IP: *.tele2.pl 04.12.02, 15:36
Nie wiem czy tak sie poprawnie pisze nazwe. W kazdym razie dokonalam zakupu,
przygotowalam i nie wyszlo. Nie sadzilam ze az tak chlonie wode i zrobila mi
sie twarda bryja. Wyrzucilam pol pudelka, zostale drugie pol i nie mam
pojecia jak poprawnie zrobic kuskus. Z czym to sie je? Nie lubie baraniny,
ani jagnieciny. Moze macie jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: ak Re: KUSKUS IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 04.12.02, 16:31
      ja coprawda nie ma ale czytalam gdzies bardzo smacznie brzmiacy przepis na
      kuskus z pieczarkami w sosie chyba smietanowym. a sama kasze pzyzadza sie b.
      latwo - po prostu zalewa sie goraca woda. mi zawsze wychodzilo, nie mialam
      nigdy z tym problemow. sprobuj jeszcze raz bo pierwszy jest zawsze
      najtrudniejszy ;)
      • Gość: jennifer1 Re: KUSKUS IP: proxy:* / 172.30.7.* 05.12.02, 09:41
        Ja zalewam nie wodą a bulionem, wtedy kasza jest dużo smaczniejsza, czasem
        dodaje odrobinę masła. I w tej postaci można ją jeść ze wszytkim z kotletem z
        gulaszem , z czym lubisz po prostu. Sama też jest bardzo smaczna. Jej duży plus
        to to, że nie trzeba gotować :)
    • Gość: mika_nice Re: KUSKUS IP: *.tele2.pl 05.12.02, 11:29
      No tak wiem, ze jest pychota, ale nie wiem jakie proporcje. Jak przykladowo
      wsypie do garnka filizanke kaszy to ile mam dac wody, badz bulionu??
    • irenka_n Re: KUSKUS 05.12.02, 11:56
      ja zawsze stosowałam się do instrukcji na pudełku (powinna być)
      i też zalewam bulionem, a nie wodą
      a kuskus wykorzystuję do sałatek, np. z papryką, jajkiem na twardo, oliwkami,
      fasolką szparagową, ogórkiem kiszonym i czymś tam jeszcze (zależy od tego, co
      mam w lodówce) doprawiona sokiem z cytryny
      • Gość: felinecaline Re: KUSKUS IP: proxy / *.dial.proxad.net 05.12.02, 13:16
        woda: kaszka couccous w proporcji 1 :1, wlasnie sprawdzilam na opakowaniu. Ale
        w praktyce niemal zawsze trzeba dolac wody (niemal kroplomierzem, bo tak
        niewiele). Arabki pieczolowicie palcami rozdrabniaja utworzona mase, tak, by
        kazde ziarenko kaszy bylo oddzielnie. Nalezy tez w tym celu dodac pare kropel
        oliwy (z oliwek oczywiscie) lub innego dobrego oleju a na koncu masla.
        Smacznego.
    • Gość: tusia Re: KUSKUS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 13:43
      zalewam gorącym bulionem ok. 1 cm nad powierzchnię suchej kaszy (np. w misce)
      przykrywam na kilka minut a potem delikatnie "rozgrabuję" widelcem. W
      międzyczasie przesmazam cebulkę i marchewkę pokrojoną na cienkie patyczki,
      dodaję zieleninę i ew. trochę kukurydzy lub groszku. Mozna serwować z
      gulaszami, ja lubię z kwaśnym mlekiem lub kefirem.
    • Gość: Tashi Re: KUSKUS IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 11:06
      A ja zalewam kaszke roslokiem dosyc obficie i zjadam jako zupke - pychotka :)
    • Gość: kluba1 Re: KUSKUS IP: *.we.client2.attbi.com 06.12.02, 17:46
      z odrobina oliwki, posiekanym pomidorem , ogorkiem , sokiem z cytryny i
      oliwkami, podany na lisciu salaty - wspaniala "salatka" lub dodatek do dania
      glownego.
      • Gość: giezik Re: KUSKUS IP: *.waw.pdi.net 06.12.02, 18:36
        na patelence przesmaz -
        krociutko rozne warzywa (cebula, papryka czerwona, zielona, cukinia, oliwki)-
        ceula oczywiscie na poczatku i najdluzej. moga byc pieczarki, plasterki
        borowikow

        Do tego na koniec curry (ostre, chyba ze nie lubisz) i zupelnie na koncu
        cwiartki pomidora - ale zeby sie tylko zagrzaly

        jesli chcesz to jakies mieso - np kawalki piersi kurczaka

        w miedzyczasie kuskus zalej bulionem (jesli w rondlu, to tak zeby bulion
        byl "ponad palec" nad kasza.

        Po ok. 5-10 min do kaszy dodaj troszke soku z cytryny, troszke oliwy

        i podaj z warzywami
        - wersja domowa - wymieszaj warzywa z kasza
        - wersja wizualna (dla gosci) - w duzej salaterce poloz kasze, zrob dolek i tam
        wsyp warzywa
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka