Dodaj do ulubionych

Przepisy wigilijne i świąteczne

04.12.02, 18:10
Jakie są Wasze ulubione potrawy wigilijne? Czy sami przygotowujecie kolację,
czy kupujecie potrawy gotowe. Ile dań podajecie? Czy wprowadzacie jakieś
zmiany/nowości w wigilijnym menu?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 04.12.02, 18:16
      :)
      podstawowa zmiana - steki z lososia zamiast karpia. Z powodow oczywistych
      potrawa ulubiona - barszcz z uszkami i kompot z suszu
      • Gość: agatka_s Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.acn.pl 04.12.02, 20:43
        Łososia popieram w 100%, jest lepszy, łatwiejszy w przygotowaniu, no i nie
        pływa w wannie. Hmmmm a ja myślałam , że to tylko mój patent ten łosos zamiast
        karpia.

        • roseanne Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 04.12.02, 21:04
          u mnie nie ma hodowlanych karpi :(
      • Gość: She Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: 212.160.145.* 05.12.02, 08:27
        A jak się to robi? Bo mnie zaintrygowałać, chciałabym wykorzystać.
      • Gość: Andzia Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 00:06
        Robię prawie to samo co Wy ale od paru lat podaję kiszony czerwony barszcz z
        uszkami.Bardzo smaczny.Pozdrawiam
    • Gość: marbor1 Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 20:02
      redakcja napisała:

      > Jakie są Wasze ulubione potrawy wigilijne? Czy sami przygotowujecie kolację,
      > czy kupujecie potrawy gotowe. Ile dań podajecie? Czy wprowadzacie jakieś
      > zmiany/nowości w wigilijnym menu?

      Witam
      Ponieważ jestem na emeryturze, mam wobec tego dużo czasu i wszystko
      przygotowywuję sama. Rodzina moja składa się obecnie z 5-ciu osób więc i pracy
      z przygotowaniem kolacji wigilijnej nie ma tak dużo.
      Z potraw wigilijnych najważniejszy jest karp w galarecie, potem ryba w sosie
      greckim, śledzie, ryba smażona prosto z patelni, barszczyk z uszkami, pierogi z
      kapustą i grzybkami, mak z miodem i bakaliami ale bez klusek, kompot z suszu.
      To są potrawy te najważniejsze. Tak jak nieraz liczymy z synową to tych potraw
      jest zawsze ok. 10-ciu. Aha na kolacji jest jeszcze moja samotna sąsiadka.

      Z pozdrowieniami - Maria
    • quba Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 05.12.02, 08:43
      uszka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      barszczyk !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      karp smażony i w galarecie!!!!!
      makowiec
      orzechy
    • Gość: AST Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.dialo.tiscali.de 05.12.02, 09:36
      Kolacje przygotowuje sama. Robie wszystko wedlug tradycji wyniesionej z domu:

      -oplatek
      -sledz w oliwie i kieliszek wodki
      -zupa grzybowa z lazankami
      -karp smazony, kapusta z grochem i z grzybami
      -kluski z makiem
      -kompot z suszonych owocow
      -makowiec, ciasteczka, herbata
      -koniak

      Jedynym odstepstwem od domowej tradycji jest biale wino pite do karpia.
      • Gość: Dorota17 Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.02, 09:40
        Czy ja też mogę prosić o przepis na łososia? Chętnie wykorzystam!!!
      • quba Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 05.12.02, 10:14
        Gość portalu: AST napisał(a):

        > Kolacje przygotowuje sama. Robie wszystko wedlug tradycji wyniesionej z domu:
        >
        > -oplatek
        > -sledz w oliwie i kieliszek wodki
        > -zupa grzybowa z lazankami
        > -karp smazony, kapusta z grochem i z grzybami
        > -kluski z makiem
        > -kompot z suszonych owocow
        > -makowiec, ciasteczka, herbata
        > -koniak
        >
        > Jedynym odstepstwem od domowej tradycji jest biale wino pite do karpia.


        alkohol w Wigilię? a fe !!!
        jak się to ma do postnej wieczerzy?
        • felicia Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 05.12.02, 10:24
          U nas staramy się, aby było tych dań 12. w Wigilię spotykamy się w naszym domu
          rodzinnym, u mojej mamy. Tam robię razem z nią pierożki (kapusta z grzybami) i
          uszka (grzyby) do barszczu. Moja siostra przywozi barszcz, sałatkę jarzynową i
          kapustę z grochem, czasem śledzia po litewsku (specjalność szwagra). Ja ze
          swojego domu wiozę karpia faszerowanego na sposób żydowski, łamańce z makiem,
          kompot z szusoznych śliwek i fig. Mama podaje swoje śledzie (w oleju). Ciasta
          kiedyś piekłyśmy, teraz zwykle kupujemy, chociaż... siostra nieraz piecze
          sernik, mnie się zdarza makowiec. Aha, a do karpia piekę drożdżową struclę z
          ciasta barwionego szafranem.
          Uwielbiam świąteczne szykowanie.
        • Gość: AST Do quba IP: *.dialo.tiscali.de 05.12.02, 14:08
          quba napisał:


          > alkohol w Wigilię? a fe !!!
          > jak się to ma do postnej wieczerzy?

          Tak samo jak "postna wieczerza" ma sie do powszechnie uprawianego w Wigilie
          obzarstwa....

          Gdyby to naprawde miala byc "postna wieczerza" to nalezaloby tylko sledzia na
          kromce chleba podac i woda popijac.
          • Gość: Beata Alkohol, post, Wigilia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.02, 15:05
            To ze ktos się obżera ponad miarę i to w dodatku w postny dzień nie upoważnia
            kogoś innego do picia alkoholu w tenze postny dzień :-) A poza tym w Wigilię
            obowiązuje post jakościowy (czyli dotyczący rodzaju spozywanych pokarmów) a
            nie jak na przykład w Popielec czy Wielki Piątek ilosciowo-jakościowy (równiez
            co do rodzaju pokarmów ale i co do ilości). No i w post nie pije się alkoholu.

            Jeśli chodzi o moją Wigilę to również przygotowuję ją sama z pomocą mam (mojej
            mamy i teściowej). Ja przygotowuję:
            - uszka,
            - pierogi z kapustą i grzybami
            - barszcz
            - kompot z suszu
            - karp smażony
            - ryba po grecku
            - makowiec

            Moja mama przygotowuje:
            - zupę rybną
            - groch z kapustą
            - kluski z makiem i bakaliami

            A teściowa:
            - sernik
            - śledzie
            - salatka jarzynowa

            Tak jest przeważnie, ale czasem zdarzają się modyfikacje, np. zamiast pierogów
            z kapustą i grzybami robię krokiety z grzybami lub tartę z pieczrkami, itp.
            • Gość: AST Re: Alkohol, post, Wigilia IP: *.dialo.tiscali.de 05.12.02, 17:50
              Gość portalu: Beata napisał(a):

              > To ze ktos się obżera ponad miarę i to w dodatku w postny dzień nie upoważnia
              > kogoś innego do picia alkoholu w tenze postny dzień :-) A poza tym w Wigilię
              > obowiązuje post jakościowy (czyli dotyczący rodzaju spozywanych pokarmów) a
              > nie jak na przykład w Popielec czy Wielki Piątek ilosciowo-jakościowy
              (równiez
              > co do rodzaju pokarmów ale i co do ilości). No i w post nie pije się alkoholu.


              Jakie prawo kanoniczne mowi o poscie ilosciowym i o poscie jakosciowo-
              ilosciowym oraz o tym, ze w dni postne nie nalezy spozywac napojow alkoholowych?

              W katolickich Wloszech Wigilie obchodza tylko mieszkancy poludniowych rejonow
              kraju. Na wieczerze wigilijna podaja wino do ryby. Mieszkancy polnocnych
              rejonow Wloch nie obchodza wcale Wigilii, podobnie jak katoliccy Francuzi.
              Przypuszczam, ze rowniez w katolickiej Hiszpanii i Portugalii wigilijny post
              nie dotyczy spozywania wina.
              Podlegaja oni pod inne nakazy koscielne niz Polacy?
              W wiekszosci polskich domow jakie znam podaje sie odrobine alkoholu, na ogol
              albo kieliszek wodki do sledzia, albo likier czy nalewke po kolacji, przed
              pojsciem na pasterke.

              • Gość: laik Re: Alkohol, post, Wigilia IP: *.ht.pl 05.12.02, 18:00
                O ile wiem to do kolacji wigilijnej w Polsce nie podaje sie alkoholu. A
                kieliszek wódki owszem, ale albo po, albo przed (nie pamietam dokladnie)
                pasterka, czyli w kolicach północy...
                Troche dziwi mnie fakt, ze w wiekszosci polskich domow pije sie alkohol do
                kolacji wigilijnej...
                • roseanne zanim zupelnie odejdziemy od tematu :) 05.12.02, 18:06
                  to czy alkohol podaje sie w wigilie ,czy nie to chyba przedewszystkim zwyczaj
                  rodzinny.
                  U czesci mojej wielkiej rodziny (ciotki ,wujkowie, kuzynowstwo....) byl zwyczaj
                  pelnego postu - chleb i sledz na sniadanie a potem nic do kolacji. U innych
                  bylo sniadanie,obiad - sledz z kieliszkiem wodki i kolacja
                  U innych sledz bez kieliszka.
                  U innych slodkie wino, do deseru w czasie kolacji.

                  U mnie jest czasami szampan do deserow,z okazji urodzin.

                  Nie rzucajmy sie sobie do oczu i nie rotrzasajmy "praw kanonicznych"
                  to nie watek o tym :))
                • Gość: samaka Re: Alkohol, post, Wigilia IP: *.30.181.170.Dial.Boston1.Level3.net 09.12.02, 16:00
                  Gość portalu: laik napisał(a):

                  > O ile wiem to do kolacji wigilijnej w Polsce nie podaje sie alkoholu. A
                  > kieliszek wódki owszem, ale albo po, albo przed (nie pamietam dokladnie)
                  > pasterka, czyli w kolicach północy...
                  > Troche dziwi mnie fakt, ze w wiekszosci polskich domow pije sie alkohol do
                  > kolacji wigilijnej...


                  Zeby bylo smieszniej, to wg prawa kanonicznego W WIGILIE W OGOLE POST NIE
                  OBOWIAZUJE !!!! - to polski (nie tylko) zwyczaj (nie prawo!!!) - w zwiazku z
                  tym, uwazam, ze picie badz niepicie alkoholu w wigilie zalezy od zwyczaju
                  danego domu
                  Ja nie mam nic przeciwko kieliszkowi bialego wina do ryby
                  • Gość: Joanna Re: Alkohol, post, Wigilia IP: *.charlotte-22rh15rt.nc.dial-access.att.net 11.12.02, 14:56
                    Gość portalu: samaka napisał(a):

                    > Gość portalu: laik napisał(a):
                    >
                    > > O ile wiem to do kolacji wigilijnej w Polsce nie podaje sie alkoholu. A
                    > > kieliszek wódki owszem, ale albo po, albo przed (nie pamietam dokladnie)
                    > > pasterka, czyli w kolicach północy...
                    > > Troche dziwi mnie fakt, ze w wiekszosci polskich domow pije sie alkohol do
                    >
                    > > kolacji wigilijnej...
                    >
                    >
                    > Zeby bylo smieszniej, to wg prawa kanonicznego W WIGILIE W OGOLE POST NIE
                    > OBOWIAZUJE !!!! - to polski (nie tylko) zwyczaj (nie prawo!!!) - w zwiazku z
                    > tym, uwazam, ze picie badz niepicie alkoholu w wigilie zalezy od zwyczaju
                    > danego domu
                    > Ja nie mam nic przeciwko kieliszkowi bialego wina do ryby

                    Niesamowite, iz w kraju alkoholikow roztrzasa sie kwestie pic, czy nie pic
                    alkoholu w Wigilie.
            • Gość: kluba1 Re: Alkohol, post, Wigilia IP: *.we.client2.attbi.com 06.12.02, 17:24
              Gość portalu: Beata napisał(a):

              > To ze ktos się obżera ponad miarę i to w dodatku w postny dzień nie upoważnia
              > kogoś innego do picia alkoholu w tenze postny dzień :-) A poza tym w Wigilię
              > obowiązuje post jakościowy (czyli dotyczący rodzaju spozywanych pokarmów) a
              > nie jak na przykład w Popielec czy Wielki Piątek ilosciowo-jakościowy
              (równiez
              > co do rodzaju pokarmów ale i co do ilości). No i w post nie pije się alkoholu.
              >
              > Jeśli chodzi o moją Wigilę to również przygotowuję ją sama z pomocą mam
              (mojej
              > mamy i teściowej). Ja przygotowuję:
              > - uszka,
              > - pierogi z kapustą i grzybami
              > - barszcz
              > - kompot z suszu
              > - karp smażony
              > - ryba po grecku
              > - makowiec
              >
              > Moja mama przygotowuje:
              > - zupę rybną
              > - groch z kapustą
              > - kluski z makiem i bakaliami
              >
              > A teściowa:
              > - sernik
              > - śledzie
              > - salatka jarzynowa
              >
              > Tak jest przeważnie, ale czasem zdarzają się modyfikacje, np. zamiast
              pierogów
              > z kapustą i grzybami robię krokiety z grzybami lub tartę z pieczrkami, itp.
              A czy makowiec to potrawa postna ??????? Dziwne !!
              • Gość: bef Re: Alkohol, post, Wigilia IP: proxy / *.chello.pl 07.12.02, 15:18

                > A czy makowiec to potrawa postna ??????? Dziwne !!

                No pewnie, ze nie postna, toteż tradycja nakazuje ciasta jeść w Święta, a w
                Wigilię jeszcze nie. Co do praw kanonicznych, to pierwsze słyszę, by w Wigilię
                nie było postu ilościowego (post Beaty); chyba, że jestem nieco nie na bieżąco
                (raczej jednak niczego nie przegapiłam). Post ilościowy oznacza jeden sycący
                posiłek w ciągu dnia, ewentualne inne posiłki mają być bardzo zredukowane. No,
                więc jemy tę bardzo uroczystą kolację jako jedyny sycący posiłek. Ponieważ jest
                uroczysta i sycąca, to wino jest bardzo na miejscu i nie wiem, czemu tak je sie
                demonizuje. Chyba tylko na mocy podejrzenia, że nosy zaraz będą czerwone, mowa
                bełkotliwa, a część osób pod stołem... Ci, dla których każda okazja jest dobra
                do nadużywania -upiją się tak czy siak.
              • Gość: Beata Re: Alkohol, post, Wigilia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.02, 13:24
                "Jadłospis dawnych wigilii obejmował potrawy zbożowe z mąki i kasz, z jarzyn,
                owoców, orzechów, miodu i z dań rybnych, które obecnie stanowią podstawę menu
                wigilijnego w mieście i na wsi. Wskutek powojennej migracji ludności
                charakterystyczne potrawy regionalne zostały przeniesione do nowego miejsca
                zamieszkania. Na przykład kutia, potrawa żałobna i wigilijna składająca się z
                ziaren pszenicy, maku i miodu, znana dawniej głównie na wschodnim pograniczu,
                obecnie jest jadana i w innych okolicach. Współczesny pośpieszny tryb życia
                nie sprzyja przyrządzaniu wielu dań wymagających sporo czasu i wysiłku.
                Najczęściej podczas skromnej wieczerzy wigilijnej podaje się barszcz czerwony
                z buraków albo zupę grzybową, śledzia marynowanego, ryby smażone (obowiązkowo
                karpia), jakąś potrawę przyprawioną kapustą, np. pierogi i krokiety z
                grzybami, kluski z makiem, a na deser kompot z suszonych owoców, makowiec i
                inne ciasta, orzechy i słodycze."
                Fragment ksiązki "Świętowanie doroczne w Polsce" Biblioteka WIĘZI W-wa 1996,
                mozna też znaleźć na stronach www.opoka.org.pl
                Pozdrawiam.


              • quba Re: Alkohol, post, Wigilia 10.12.02, 12:50
                Gość portalu: kluba1 napisał(a):

                > Gość portalu: Beata napisał(a):
                >
                > > To ze ktos się obżera ponad miarę i to w dodatku w postny dzień nie upoważ
                > nia
                > > kogoś innego do picia alkoholu w tenze postny dzień :-) A poza tym w Wigil
                > ię
                > > obowiązuje post jakościowy (czyli dotyczący rodzaju spozywanych pokarmów)
                > a
                > > nie jak na przykład w Popielec czy Wielki Piątek ilosciowo-jakościowy
                > (równiez
                > > co do rodzaju pokarmów ale i co do ilości). No i w post nie pije się alkoh
                > olu.
                > >
                > > Jeśli chodzi o moją Wigilę to również przygotowuję ją sama z pomocą mam
                > (mojej
                > > mamy i teściowej). Ja przygotowuję:
                > > - uszka,
                > > - pierogi z kapustą i grzybami
                > > - barszcz
                > > - kompot z suszu
                > > - karp smażony
                > > - ryba po grecku
                > > - makowiec
                > >
                > > Moja mama przygotowuje:
                > > - zupę rybną
                > > - groch z kapustą
                > > - kluski z makiem i bakaliami
                > >
                > > A teściowa:
                > > - sernik
                > > - śledzie
                > > - salatka jarzynowa
                > >
                > > Tak jest przeważnie, ale czasem zdarzają się modyfikacje, np. zamiast
                > pierogów
                > > z kapustą i grzybami robię krokiety z grzybami lub tartę z pieczrkami, itp
                > .
                > A czy makowiec to potrawa postna ??????? Dziwne !!


                a co dodajesz do makowca smalec wieprzowy ? a może mięso !
                :-)

            • Gość: Nina1 Re: Alkohol, post, Wigilia IP: 213.76.128.* 09.12.02, 10:43
              Gość portalu: Beata napisał(a):

              > To ze ktos się obżera ponad miarę i to w dodatku w postny dzień nie upoważnia
              > kogoś innego do picia alkoholu w tenze postny dzień :-)

              Co to znaczy "nie upoważnia"??? A mnie się wydaje że ścisłe zakazy dotycza
              tylko ortodoksyjnych katolików, a i tak nawet najlepszy post nie pomoże, jak
              ludzie nie są dla siebie dobrzy, nie ma rodzinnej atmosfery, dzieciaki tylko
              siedzą przed telewizorem, a rodzice na siebie warczą jak przez cały rok. Mimo
              wszystko sens tych świąt dla mnie polega na byciu naprawdę blisko z
              najbliższymi i zastanowieniu się nad sprawami nad którymi w codziennym
              zabieganiu nie mamy czsu się zastanowić - i nie ma tu znaczenia czy wypijemy w
              tym czasie kieliszek wina czy kieliszek wody.
      • Gość: krzys Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.12.02, 20:07
        Gość portalu: AST napisał(a):

        > Kolacje przygotowuje sama. Robie wszystko wedlug tradycji wyniesionej z domu:
        >
        > -oplatek
        > -sledz w oliwie i kieliszek wodki
        > -zupa grzybowa z lazankami
        > -karp smazony, kapusta z grochem i z grzybami
        > -kluski z makiem
        > -kompot z suszonych owocow
        > -makowiec, ciasteczka, herbata
        > -koniak
        >
        > Jedynym odstepstwem od domowej tradycji jest biale wino pite do karpia.


        MYSLE ZE OPLATEK I KONIAK NIE PASUJA DO SIEBIE....JEZELI PIJESZ KONIAK W
        WIGILIE ,TO PO CO CI OPLATEK?
        • Gość: AST Do Krzysia IP: *.dialo.tiscali.de 09.12.02, 12:49
          Gość portalu: krzys napisał(a):

          >
          > MYSLE ZE OPLATEK I KONIAK NIE PASUJA DO SIEBIE....JEZELI PIJESZ KONIAK W
          > WIGILIE ,TO PO CO CI OPLATEK?

          Oplatek po to, zeby sie podzielic nim z najblizsza rodzina skladajac sobie
          tradycyjne zyczenia "obysmy w zdrowiu doczekali nastepnej Wigilii". Oplatek
          jako symbol jednosci, wiezi z osoba, z ktora sie nim dziele.

          Nie rozumiem dlaczego oplatek lamany przed rozpoczeciem wieczerzy wigilijnej i
          kieliszek koniaku pity na jej zakonczenie nie pasuja do siebie.

          Wieczerza wigilijna to podniosla, ale i radosna uczta.
          Jezeli mialaby to byc uczta postna, to moze nalezaloby z niej wykreslic tez
          choinke, bombki, i Mikolaja z prezentami?
          • Gość: Nina1 Re: Do Krzysia IP: 213.76.128.* 09.12.02, 17:21
            Ast, zgadzam się z tym co napisałeś, i odpowiem na twoje pytanie: otóż dla
            wielu osób opłatek i koniak się nie zgadzają dletego ze w Polsce dominują dwie
            postawy wobec alkoholu: albo traktowanie go jako "narzędzia szatana" i zła
            najgorszego, albo chlanie na umór, aż się spadnie pod stół ewentualnie dołoży
            żonie. Inna opcja jest niestety raczej mało rozpowszechniona - stąd
            demonizowanie alkoholu. Pozdrawiam
      • Gość: Ewa Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: 62.244.143.* 09.12.02, 10:24
        W moim domu nie ma alkoholu na Święta.
        Babcia pochodziła z Wilna i jemy dużo tamtejszych potraw
        - kutia
        - mleczko makowe (nie polecam)
        - kisiel żurawinowy
        poza tym:
        - pierogi z kapustą i grzybami
        - karp smażony
        - karp w galarecie
        - śledzie
        - sałatka jarzynowa
        - kompot z suszu

        Karp jest tradycyjną rybą wigilijną, ale można go zastąpić łososiem lub jakąś
        inną rybą.
        UWAGA!
        Łosoś jest bardzej tłusty! ALE... jeśli chorujesz na tarczycę to ryby morskie
        zawierają jod, a łosoś ma go najwięcej!
        WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
    • kdd Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 05.12.02, 12:20
      Wieczerza wigilijna zawsze odbywa sie u moich rodzicow i przygotowuje ja mama.
      Poniewaz mieszkam w tym samym budynku co rodzice, wiec w miare mozliwosci
      staram sie jej pomagac. Na stole obowiazkowo musi sie znalezc:
      barszczyk z uszkami
      pierogi z kapusta i grzybami
      kapusta z grzybami
      karp w galarecie
      sledz w oleju z cebulka
      sledz w smietanie
      sledz marynowany w zalewie na bazie soku z cytryny
      salatka jarzynowa
      makowiec
      keks
      kompot z suszu
      Powyzszy zestaw jest tzw. zestawem obowiazkowym. Mama pilnuje zeby potraw bylo
      co najmniej 12, wiec na stole moga pojawic sie rowniez: ryba smazona (np.:
      karp), inne salatki, ryba faszerowana, losos wedzony, piernik, babka drozdzowa.
      Jestem wegetarianka (ktora je rowniez ryby i nabial) wiec w zasadzie cale
      wigilijne menu bardzo mi odpowiada, ale do moich ulubionych potraw nalezy karp
      w galarecie i barsczyk z uszkami. Kocham karpia w galarecie przyrzadzanego
      przez mame. Ze wzgledu na mnie mama zawsze przygotowuje go wiecej, tak zebym
      mogla jesc go przez cale swieta - moge go jesc nawet na obiad :-))) Menu
      wigilijne przygotowywane w moim domu rzadko ulega zmianom, bo wywoluje to
      protesty rodziny, bardzo "przywiazanej" do naszego domowego zestawu
      (szczegolnie, ze mama ma wyjatkowy talent do gotowania i robi to fantastycznie).

      Pozdrawiam, Kasia :-)))))
      • Gość: mika_nice Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.tele2.pl 05.12.02, 12:31
        Ja chcialam juz chyba tylko napisca o swojej ulubionej czesci swiat. Objadam
        sie namietnie gotowanymi pierogami z kapusta i grzybami i pochlaniam bardzo
        sledzie. W 1 dzien swiat zjadam przepyszna zupe grzybowa z domowymi kluskami
        oraz jak cos zostanie to troche kutii. Generalnie karp odpada w moim przypadku
        i jesli chodzi o rybki to zdecydowanie wedzony losos w roladkach nadziewany
        serkiem bialym z przyprawami, ryba po grecku i wsjo.
        Ahhhh kiedy te swieta??!!
    • Gość: olga. Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.02, 15:03
      Jak co roku moja rodzina zbiera się w domu u cioci. czyli jakies 30 osob. Tak
      jest od dawien dawna i każdy wie co ma przygotować. Są uszka z czerwonym
      barszczem
      karp smazony
      pierogi z grzybami i kapustą
      sledzie w smietanie z celubką i jabłkiem
      różnego rodzaju sałatki rybne
      ryba po grecku
      feszerowane pieczarki
      kutia
      kompot z suszu
      kluski z makiem
      kapusta z grochem
      no i trochę łakoci: pierniki, sernik, strucla makowa, jabłeczniki i tort
      kokosowy.
      wszystkim zyczę radosnych i pogodnych swiąt
      aby spełniły się wasze marzenia
      pozdrawiam
    • Gość: ja Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: voodoo2:* / 10.48.57.* 06.12.02, 11:12
      1. barszcz na domowym zakwasie z uszkami
      2. karp smazony
      3. karp w galarecie
      4. ryba po grecku
      5. ryba zapiekana w zalewie octowej
      6. salatka sledziowa (ziemniaki, jablka, ogorki, sledzie)
      7. sledz pod burakami
      8. kutia
      9. piernik
      10. drobne cisteczka lub pierniczki\
      11. kieliszek bialego wina
      12. pojecia juz nie mam - moze w tym roku w ramach ekperymentu bedzie wegierska
      zupa rybna
    • Gość: CynamonowaMay Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.12.02, 14:43
      U nas kolacja wigilijna co roku składa sie z tych samych dań, wśród których
      każdy ma swoje ulubione i czeka na nie cały rok, bo potraw, które spożywamy
      właśnie 24 grudnia nie przygotowujemy w ciągu roku, co tylko dodaje świętom
      dodatkowego uroku.

      Na stole wigilijnym pojawiają się zawsze:
      -barszcz czerwony, do niego samodzielnie lepione uszka z grzybami
      -pierogi z kapustą i grzybami
      -kluski z makiem
      -karp po grecku
      -sałatki śledziowa z ziemniakami, jabłkiem, cebulą i koperkiem oraz śledzie z
      kukurydzą i paryką
      -kompot z suszonych owoców
      -piernik,migdałowiec,tort makowy oraz tradycyjne pierniczki lukrowane i
      waniliowe ciasteczka, bez których zdobienia nie wyobrażam już sobie przygotowań
      do Wigilii
      -oprócz tego zawsze mnóstwo miseczek z różnymi orzechami,które chrupiemy sobie
      tak lub oblepiając je w kawałeczkach marcepanu i suszonymi owocami

      Pozdrawiam smacznie i świątecznie, CynamonowaMay!!!
    • Gość: Giles Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: 62.154.238.* 06.12.02, 15:34
      juz przed kilku laty juz zmodyfikowalismy nieco menu wigilijne, uwalniajac sie
      czesciowo z wíezow tradycji :-))). tak wiec nadal jest barszcz na wywarze z
      grzybow z uszkami badz fasola badz jajkiem. natomiast zrezygnowalismy zupelnie
      z karpia zastepujac go co roku jakims innym gatunkiem. przed rokim zona
      przyrzadzila np rybe, ktora tu gdzie mieszkamy zwa Seezunge (polskiej nazwy
      niestety nie znam)w sosie szafranowym (fond rybny, kraby, dobre biale wino i
      szafran).do tego ryz basmati i liscie szpinaku z wody (blanchiert) przyprawione
      swiezym czosnkiem i pieprzem. po prostu pycha!!!! po rybie sa makowki czyli
      gornoslaski wariant kuti i ciasto. i tyle!!!

      te gory zarcia, pod ktorymi uginaja siw w polsce stoly wigilijne to moim
      zdaniem przezytek i to w dodatku dosc niezdrowy.


      serdecznie pozdrawiam
    • Gość: kluba1 Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.we.client2.attbi.com 06.12.02, 17:43
      redakcja napisała:

      > Jakie są Wasze ulubione potrawy wigilijne? Czy sami przygotowujecie kolację,
      > czy kupujecie potrawy gotowe. Ile dań podajecie? Czy wprowadzacie jakieś
      > zmiany/nowości w wigilijnym menu?
      Wigilii juz nie przygotowywuje- na jedna osobe ? Latami przygotowywalam dla
      calego grona polonijnego ale mi sie znudzilo! Wigilia w domu rodzinnym to bylo:
      !)czerwony barszcz
      2)uszka podsmazane na chrupko na oleju
      3)sledz w oscie
      4)sledz w smietanie
      5)sledz w oleju
      6)sledz "po grecku"
      7)ryba faszerowana
      8)ryba po grecku
      9)ryba smazona
      10)karp w dzwonkach w galarecie
      11)kluski z makiem, miodem , migdalami i figami
      12)kompot ze sliwek i suszonych jablek .

      Ale to wszystko bylo dobre !! A pozniej po pasterce wbiegalo sie do domu aby
      troche "chleba z sosem" przed pojsciem spac podezrec! Po polnocy post juz nie
      obowiazywal a caly dzien wachalo sie smakowite zapachy z pieczonych miesiw!! To
      byla najwspanialsz potrawa po postnym : chleb maczany w sosie z upieczonych
      mies. Na drugi dzien mama wkrajala w ten sos ziemniaki i piekla razem -
      pycha!! :-)))
      A teraz mam tunczyka z puszki lub smazona rybe z H.Salt i tez jest dobrze!! :-
      )))
    • Gość: Maria Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 18:02
      W wieczerzy wigilijnej nie jest najważniejsze ile potraw znajdzie się na
      świątecznym stole [12, 8 czy 7], czy będą one mniej czy bardziej postne, czy na
      stole znajdzie się do picia kompot z suszu owocowego czy trochę alkoholu.
      Uważam, ze najważniejsze jest to, że spotyka się przy świątecznym stole rodzina,
      nieraz 3 czy 4-ro pokoleniowa. W dzisiejszym świecie, kiedy wszyscy są zaganiani
      nie zawsze mamy czas na takie spotkania.
      Dla mnie jest to najważniejsze ze wszystkich świat.

      Ze świątecznymi pozdrowieniami - Maria
      • alfika Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 07.12.02, 09:54
        A u nas wymieszały się tradycje z rzeszowszczyzny i spod Kalisza i przynajmniej
        od 50 lat moja rodzina jada: zupę grzybową z kaszą gryczaną :))))))))))))))),
        pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, smażonego karpia, makiełki
        (makaron z makiem i orzechami, i rodzynkami, i miodem), kompot z suszu,
        ziemniaki z masłem i cebulką, chleb, śledzie w oleju, śledzie w śmietanie,
        kompot z suszu, pieczarki panierowane. Ciasta są później, na deser, do kawy
        (przed pasterką) lub herbatki.
        • felicia Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 07.12.02, 16:40
          Alfiko czy Alfiku, czy można prosić o przepis na makiełki? Ja robię w Wilię
          (jak pisałam wyżej) łamańce z makiem, ale te makiełki tak ładnie brzmią:)))
          Pzdr
          • alfika Re: Przepis na makiełki 12.12.02, 09:47
            Zagniatamy makaron i po rozwałkowaniu kroimy cienkie kluski (szer. ok. 0.5 cm i
            dł. ok. 5 cm), ale gotowe wstążki czy kokardki też mogą być. Ugotować al dente
            (musi być jedrny i twardawy, ale nie surowy).
            Mak płuczemy, sparzamy i mielimy (2 razy ręcznie lub raz w elektrycznej
            maszynce)(lub kupujemy taki gotowy - w puszkach podobno jest) (babcia w tym
            roku odpuściła i taki kupiła).
            Potem podgrzewamy mak w garnku, dodajemy dość dużo masła (mak ma błyszczeć),
            miód, cukier (nie może być sam miód, bo będzie za ostry smak), posiekane
            orzechy i rodzynki.
            Rozmieszać i wrzucić do klusek i dobrze rozmieszać (dlatego ten makaron nie
            może być rozgotowany). Gotowe - podawac na ciepło.
            Objętościowo po ugotowaniu mak:kluski wychodzi jak 2:3. Ilościowo - wg
            liczebności rodziny.
            Odsmażane są zabójczo pyszne!

            • felicia Re: Przepis na makiełki 15.12.02, 16:10
              alfika napisała:


              > Odsmażane są zabójczo pyszne!

              Dzięki za przepis:))))
              Jest bardzo, bardzo! U mnie tradycyjnie są łamańce z makim, ale może kiedyś
              zaproponuję makiełki?
      • Gość: bef Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: proxy / *.chello.pl 07.12.02, 15:25
        Gość portalu: Maria napisał(a):

        > Uważam, ze najważniejsze jest to, że spotyka się przy świątecznym stole
        rodzina

        No właśnie.

        > Ze świątecznymi pozdrowieniami - Maria

        RÓWNIEŻ WSZYSTKICH POZDRAWIAM -bef
      • Gość: Maria Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 23:12
        Pozdrawiam - ja też lubię święta w rodzinnej atmosferze
        Alicja
      • Gość: Maria Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 23:13
        Pozdrawiam - ja też lubię święta w rodzinnej atmosferze
        Alicja
        • Gość: Hania Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.radio / 10.0.1.* 15.12.02, 00:25
          Jetem osobą samotna i Wigilię spędzam zawsze samotnie,mam
          braci ale nie zapraszają mnie bo nie robię prezentów,bo
          mnie na to nie stać,ale pamiętam dom rodzinny zawsze
          święta były spokojne i miłe tyle mi pozostało wspominać
          jak to było
    • Gość: Marti Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 07.12.02, 14:03
      Mnie interesuje żeby na stole wigilijnym była jedna, najważniejsza
      rzecz.Mianowicie kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i kapustą z grzybami(to
      chyba specjalność mojej rodziny bo większość moich znajomyh w życiu o tym nie
      słyszała).
      No może jeszcze sałatka warzywna lub z tuńczyka.
      • Gość: bef Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: proxy / *.chello.pl 07.12.02, 15:29
        Uprzejmie proszę o przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. To
        potrawa mego dzieciństwa (jedna z). Obmyśliłam jakiś sposób na jej
        przyrządzenie, ale nie jestem w pełni zadowolona z efektów. Przyznaję, że nie
        na Wigilię, ale może to nie ma znaczenia ?:-))
        • agul1 Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 07.12.02, 19:18
          U mnie w rodzinie raczej nie zmienia sie potraw, czasami sa jakies roznice w
          ciastach, ale wszystkie dania wigilijne co roku takie same. Chyba raczej nie ma
          ich 12, ale nie wiem, nawet nie liczylam, zrobie to w tym roku.
          Zawsze jest karp w szarym sosie (sos z piernika z rodzynkami - przepis zdaje
          sie z wielkopolski)
          barszcz z uszkami
          kapusta z grzybami
          karp smazony
          makowiec
          sernik
          susz
          kluski z makiem
          - to moje ulubione potrawy, jest jeszcze troche takich mniej przeze mnie
          lubianych.
          Wszystko przygotowujemy same z mama, nawet kluski do klusek z makiem robimy
          recznie:-)
          Mama ma co roku jakies pomysly na nowosci i czasami je wprowadza w zycie, np. w
          zeszlym roku byl jakis losos w sosiku z warzywami, ale te dania ktore
          wymienilam sa stale i pojawiaja sie co roku.
          Mniam, juz sie nie moge doczekac Wigilii:)
        • Gość: Marti Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 07.12.02, 21:48
          Gość portalu: bef napisał(a):

          > Uprzejmie proszę o przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. To
          > potrawa mego dzieciństwa (jedna z). Obmyśliłam jakiś sposób na jej
          > przyrządzenie, ale nie jestem w pełni zadowolona z efektów. Przyznaję, że nie
          > na Wigilię, ale może to nie ma znaczenia ?:-))
          Jak tylko skontaktuję się z naczelną kucharką wigilijną to tutaj wrzucę.
          A smakuje najlepiej jak je się raz-dwa razy w roku.
          • Gość: Tadeusz Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.thezone.net 08.12.02, 03:48
            Chcialbym rowniez dodac cos na stol wigilijny.Otoz zamieszkalem w takiej
            prowincji Kanady ,ze nie mozna kupic sledzia solonego.(Newfoundlandie otacza
            Ocean Atlantycki) Zostalem zmuszony wymyslec cos co by zastapilo sledzia
            solonego w oleju z cebulka.Probowalem rozne ryby no i w koncu najlepszy efekt
            smakowy okazal sie losos.Otoz zasolilem filety lososia na 48 godzin,az do
            puszczenia solanki,nastepnie na pare godzin zamoczylem w slodkiiej wodzie aby
            troche odmoczyc.Nastepnie pokroilem na cienkie plasterki przekladajac posiakana
            cebulka,posypujac naturalnym pieprzem.Calosc zalalem olejem slonecznikowym. Po
            24 godzinach trzymania w lodowce losos solony z cebulka w oleju okazal sie
            wspaniala przystawka na stol wigilijny. Radze wyprobowac.Niebo na
            podniebieniu,a do tego tak jeden kieliszek naszej zytniowki do tego to
            naprawde rozpusta.
    • dominikag Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 08.12.02, 13:55
      Wszystko robimy same (ja i mama). A więc :
      1. Zupa grzybowa
      2. Filet smażony (przeważnie z halibuta)
      3. Karp z ryżem i rodzynkami (to specjalność mojej siostry)
      4. Pierogi z kapustą i grzybami oraz ruske
      5. Kompot z suszonych owoców
      6. Kutia
      7. Ciasta (makowiec, sernik, keks z bananami i czekoladą,rafaello)
      8. Oczywiście opłatek
      9. Ziemnaczki z cebulką
      10. Krokiety (z ziemniaków i marchewki)
      11. Kapusta z grochem
      12. Barszczyk czerwony
      Nawet jest ich 12 :)
      • Gość: anja Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 08.12.02, 18:26
        u mnie co roku tak:
        - oplatek
        - sledz w oleju z cebulka
        - sledzik w smietanie /albo salatka sledz pod pierzynka z porem, jajkiem i
        serem zoltym/
        - karp w galarecie
        - - czasem salatka warzywna
        - jak ktos ma sile to karp smazony
        - zupa grzybowa z takim grubym makaronem, pychoootka.
        PREZENTY ;>
        - ciasta, pierniczki, kutia
        - kawa i herbata

        w tym roku wiem, ze dojda jeszcze pierogi z kapusta i grzybami (ciocia zrobi)
        a mnie kusi na zrobienie 'lamancow z makiem' Przeczytalam juz jak to sie robi,
        ale nie do konca rozumiem calosci :> Czy to polega na tym, ze jest miska z
        przygotowanym makiem z roznymi bakaliami na slodko, a w to powtykane
        te 'lamance', czyli takie plasciutkie twarde ciasteczka, ktore wczesniej pieke?
        i ze sie nabiera mak i zjada z lamancami? ;]
        Rozmawialam ze znajomymi, nikt nigdy tego nie jadl, za to kazdy sobie inaczej
        wyobrazal. jedni jak male roladki, inni jak jakies rogaliki, jeszcze ktos jak
        jakiegos przekladanca..
        a co Wy wiecie na temat lamancow z makiem? :)
        • quba Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 09.12.02, 07:45
          Gość portalu: anja napisał(a):

          > u mnie co roku tak:
          > - oplatek


          opłatek to nie jest potrawa
        • Gość: Aga Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 11:19
          Gość portalu: anja napisał(a):

          > u mnie co roku tak:
          > - oplatek
          > - sledz w oleju z cebulka
          > - sledzik w smietanie /albo salatka sledz pod pierzynka z porem, jajkiem i
          > serem zoltym/
          > - karp w galarecie
          > - - czasem salatka warzywna
          > - jak ktos ma sile to karp smazony
          > - zupa grzybowa z takim grubym makaronem, pychoootka.
          > PREZENTY ;>
          > - ciasta, pierniczki, kutia
          > - kawa i herbata
          >
          > w tym roku wiem, ze dojda jeszcze pierogi z kapusta i grzybami (ciocia zrobi)
          > a mnie kusi na zrobienie 'lamancow z makiem' Przeczytalam juz jak to sie
          robi,
          > ale nie do konca rozumiem calosci :> Czy to polega na tym, ze jest miska z
          > przygotowanym makiem z roznymi bakaliami na slodko, a w to powtykane
          > te 'lamance', czyli takie plasciutkie twarde ciasteczka, ktore wczesniej
          pieke?
          > i ze sie nabiera mak i zjada z lamancami? ;]
          > Rozmawialam ze znajomymi, nikt nigdy tego nie jadl, za to kazdy sobie inaczej
          > wyobrazal. jedni jak male roladki, inni jak jakies rogaliki, jeszcze ktos jak
          > jakiegos przekladanca..
          > a co Wy wiecie na temat lamancow z makiem? :)

          Ja łamance robie z ciasta kruchego - takie paseczki, sciete pod katem aby
          tworzyly nieduze romby, im wiecej tym lepiej. Po upieczeniu jeszcze cieple
          smaruje lukrem z cukru pudru i soku sytynowego, albo przed upieczeniem
          rozmaconym jajkiem - maja wtedy taki glazurowy polysk. Mase makowa kupuje
          gotowa, poniewaz jest bardzo doba w smaku, ma juz dodany miod i jakies bakali,
          a co najwazniejsze nie trzeba tego mielic :)))- takie puszki 0,5 lub 1 kg
          dodaje jeszcze sporo roznych bakali i gotowe. Masę układa się miseczce, tak aby
          byla wypukła, wtyka sie ciastka - powstaje taki "jeżyk". Masa jest gęsta więc
          ciężko nakładać ją ciastkami, u nas do tego służy duża łyżka, którą przekłada
          się tyle masy na swój talerzyk ile kto sobie życzy...
      • zojka5 Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 08.12.02, 19:53
        dominikag napisała:

        >
        > 8. Oczywiście opłatek>
        >

        Chociaz na 8 miejscu,ale jednak jest!!!
        ufffff
    • Gość: jaacek Re: Hej, co z tym łososiem? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 21:47
      Ponieważ wciaz nie ma odpowiedzi na powtórzone parę razy pytanie, a mi ślinka
      leci na myśl o tych smakołykach, jeszcze raz pytam w imieniu wszystkich
      zainteresowanych: jak upiec łososia, by pasował do wigilii?

      A tym, co Święta spędza na obczyźnie, polecam swój sposób na przygotowanie
      polskiej wigilii: idzie się do sklepu z koszernym jedzeniem, im bardziej
      ortodoksyjnie, tym lepiej - można tam dostać wszystko, czego polska dusza
      potrzebuje, nawet z rybą faszerowaną włacznie. Wypraktykowałem to w czasach,
      gdy mieszkałem w Stanach - zdumiewajace, do jakiego stopnia nasze kuchnie
      przeniknęły sie wzajemnie.

      A wszystkim forumowiczom zyczę radosnego swietowania, nie tylko z kulinarnych
      powodów!
      • Gość: Kraken Re: Przepis na proletariacka wigilie IP: *.ipt.aol.com 08.12.02, 22:31
        Gość portalu: jaacek napisał(a):

        > Ponieważ wciaz nie ma odpowiedzi na powtórzone parę razy pytanie, a mi ślinka
        > leci na myśl o tych smakołykach, jeszcze raz pytam w imieniu wszystkich
        > zainteresowanych: jak upiec łososia, by pasował do wigilii?
        >
        > A tym, co Święta spędza na obczyźnie, polecam swój sposób na przygotowanie
        > polskiej wigilii: idzie się do sklepu z koszernym jedzeniem, im bardziej
        > ortodoksyjnie, tym lepiej - można tam dostać wszystko, czego polska dusza
        > potrzebuje, nawet z rybą faszerowaną włacznie. Wypraktykowałem to w czasach,
        > gdy mieszkałem w Stanach - zdumiewajace, do jakiego stopnia nasze kuchnie
        > przeniknęły sie wzajemnie.
        >
        > A wszystkim forumowiczom zyczę radosnego swietowania, nie tylko z kulinarnych
        > powodów!
        **************
        -Kr. Gdzies ty dostal faszerowana rybe???Bo chyba nie karpia???Te mozna dostac
        w zasadzie TYLKO w chinskich sklepach
        Przepis na Wigilie dla bezrobotnych i bez prawa do zasilku Polakow
        -1 potrawa-kieliszek "Czystej"
        2 potrawa-jedno piwo
        3 potrawa- musztardowka wina marki "Wino"
        4 potrawa-setka "ksiezycowki"
        5 potrawa-dwa piwa i reszta wina marki "wino"
        6 potrawa-szklanka "czystej wyborowej"

        po zastosowaniu sie do powyzszego planu kolacji wigilijnej (bedacej wynikiem
        radosnej tworczosci czysto polskiego ekonomicznego "Geniusza Tatr" i jego
        oslawionego programu "schaldzania" gospodarki)przestaniesz pomstowac,ze
        zabraklo ci nawet na przyslowiowy "papier po sledziach",przestanie gnebic cie
        zmora niezaplaconego czynszu,bo i tak wiosna wypierdola cie na bruk i trawy
        bedziesz mial pod dostatkiem.Zapomnisz o niezaplaconym ogrzewaniu,bo juz dawno
        odcieli ci kaloryfery i przy mdlym swietle lojowki znalezionej na smietniku
        bedziesz rozczulal sie do lez bo "oto radosny dzien nam nastal-Narodzenia
        Panskiego"(chociaz za chinskiego boga NIKT nie wie jakiego dnia i roku to sie
        ponoc odbylo)-pomysl rowniez "wydymany" Polaku,ze nawet tej "cichej i lichej"
        stajenki ci zabraklo,bo PGRy zlikwidowane a "bydelko" wyrzniete.
      • roseanne Re: Hej, co z tym łososiem? 08.12.02, 23:21
        przepis jest na osobnym watku "losos a'la karp"
    • Gość: Mike Re: Przepisy wigilijne i świąteczne (Odpierd... od IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.12.02, 09:47
      Wasza gazeta to Szmaciarstwo i Brukowiec, najeżdżacie Gnoje w swoich
      artykułach na Adama Małysza. Odpierdolcie się od niego Szmaciarze !!!
    • Gość: Bejotka Re: W Wigilię to nawet zwierzęta przemawiają IP: 213.241.45.* 09.12.02, 11:32
      ludzkim głosem?????
      Chyba na tym forum też się jakieś zalęgły- mówią tak po ludzku..że aż szczęka z
      wrażenia opada.
      A u mnie Wigilia na której będzie 7 osób. Do jedzonka będzie:
      1. karp w galarecie
      2. śledź w oleju
      3. śledź po japońsku
      4. śledź ze śliwką ( dzieci uwielbiają go)
      5. kompot z suszu
      6. kapusta z grzybami
      7. seler gotowany ( kroję go w grube plastry i jest jako przystawka do
      karpia w galarecie z majonezikiem- r e w e l a c j a)
      8. pierogi kapustą z grzybami
      9. ryba smażona
      10. barszcz czerwony z uszkami
      11. kluski z makiem
      12. ciasta, bakalie, orzechy, mandarynki, pierniczki
      i tak człowiek siada do Wigili głodny- jak stado wilków a po kilku potrawach
      ruszyć się trudno.
    • Gość: Bejotka Re: W Wigilię to nawet zwierzęta przemawiają IP: 213.241.45.* 09.12.02, 11:37
      ludzkim głosem?????
      Chyba na tym forum też się jakieś zalęgły- mówią tak po ludzku..że aż szczęka z
      wrażenia opada.
      A u mnie Wigilia na której będzie 7 osób. Do jedzonka będzie:
      1. karp w galarecie
      2. śledź w oleju
      3. śledź po japońsku
      4. śledź ze śliwką ( dzieci uwielbiają go)
      5. kompot z suszu
      6. kapusta z grzybami
      7. seler gotowany ( kroję go w grube plastry i jest jako przystawka do
      karpia w galarecie z majonezikiem- r e w e l a c j a)
      8. pierogi kapustą z grzybami
      9. ryba smażona
      10. barszcz czerwony z uszkami
      11. kluski z makiem
      12. ciasta, bakalie, orzechy, mandarynki, pierniczki
      i tak człowiek siada do Wigili głodny- jak stado wilków a po kilku potrawach
      ruszyć się trudno.
      • Gość: Piasia nikt nie je zupy migdalowej? IP: router:* / *.gazeta.pl 09.12.02, 13:35
        Staropolska zpa migdałowa to u nas gwóźdź programu! Jest przepyszna, choć
        trochę pracochłonna, więc najlepsza na taką wigilię, gdzie każdy robi coś i
        nie zwala się wszytskiego na jedną panią domu.

        A u nas jest tak;

        1: śledź w ziołach i oleju
        2: zupa grzybowa z łazankami
        3: karp smażony
        4: kapusta z grzybami
        5: karp w galarecie (nie zawsze)
        6: łazanki z kapustą (nie zawsze)
        7: ZUPA MIGDAŁOWA
        8: kluski z makiem
        9: kutia
        10: kompot ze śliwek i fig

        Chcecie przepis na migdałową?
        • Gość: AGA kompot ze sliwek i fig IP: *.dialin.vianetworks.nl 09.12.02, 15:27
          wiesz co - czy moglabys dac przepis na kompot ze sliwek i fig - tak smacznie to
          brzmi :))))) Pozdrowka
          Aga
          • Gość: piasia niezbyt dokładny przepis na kompot ze sliwek i fig IP: router:* / *.gazeta.pl 09.12.02, 17:16
            Gość portalu: AGA napisał(a):

            > wiesz co - czy moglabys dac przepis na kompot ze sliwek i fig - tak smacznie
            to
            >
            > brzmi :))))) Pozdrowka
            > Aga

            Proste jak suszona śliwka: wrzucasz do wody suszone śliwki i kilka suszonych
            fig. Dodajesz sok z cytryny i skórkę z cytryny też. Można wrzucić całe pół
            cytryny i kawałek pomarańczy na dodatek. I suszone morele... i co jeszcze jest
            pod ręką.
            Cukier - do smaku. Uwaga - figi są bardzo słodkie!
            Proporcje są nieważne, robimy go "na oko".
            Ten kompot ma tę ciekawą cechę, że jak wypije się cały płyn, to owoce można
            znów zalać wodą, posłodzić, zagotować - i też jst dobry.
            • Gość: AGA Re: niezbyt dokładny przepis na kompot ze sliwek IP: *.dialin.vianetworks.nl 10.12.02, 11:33
              Dzieki - w tym roku zrobie sobie cos takiego na Wigilie.
              pozdr. Aga
        • Gość: Bejotka Re: nikt nie je zupy migdalowej? IP: 213.241.45.* 10.12.02, 09:48
          a możesz podać ten przepis na zupę migdałową :)))
          brzmi dosyć ciekawie - może starczy mi zapału na sporządzenie tego specyfiku.
          Czy jest to słodka zupa?- podawana na końcu czy na wytrawno?
          Pozdrawiam.
    • ma-sajka Re: Przepisy wigilijne i świąteczne 09.12.02, 13:59
      Przez całą wigilię w moim rodzinnym domu obowiązuje post tzn. w porze obiadowej
      sa zazwyczaj jakieś sledzie i ziemniaki w mundurkach : )
      Za to wieczerza to jest wyżerka – część znacczna jadłospisu obowiązuje od
      dawien dawna tzn jeszcze od prababci mojego taty, jedyną modyfikacją jest
      dodanie kapusty z grochem i wypadnięcie gdzieś na zakręcie historii chyba kutii
      Przystawka – smażone borowiki w takiej jakiejś panierce (specjał mojej babci)
      Zupa barszc z uszkami (farsz też jest z borowików)
      Zupa grzybowa z łazankami – zawsze są dwie zupy nie wiem skąd, ale moja babcia
      opowiadała że kiedy ona była mała też były dwie
      Karp smażony
      Karp w galarecie
      Kapusta z grochem
      Kluski z makiem i bakaliami
      Grzanki z makiem
      A na deser jabłka zapiekane w cieście
      No i oczywiście kompot z suszonych owoców
      Ciasta i ewentualnie jakieś wino – jeśli jeszcze ktoś może jest już w zasadzie
      po samej wgilli.
      • Gość: Ewa Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: 62.244.143.* 10.12.02, 12:32
        Trzy razy w roku obowiązuje POST ŚCISŁY. W Środę Popielcową, Wielki Piątek i w
        Wigilię Bożego Narodzenia ale tylko do wieczerzy. Potem można już jeść wszystko
        z wyjatkiem mięsa,co jest zwyczajem polskim.
        A w ogóle pisząc o Świetach, róznym sposobie ich spędzania, picia alkoholu czy
        też nie, uszanujmy innych.
        Niech te Święta będą dla wszystkich wesołe, radosne i pełne miłości.
    • Gość: a Kluski z Makiem IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 10.12.02, 12:21
      prosze, pomozcie, co sie robi makiem do klusek z makiem? Z czym go sie ?
      I jakie kluski? W zyciu nie jadlam tej potrawy a chcialabym zrobic w te wigilie.
      plllz
      • gosia-s Re: Kluski z Makiem 13.12.02, 14:30
        Gość portalu: a napisał(a):

        > prosze, pomozcie, co sie robi makiem do klusek z makiem? Z czym go sie ?
        > I jakie kluski? W zyciu nie jadlam tej potrawy a chcialabym zrobic w te
        wigilie
        > .
        > plllz

        Mak należy przekręcić przez maszynkę, następnie podgrzać w garnku na maśle
        roślinnym mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać miód (koniecznie, może
        być sztuczny) i bakalie (rodzynki, orzechy, migdały - wg uznania). Jeśli chodzi
        o kluski, to polecam łazanki domowej roboty - ciasta z pierogów zawsze trochę
        zostaje. Rozwałkowane placki muszą trochę podeschnąć, wtedy dadzą się łatwo
        pokroić - w kwadraciki, rzecz jasna. :)))
    • hania_76 Wigilia 10.12.02, 12:48
      Odkąd pamiętam w Wigilię jest u nas mniej-więcej to samo, czyli:

      1. barszczyk z uszkami (barszczyk tylko na wywarze z jarzyn, ostry, czosnkowy,
      a uszka robione najpierw przez babcię, teraz przeze mnie),

      2. kilka rodzajów śledzi - np. w śmietanie, albo pod pierzynką z marchewki,
      jabłka i chrzanu, w oleju,

      3. karp pieczony na blasze,

      4. karp w galarecie (galareta bez żelatyny),

      5. kapusta z grochem,

      6. ziemniaki z wody.

      Na deser przeważnie już nie ma miejsca :) Wszystko jest robione w domu. W tym
      roku będę po raz pierwszy na Wigilii organizowanej przez rodzinę mojego
      przyszłego męża, więc zobaczę inną wersję kolacji. Wiem, że oprócz barszczyku
      będzie na pewno czysta zupa grzybowa z łazankami. Poza tym mniej-więcej to
      samo, co u mnie w domu.
      • Gość: Piasia Zupa migdałowa, mak do klusek, borowiki smażone IP: router:* / *.gazeta.pl 10.12.02, 13:17
        Uwaga - będzie kilka przepisów.

        MAK DO KLUSEK: mak sparzyć, odcedzić, przekręcic przez maszynkę - dwa razy.
        Dodać co pod ręką a fantazja podpowie - miód albo żółtko utarte z cukrem,
        olejek migdałowy + kilka kropli rumowego, rodzynki, skórkę pomarańczową,
        migdały, orzechy, pokrojone figi, daktyle i wszelkie możliwe bakalie. Ma byc
        słodki i "bogaty".
        Taki mak dodajemy do klusek typu wstążki lub łazanki. Może być kupny, chociaż
        lepszy jest domowy.
        Podajemy ze słodką śmietanką - potrawa pyszna, ale strasznie sycąca. Nie da się
        zjeść dużo!

        Teraz ZUPA MIGDAŁOWA (przepis na 4-6 osób)

        20 dag migdałów
        szklanka słodkiej kremówki
        olejek migdałowy
        cukier, sól, woda ;)

        Migdały zalać wrzątkiem, przykryć, zostawić do ostygnięcia - takie się
        najłatwiej obiera.
        Obrać, i zmiksować ze szklanką wody (wody mozna wlać trochę więcej - żeby
        mikser dał radę)
        Przecedzić przez dwukrotnie złożoną gazę albo rzadkie płótno, wycisnąć. To co
        pozostało na gazie - jeszcze raz zmiksować ze szklanką wody, wycisnąć. To co
        zosatło - jeszcze raz zmiksowac ze szklanką wody. Do ostatniego miksowania
        dodać kilka kropli olejku migdałowego. Znów odcisnąć przez gazę.
        Uwaga - wyciskamy nie do zlewu, ale do garnka!
        Mamy więc w garnku rzadką ciecz przypominającą wodniste mleko. Teraz trzeba to
        zagotowac ze śmietanką (musi być słodka!) i szczyptą soli. Osłodzić do smaku -
        ze dwie łyżki.
        I dzieje się cud - ciecz w garnku gęstnieje, robi się puszysta i aksamitna. Coś
        jak płynna bita śmietana o smaku migdałowym.
        Tę zupę podaje się po słonych daniach jako pierwsze danie słodkie. Ma być lekko
        ciepła (nie gorąca!). Do talerza mozna wrzucić kilka rodzynek, albo kawowych
        bezików, albo posypac zupę tartą czekoladą.
        Moja rodzina się tym zajada. Ile bym tej zupy nie zrobiła - zawsze jest za mało.
        Jeśli się zdecydujecie - napiszcie, jakie było wrażenie.

        SMAŻONE BOROWIKI. (istotnie specjał)

        Suszone kapelusze namoczyć, ugotować, odsączyć. Zrobić ciasto - żółtko
        rozmieszać z dwiema łyżeczkami mąki, dodać ubitą pianę z białka, odrobinę soli.
        W cieście maczać grzyby, smażyć na oleju z obu stron. PYCHOTA!

        PS: jednak ta migdalowa nie jest aż taka pracochłonna, tylko zmywania i
        sprzątania przy niej sporo - mikser, garnek, sitko, gaza, i cały stół oraz
        część podłogi ;)))


        • agnieszkah1 Re: Zupa migdałowa, mak do klusek, borowiki smażo 10.12.02, 17:15
          Bardzo smakowicie brzmią te przepisy i postaram sie z nich skorzystac w tym
          roku jako świeżo upieczona gospodyni domowa.
        • Gość: jaacek Re: Zupa migdałowa IP: *.amwaw.edu.pl 11.12.02, 20:42
          Wspaniałe przepisy, dziękujemy! Mam jednak jedno pytanie dot. zupy - czy można
          ją przygotowac wcześniej i odgrzac, czy musi byc swieża?
      • Gość: Bozia Re: Wigilia IP: *.de.ihost.com 12.12.02, 12:22
        Wreszcie cos o ziemniakach! Niby na codzien sie je je, ale w Wigilę nadaje sie
        im specyficznego maku polewając całe ziemniaczki rozgrzanym na patelni olejem
        lnianym (pięknie się pieni)z cebulką.
        Oleju lnianego dodaje moja mama rowniez do pierogow z kapustka i samej kapusty
        tzw. wigilijnej.
        • sabciasal Re: Wigilia 16.12.02, 10:29
          U nas takie ziemniaczki są co roku, ale z olejem rzepakowym i posypane makiem.
          Pycha.
    • Gość: mraw Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.ists.pl 10.12.02, 14:53
      Witam cieplutko w tem zimny czas:)

      U mnie w domu Wigilia od lat wygląda tak samo, jest to jej największy walor.
      Sprawy duchowe zostawiam na boku (nie o tym ten wątek - choć dla samej Sprawy
      najważniejszy :-)...
      Cały dzien jest postem jakościowym i ilościowym, Wieczerza jest postna i
      absolutnie bezalkoholowa, ale post ilościowy już nie obowiązuje :) -
      obowiązuje natomiast zasada choćby skosztowania każdej potrawy ( na szczęście,
      bo każda potrawa, a jest ich 12, odpowiada za jeden miesiąc przyszłego roku ).
      W ciągu lat odpadło parę potraw ( np postny biały barszcz z grzybami i
      ziemniaczkiem, strudel z jabłkami, zupa migdałowa ), ale reszta pozostała bez
      zmian i bez erzatsów ( tzn. żadnych gotowych mas makowych, innych ryb oprócz
      karpia i śledzia itp, a jak się uda zdobyć, to używamy oleji lnianego
      tłoczonego na zimno /nie mylić z tym do obrazów olejnych/ - niepowtarzalny
      aromat... ) i ustabilizowała się na poziomie 12szt
      I tak zajadamy z apetytem i błogością w duszy:
      -śledzie w oleju /rózne wersje - z ziołami, na "słodko",czasem rybą po grecku
      itp - rozpoczynają Wieczerzę Wigilijną i mimo kilku rodzajów, udają jedną
      potrawę/
      -karpia po żydowsku
      -karpia smażonego z kapustą czerwoną lub chrzanem
      -pierogi z kapustą i grzybami
      -pierogi z suszonymi śliwkami
      -barsz czerwony z uszkami
      -groch z kapustą /pychota!!!/
      -kluski z makiem /wyparły kutię, bo też mają miód i bakalie/
      -makowiec zawijany, czyli strucla z makiem
      -piernik staropolski /ciasto dojrzewa parę tygodni przed świętami/
      -serowiec vel sernik
      -kompot z suszu
      ...wiecej grzechów nie pamiętam...
      Liczenie, żeby było 12 jest u nas trochę oszustwem, bo w chudych latach
      liczyliśmy osobno barszcz i osobno uszka, a nieraz wszystkie ciasta lub śledzie
      podciągaliśmy pod jedną potrawę...
      No i koniecznie bułka drożdżowa z rodzynkami "do wszystkiego"...
      I potem przez parę dni odgrzewanie i zjadanie resztek :-))) uwielbiam to...

      Na nowości kulinarne otwarta jestem cały rok /uwielbiam jeść/, ale Wigilia jest
      tradycyjna do bólu i to jest w Niej najpiękniejsze... taki stały punkt, dający
      poczucie bezpieczeństwa, trwałości i niezmienności...
      A świat niech się kręci. Sobie.

      A Wam życzę spokoju, zdrowia i poczucia pełni szczęścia w ten świąteczny czas,
      obojętnie co tam na stole będzie

      :)))

      pozdroofka
      mrawcia
    • Gość: triss Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: proxy / *.markom.krakow.pl 10.12.02, 14:59
      u mnie tez wymieszały się różne tradycje.
      i wyszło na to, że je się:

      barszcz czerwony z uszkami
      karp smażony
      kapusta z grochem
      ryba w kulkach
      pierogi ruskie [sic! hehe]
      kutia
      makowiec
      keks
      piernik
      ewentualnie kluski z makiem
      kompot z suszu [nie jestem w stanie go nawet spróbować, fuuj ;)]

      to chyba tyle... no jeszcze zawsze jest taki wieeelki talerz z orzechami,
      bakaliami, perniczkami, czekoladkami mandarynkami...
      • Gość: ania Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: router:* / 10.102.3.* 10.12.02, 16:27
        Proszę o przepis na kapustę z grochem. Nigdy nie jadłam i pierwszy raz o niej
        słyszę.Pozdrawiam.
        • hania_76 Kapusta z grochem dla Ani 10.12.02, 16:36
          Gość portalu: ania napisał(a):

          > Proszę o przepis na kapustę z grochem. Nigdy nie jadłam i pierwszy raz o niej
          > słyszę.Pozdrawiam.

          Aniu, groch (łuskany) trzeba namoczyć na noc w wodzie. Na noc namoczyć trzeba
          też suszone grzyby (najlepiej prawdziwki). Rano trzeba ugotować groch aż będzie
          dosyć miękki, ale nie rozpadający się. Ugotować grzyby i odcedzić, ale zachowac
          wodę po ich gotowaniu! Kapustę kiszoną ugotować z liśćmi laurowymi (przeważnie
          daję 1 listek na 1 kg kapusty), ziarenkami pieprzu, paroma ziarenkami ziela
          angielskiego. Odlać wodę. Dodać odcedzony groch i pokrojone w paski grzyby. Na
          małym ogniu podusić wszystko razem podlewając wodą z grzybów. Na koniec można
          przyprawić trochę zmielonym pieprzem i solą, jeśli jest mało "wyraźna" w smaku.

          Niestety nie mogę podać Ci proporcji, ponieważ robię kapustę z grochem
          zawsze "na oko". Dobrze jest zrobić ją rano albo poprzedniego dnia, żeby miała
          trochę czasu na przegryzienie się z grzybami i grochem.

          Smacznego.
        • Gość: mraw Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.ists.pl 11.12.02, 01:29
          Gość portalu: ania napisał(a):

          > Proszę o przepis na kapustę z grochem. Nigdy nie jadłam i pierwszy raz o niej
          > słyszę.Pozdrawiam.
          ........

          Duużo cebulki podsmażamy na złoty kolor, najlepiej na oleju lnianym. Groch
          niełuskany /to ważne, czyli w całości, nie połówki/, namoczony na noc, gotujemy
          do miękkości,solimy do smaku, po ugotowaniu część /ok 1/4 miksujemy/. Kapustę
          odciskamy, gotujemy do miękkości z przyprawami /listek laurowy itp/. Potem
          wszystko razem mieszamy i zostawiamy do następnego dnia, żeby się przeżarło. U
          nas do tego nie daje się grzybów.
          Z dnia na dzień lepsze, jak bigos - chociaż nie wiem jak czwartego dnia, bo
          nigdy nie wystarczyło:-)))

          Polecam gorąco. Można zrobić wcześniej i zamrozić - nie zmienia smaku. Tylko
          przy podgrzewaniu uważać i mieszać, żeby nie przypalić.

          Już nie mogę się doczekać:-)

          • Gość: ajka Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.12.02, 00:09
            fantastycznie! wiecie, raz w zyciu, w dziecinstwie jadlam groch z kapusta, i
            nawet (heh) nie wiedzialam, ze to tradycyjne danie wigilijne. jednak zachecona
            waszymi opisami postanowilam je przyrzadzic, jednak nie na wigilie, tylko
            wieczor 'przedwigilijny', ktory co roku organizujemy ze znajomymi - spiewanie
            koled, plotki, jedzonko..
            bedzie ok 10 osob, moze wiecej - ile powinnam zrobic tego specyfiku? i w jakich
            proporcjach?
            Pozdrawiam goraco i glodno
            a
    • Gość: Bombka Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.stacje.agora.pl 10.12.02, 19:40
      Bardzo chcialabym zrobic kutie. Ale ani nie mam przepisu, ani nie wiem gdzie
      sie kupuje w Warszawie pszenice. Bardzo prosze o podpowiedzi
    • Gość: Jania Re: Przepisy wigilijne i świąteczne IP: *.stacje.agora.pl 11.12.02, 10:52
      W moim domu Wigilia od lat wygląda tak samo. Przez cały dzień nic nie jemy,
      robiąc miejce na potrawy wigilijne:
      - kutia
      - barszcz grzybowy
      - karp w galarecie
      - ryba smażona z pieczarkami
      - śledź w oleju
      - łosoś smażony
      - ryba po grecku
      - pierogi z kapustą i grzybami (na to czekam przez cały rok:)
      - bułeczki drożdżowe z makiem
      - kompot z suszonych jabłek i gruszek (a to dlatego, ze nikt w domu nie
      toleruje suszonych śliwek)
      - pieczywko (tez liczymy jako "danie" wigilijne)
      - a po wszystkim jak starczy miejsca to mandarynki, pomarańcze (pozostałość
      ze "złych" czasów, kiedy to tylko w tym okresie można było dostać cytrusy) i
      orzechy.

      Z kolei na dni świateczne co roku wymyślamy nowe przepisy. Na 1 i 2 dzień świąt
      inny obiad, pieczone mięsa, sałatki, galaretka z kurczaka, indyk w galarecie,
      no i oczywiście keks, piernik, serniki, różne małe kolorowe ciasteczka,
      makowiec (niestety kupny), owoce i na pewno o czymś jeszcze zapomniałam :)

      wesołych i smacznych Świąt
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka