Dodaj do ulubionych

Canelloni - poprosze o dobry przepis!!!

IP: *.icpnet.pl 14.03.06, 09:21
Przede wszystkim jakiś dobry farsz, no i jak to jest z tym
obgotowywaniem "rurek"??? Robić to czy też faszerowacsurowe i tylko zapiekać
w duzej ilosci sosu???
dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: Canelloni - poprosze o dobry przepis!!! 18.03.06, 23:47
      oto mój przepis:
      mieloną łopatkę podsmażam z cebulą, gdy mięso jest już usmażone dolewam w
      zależności czy jest dużo czy mało farszu od 0,5-1 szkalnki wody, fix knora
      spagetti bolonese, sól, pieprz, czosnek, pomidory z puszki, farsz musi być
      gęsty, jeśli trzeba dodaję jeszcze jeden fix. Farszem napełniam nieugotowanie
      rurki i układam w naczyniu żaroodpornym, całość zalewam sosem: duża gęsta
      śmietana najlepiej Zott lub Szefa Kuchni, czosnek, sól, pieprz, zioła wg
      uznania, tarty ser. Jakieś 3 min. przed końcem pieczenia posypuję parmezanem i
      pilnuję, aby się nie przypalił. Całość piekę ok. 30-45 min. w 180 stopniach na
      pieczeniu.
    • Gość: magicmada Re: Canelloni - poprosze o dobry przepis!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 00:16
      Canneloni ze szpinakiem (moja wersja)
      Składniki:
      Nadzienie:
      a)ok. 60 dkg sera białego. półtłusty lub tłusty
      1-2 kulki mozzarelli (nie ukrywam, że opcja dwukulkowa może wyjść lepiej)
      jajko
      śmietana opcjonalnie, ale ja zawsze korzystam z tej opcji
      b)masło
      szpinak mrożony
      2 ząbki czosnku
      Sos:
      pomidory w puszce
      koncentrat pomidorowy z ziołami
      bulion

      i dużo żółtego tartego sera
      oraz
      Canneloni

      Przygotowanie:
      rozdrobnić ser, dodać starte kulki mozzarelli,dodać śmietanę, doprawić,
      dodać jajko, wymieszać, szpinak (może być wcześniej rozmrożony) wrzucić na
      masło, dodać czosnek, odparować, połączyć z masą serową. W międzyczasie tzw.
      przygotować sos, np. pomidory z puszki na patelnię
      + bulion + potem koncentrat albo bez pomidorów, następnie faszerować rurki
      metodą dowolną;-)układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, na
      pierwszą warstwę dać żółty ser, druga warstwa , zalać sosem, uprzednio
      pokrywszy serem starym, zapiekać ok. 40 minut, uważać, żeby się sos nie
      wygotował,zjeść, zażyć leki na trawienie;), popić herbatką;)
    • daria_nowak Re: Canelloni - poprosze o dobry przepis!!! 19.03.06, 00:25
      A ja robię tak:
      30 dag mięska wołowego mielonego - na patelnię razem z dużą cebulą, albo 2
      mniejszymi
      papryka zielona, czarwona - drobno kroję - i na patelnię
      ser żółty, topliwy:) - ilość dowolna - tarty na średnich oczkach
      5 pieczarek - drobno kroję
      Wszystko mieszam w garnku (po lekkim ostudzeniu z uwagi na żółty ser), dowalam
      czosnek (dużo!!) i dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię świezą oraz inne
      przyprawy. Po spróbowaniu - dokładam jajko. Jeśli farsz jest za gęsty
      dolewam "pulpy" pomidorowej z kartonika tudziesz buteleczki. Napycham
      niegotowane rurki. Układam w naczyniu, lekko wysmarowanym oliwą. Zalewam sosem
      beszamelowym, posypuję serem startym (mozarellą najlepiej) - piekę ok. 45 minut
      200 z nawiewem przez 30 min.
      --
      czarownicazla.blox.pl

      Kółko graniaste
    • myszz a jakie to jest - dobre? 19.03.06, 08:34
      wczoraj zrobiłam tak:

      - ugotowałam serca drobiowe /z przyprawami/, wrzuciłm do malaksera i rozdrobniłam trochę, ale nie ma maź
      - przygotowałam szpinak /mrożony siekany/ z czosnkiem/dużo czosnku/ na patelni
      - obgotowałam 4 min rurki
      wcisnęłam wymieszany farsz w rurki , do żaroodpornego i do piekarnika
      - przygotowałam sos serowy /z torebki - sposób na zapiekankę serową winiar :)))))) ale nast. razem kupie ten zielono plesniowy i sama sobie zrobie/
      po paru min. samotnego zapiekania się rurek w piekrniku polałam sosem popatrzyłam, powąchałam i podałam na obiadek
      - czerwone winko do tego
      musze powiedzieć że było gut!



      --
      www.skapiec.pl/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka