gaga_tek81 26.02.06, 19:18 to taka babka co z zewnatrz jest biała a w środku kakaowa..czy któraś z Was zna taki przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.anklewicz Re: jak zrobić babkę "marmurkową'? 26.02.06, 19:21 Może tak: www.rysch.com/kuchnia/babka_marmurkowa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sevena Re: jak zrobić babkę "marmurkową'? IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 26.02.06, 20:29 Bardzo dobry przepis mam wlasnie na taka babke marmurkowa(ja i pare moich znajomych tak uwaza) BABKA AROMATYCZNA 2szklanki maki,1szklanka cukru,1szklanka oleju,1szklanka ajerkoniaku,torebka cukru waniliowego,aromat arakowy,duza lyzka caco,acha i 4 jajka,torebka proszku do pieczenia. Jajka z cukrem dobrze utrzec na puszysta mase,dodac ajerkoniak jeszcze ucierac,nastepnie dodac olej i utrzec,dodawac po trochu make przesiana z proszkiem do pieczenia i nadal ucierac az pokaza sie pechezyki powietrza na powierzchni. A teraz podzielic ciasto na mniej wiecej dwie rowne czesci ,do jednej dodac aromat arakowy i utrzec, a do drugiej dodac caco i tez utrzec, forme do babki natluscic olejem i posypac bulka tarta, wlac ciasto jasne a na to ciemne,duzym widelcem az do dna pomalu wymieszac ,wsawic do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na niecala godzine, dla pewnosci sprawdzic patyczkiem czy jest suche w srodku .Mnie zawsze ladnie wyrosnie i ma piekny zapach,jasne i ciemne ciasto ladnie sie ukaze po przekrojeniu, nie zawsze ale tez mozna posypac cukrem pudrem po wystygnieciu.SMACZNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś