Dodaj do ulubionych

schab po warszawsku -szukam przepisu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:06
zgodnie z towarzyską tradycją wylosowałam do zrobienia na prywatkę karnawałową
schab po warszawsku, którego w życiu nie robiłam a nie chciałabym się
zbłaźnić,czy ktoś mi pomoże?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: schab po warszawsku -szukam przepisu? 06.02.06, 17:10
      schab z kością - 70-80 dag
      pieczarki - 20 dag
      orzechy włoskie bez łupin - 3 dag
      olej - 4 dag
      mąka - 2 łyżki
      masło – 1-2 łyżki
      tarty chrzan – 1-2 łyżki
      żółtko - 1 szt.
      sól, pieprz
      gałka muszkatołowa do smaku
      Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Pieczarki obrać, umyć, drobno
      pokroić i usmażyć na maśle. Schab umyć i oddzielić od kości. Z kości dokładnie
      wyciąć resztki mięsa. Wszystkie kawałki mięsa zemleć, wymieszać z pieczarkami,
      orzechami, chrzanem i żółtkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Schab naciąć wzdłuż, do środka włożyć nadzienie, następnie otwór zaszyć
      wyparzoną nicią lub mocno spiąć. Mięso posypać mąką i opiec na rozgrzanym
      oleju, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego
      do 180 - 200°C. Piec 50-60 minut, od czasu do czasu skrapiając sosem. Upieczony
      schab, pokroić w plastry Schab można podawać na zimno i na ciepło.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka