Dodaj do ulubionych

Sałatka z porów - wtopa na obiedzie, (co nie tak?)

07.02.06, 22:12
Witam :)
Drodzy forumowicze, czy krojenie pora ma wpływ na jego smak?? Zazwyczaj do
surówki kroję kolejne warstwy pora "ręcznie" na deseczce w
cieniutkie "kółeczka", natomiast dziś coś mnie podkusiło (taki otrzymałam
przepis) i wyręczyłam się robotem kuchennym. Sałatka po przyrządzeniu była
gorzka. Przypuszczam, że wina leży po stronie innego krojenia, bowiem
produkty oddzielnie próbowane są smaczniutkie i mają charakterystyczny dla
siebie smak. Dlaczego tak się stało?? Uświadomcie nieuświadomioną ;) Dziękuję
bardzo, pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • e_katt Por się 07.02.06, 22:17
      zbuntował po styku z metalem sieczkarki i zareagował wydzieliną (gorzkawą) na
      szybkie jego w bębnie mięszanie;)
      • Gość: siwa Re: Por się IP: *.adsl.solnet.ch 07.02.06, 22:36
        mysle, ze e_katt ma racje i potraktowanie pora robotem zle na niego wplynelo.
        podobnie zle wplywa tarcie na tarce na cebule. zawsze najpierw kroje por, potem
        od razu skrapiam go sokiem z cytryny lub balsamico, posypuje cukrem, mieszam i
        dopiero pozniej zajmuje sie pozostalymi skladnikami salatki.
    • sivri dziękuję bardzo :) 07.02.06, 23:26
      dziękuję za pomoc w rozszyfrowaniu ;) Dobranoc :)
      • e_katt A dobranoc;) 07.02.06, 23:28
        i na przyszłość nie miętosz porów;)
        Zmęczą sie w mikserze i na nic potem się zdadzą;))
        POzdr.
    • marghot Re: Sałatka z porów - wtopa na obiedzie, (co nie 08.02.06, 08:29
      przed krojeniem, polewam pora/pory wrzątkiem, ew. gorącą wodą
      kroję tylko białe ew. lekko zielone części
      • e_katt Marghot, dobrze mówisz: 08.02.06, 09:31
        u mnie też w domu zawsze sparzało sie pora (po pokrojeniu na surówkę).
        Nawet przyjemniejszy sie robił: miękki, ciepły, jakoś tak nie chrzęścił ;))
        Może dałoby to coś, gdyby Sivri przelała posiekanego pora wrzątkiem?
        No pewnie jakaś część goryczki wypłynęłaby.
    • szycha80 Re: Sałatka z porów - wtopa na obiedzie, (co nie 08.02.06, 13:33
      a jak robiłaś tą surówkę? :)chodzi mi o składniki
      • sivri moja obiadowa wpadka ;) 08.02.06, 23:56
        Witam :)
        Zazwyczaj pora robiłam ze śmietaną (ewentualnie z majonezem lub olejem) +
        przyprawy. Wczoraj do trefnej surówki z pora dodałam jabłuszko i marchewkę +
        śmietanę i przyprawy. Byłam pewna, że gorzki smak był wynikiem wyręczenia się
        robotem (od Was dostałam potwierdzenie mojej teorii, za co serdecznie
        dziękuję), bowiem składniki osobno próbowane były smakowite, a poza tym taką
        surówkę miałam okazję parokrotnie kosztować i była wyśmienita, (choć osobiście
        wolę samego pora wczoraj postanowiłam urozmaicić obiad, z wiadomym
        skutkiem ;) ) pozdrawiam, miłej nocki :)
        • szycha80 Re: moja obiadowa wpadka ;) 09.02.06, 07:23
          dzieki, musze spróbować taką zrobić :)
          • sivri obiadowa wpadka ;) 09.02.06, 21:39
            hej :)
            tylko nie używaj robota ;)
            smacznego :)
    • kserkses1 Re: Sałatka z porów - wtopa na obiedzie, (co nie 08.02.06, 13:59
      taa... też słyszałam, że pora i cebuli nie wolno tarką, tylko hand-made,
      nożykiem...ale myślałam zawsze, że to przesąd ;)
      Pora parzę, bo jest łagodniejszy...
    • sivri pora nie traktuję wrzątkiem :P 09.02.06, 00:02
      pora nigdy do surówki nie parzyłam, więc nie uczyniłam tego i wczorajszego
      dnia :) lubię jego ostry smak, i chrupanie pod zębami, ale wczoraj był po
      prostu gorzki :( ps. cebulki tez nie parzę, chyba, że przepis tego wymaga :)
      pozdrawiam
      • e_katt Co (i jak) kto lubi ;)) nt. 09.02.06, 00:04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka