze 180 stopni (bez wentylatora) przez 40 minut. Po
      upieczeniu posypac cukrem pudrem.
    • gracjella Babka Adelaide Mellese 02.02.06, 14:35
      Babka Adelaide Melles (bardzo puszysta i wilgotna, szybko sie robi! i jeszcze
      szybciej sie ja je :)
      250 g cukru
      250 g maki
      3 jajka
      130 g oleju (np. slonecznikowego)
      130 g wody lub mleka
      2 lyzeczki proszku do pieczenia
      kieliszeczek rumu
      1 lyzka kakao
      Ubic cale jajka z cukrem, dodac olej, wode (lub mleko), make zmieszana z
      proszkiem do pieczenia i rum, wymieszac. Wlac do formy okolo 3/4 ilosci masy,
      do pozostalej czesci dodac kakao, wymieszac, wylac do formy na jasna mase,
      widelcem wymieszac pare razy, by otrzymac efekt marmurkowy (uwaga: masa ma dosc
      plynna konsystencje - nie przejmujcie sie, wlasnie taka ma byc). Wstawic do
      piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na okolo 40 minut.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka