setorika 22.02.06, 16:45 i gdzie to dostać ewentualnie? Firma? Producent? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: keti Re: Czy kumin to mielony kminek? IP: *.ghnet.pl 22.02.06, 16:51 Nie, to inna przyprawa. Mozna kupic w marketach, np. firmy Kotanyi (nowosc). Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Czy kumin to mielony kminek? 28.02.06, 13:42 Kumin raczej dostaniesz w specjalistycznych sklepach z przyprawami lub sklepach z żywnością orientalną. Kminek w każdym sklepie/markecie - polecam Kamis lub Kotayni Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Kumin to kumin, kminek to kminek. 22.02.06, 16:51 Na drugą częśc pytania nie znam odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumin to kumin, kminek to kminek. 25.02.06, 18:21 Łukasz, mysle ze "kminek" to pospolita nazwa kminu polskiego po turecku "córek otu", specjalnie pisze bo od nich mozna go kupic tanio i jest znakomity a utarty dlugo zachowuje aromat; jest jeszcze jakis kmin hinduski "pachnacy perfumami" ktorego nie cierpie, kiedys go sobie kupilem i do dzisiaj lezy gdzies torebka; jakos nie kojarze smaku kminu rzymskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
leda10 kumin to inaczej 22.02.06, 16:57 kmin rzymski, szukaj tez pod tą nazwą. Nie wiem skąd jestes, ale w kazdym większym markecie jest do dostania Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: kumin to inaczej 02.03.06, 11:01 Leda, u mnie jest Tesco i Hypernova i ani tu ani tu nie uświadczysz. ALe kupiłam w końcu Niemczech, bo w polskich sklepach internetowych jest drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qd Re: Czy kumin to mielony kminek? IP: *.system.szczecin.pl 25.02.06, 19:08 Nie nie nie nie!!! Cumin (cuminum cyminum, jeera,kmin rzymski) wyglada tak samo jak kminek (carum carvi, shia jeera, caraway), ale smak i zapach ma zupelnie inny. POza Warszawą trudny do dostania jako całe ziarna.Osiagalny we Wrocławiu w sklepie bodaj "Smaki świata" opodal Rynku.Nieosiągalny w Szczecinie, bardzo drogi w sieci - ale jest. Bardzo go lubie:))) qd Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Czy kumin to mielony kminek? 25.02.06, 20:28 Dzieki za wroclawskie namiary - siostra chce zebym przejal pod opieke jej tamtejsze mieszkanie wiec czeka mnie byc może "wroclawski etap" na sklonie mojej ziemskiej drogi...a tak niewiele brakowalo zebysmy przyjechawszy ze Lwowa do Krakowa w listopadzie 1945 roku dostali lokalizacje wroclawską zamiast pomorskiej; Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy kumin to mielony kminek? 27.02.06, 22:58 A co to te "Smaki swiata? Jesli chodzi o Wroclaw zawsze w "Pachnacej ksiegarni" kupuje. Warto przywiezc od Arabow, maja tego w brod. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Czy kumin to mielony kminek? 02.03.06, 11:02 Thessa, gdzie ta pachnąca księgarnia? Bo we Wrocławiu czasem jestem, to bym zajrzała i zrobiła większe zapasy! Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy kumin to mielony kminek? 07.03.06, 19:52 Pachnaca Ksiegarnia jest na Wita Stwosza, prawie na przeciwko PKO Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy kumin to mielony kminek? 28.02.06, 00:24 Tak wygląda w powiększeniu: www.plantcultures.org.uk/activities/handson_spices.html Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy kumin to mielony kminek? 28.02.06, 13:37 Hmmm, a co to jest mace? Kwiat muszkatalowca? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy kumin to mielony kminek? 02.03.06, 02:49 Mace (mejs): gałka muszkatołowa. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Czy kumin to mielony kminek? 07.03.06, 22:27 > Hmmm, a co to jest mace? Kwiat muszkatalowca? Thiessa - zobacz tu na zdjeciach: www.uni-graz.at/~katzer/engl/Myri_fra.html To jest skorka na galce, pod zewnetrzna skorka orzecha muszkatolowca. (Jak albedo na cytrusie.) Mace jest duzo bardziej slodka niz galka. Smak jest b. wyrafinowany, delikatniejszy. (Moj maz nie lubi galki i czesto uzywam mace kompromisowo... ja oczywiscie na tym nie trace, ale mu nic nie mow... :o)). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy kumin to mielony kminek? 08.03.06, 00:53 Tak: www.outofthefryingpan.com/spices/nutmeg.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl Re: Czy kumin to mielony kminek? 07.03.06, 21:45 Kumin = kmin rzymski. Wygląda tak samo ale smak "hinduski". Lepszy w połączeniu z innymi przyprawami. Sam - ma zapach dziwny, mocny - jakby potu. Odpowiedz Link Zgłoś