Dodaj do ulubionych

szukam przepisu na dobry bogracz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:28
dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Xena Re: szukam przepisu na dobry bogracz IP: *.access.telenet.be 10.03.06, 14:12
      Tez pamietam pyszny bogracz w wegierskij knajpie ale ten z galerii
      nie podoba mi sie i raczej malo go przypomina .
      To ma byc zupa ale gotowana na gulaszu wiec mieso powinno byc dobrze
      wysmazone potem dopiero duszone .
      Papryka swieza , mozna dodac tej ostrej ale i slodka z proszku tez bo nadaje
      charakterystyczny smak
      i duzo czosnku , duzo cebuli .
      Wlosczyzna jak na kazda zupe , kartofle nie powinny sie rozgotowac i nie
      przesadzac z nimi .
      listek i przyprawy do smaku polecam czerwony pieprz chociaz to nie jest
      wegierskie i jalowiec .
      Grzyby tez mozna dodac albo pieczarki bedzie gesciejsza ale nie taka
      gesta jak na zdjeciu .
      Robilam kiedys i wyszla bardzo dobra jednak zawsze jak mam zrobic ta zupe
      to poprzestaje na gulaszu :-)
      Mozna tez dodac straki szerokiej fasoli ale swieze nie z puszek .

    • Gość: julki Re: szukam przepisu na dobry bogracz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:23
      dobry bogracz powiien byc robiony na baraninie w ostateczności wołowinie( ale
      ja czasami robie na wieprz) trzeba pokroic miesow pasli obsmażyc na smalcu na
      brązowo, ugotowac wywar z kości i warzyw odcedzić i do wywaru dodac mięso
      gotowac , gdy zacznie mięknąc, dodać ziemniaki pokrojonew frytki, podduszone
      wcześniej pieczarki z cebulą, grzyba namoczonego suszonego ( albo i dwa)
      pokrojoną czerwoną paprykę na sam koniec koncentrat pomidorowy ale nie za dużo
      podczas gotowania doprawić ( sól albo vegeta, albo kostaka, ziele ang, liść
      laurowy) na konieć dodać dużo czerwnej papryki i ostrej mniej( ma byc ostre ale
      tak żeby można było zjeść). Pamietając że papryka ma dać kolor a nie
      koncentrat. Osobno ugotować ręcznie robione kluski, maja byc wrzecionowate.
      Połączyć i co ważne prawdziwy bogracz to nie ma być paciaja tylko raczej gęsta
      czysta zupa Nie podaje proprcji bo to sprawa indywidualan np. u mnie na gar
      bogracza jest jedna papryka i wole dodać np, raczej suszone grzyby a mniej
      pieczarek. Poza tym ja robię dużo klusek itp. I smażę na smalcu ale staram się
      mało

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka