Dodaj do ulubionych

szaszłyk z piekarnika - jak upiec?

23.02.06, 10:35
i co zrobić, żeby wyszeł pyszny? Mięso zapeklowane mam, patyczki drewniane
mam i teraz nie wiem, czy piec w żaroodpornym, przykrytym naczyniu, na blasze
odkrytej, czy na termoobiegu, czy na funkcji grill, czy z włączoną i dolną i
górną grzałką czy nie - rany, moja kuchenka ma tyle kombinacji i żadnej
jeszcze nie wypróbowałam.
No i może znacie jeszcze jakieś "przyprawowe tricki", żeby ten szaszłyczek
udoskonalić.
A co z cebulą - co zrobić, by była dopieczona, złociutka. Może ją też w
jakiejś przyprawie pomaziać? Będę wdzięczna za szybkie odpowiedzi. Goście
przychodzą na piątą.
oooo i jeszcze jedno. Czy mogę szaszłyk upiec teraz, a o piątej tylko go
jakoś podgrzać???
--
...
Obserwuj wątek
      • jacek1f albo tak... 23.02.06, 11:54
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37211542
        albo nie wiem jakie mięso masz...
        - mozesz podsmazyc mieso (jesli wołowe). Wtedy na szpadki i na funkcę grilla w
        piekarniku.

        Mozesz tez przeciez wszystko na patelni zrobic - tylko cierpliwie obracaj.

    • Gość: chicarica Re: szaszłyk z piekarnika - jak upiec? IP: *.softlab.gda.pl 23.02.06, 13:01
      Ja piekę na funkcji grill, surowe mięso przyprawione ostrą papryką i przyprawą
      grillową Kamisa (niekoniecznie), nadziane na patyczki, przekładane cebulą,
      papryką, boczkiem. Z wierzchu trzeba posmarować oliwą, żeby w czasie pieczenia
      nie wysychało. Piec w sumie około 30 min, przekręcając co 10 min o 1/3 obrotu.
      Wychodzą pyszne, żadne cuda z patelni temu nie dorównują. Aha, najlepiej podawać
      świeżo upieczone, nie odgrzewane.
      • lgosia1 Re: szaszłyk z piekarnika - jak upiec? 23.02.06, 22:53
        no i nie wyszło buuuu. Za późno przeczytałam ostatnie rady, a było tak...
        najpierw upiekłam w brytfance przykrytej folią - szaszłyki podlane wodą - tyle,
        że zrobił się potop i mięso się ugotowało;) Póżniej wyjęłam na blachę i jako
        podgrzewanie włączyłam termoobieg, by trochę zasymulować wygląd pieczeniowy -
        ale niewiele to dało buuuuu. W smaku niby ok, tylko ten gotowany wygląd cebuli
        i reszty bleeeee;(
        --
        ...
        • chicarica Re: szaszłyk z piekarnika - jak upiec? 24.02.06, 15:10
          Pierwsze koty za płoty :)
          Prawdziwy szaszłyk to mięso nabite na badyl i pieczone nad ogniem, w warunkach
          domowych najlepiej naśladuje to grill, a więc mięso musi być od surowości
          grillowane. Wszelkiego rodzaju brytfanki itp. powodują, że mięso robi się
          duszone, nie pieczone. Ja nawet kiedyś robiłam w takim stołowym grillu
          elektrycznym, teraz robię w piekarniku z funkcją grilla, a najsmaczniejsze są z
          grilla na węgiel.
          --
          Forum Avon

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka