Gość: lalka fasolka po bretonsku? IP: *.sympatico.ca 15.10.01, 15:21 0,5 kg fasoli- najlepsza jest drobna czarna lub w paski mala cebula 1 puszka przecieru pomidorowego maly kawalek kielbasy 1 lyzeczka tluszczu lyzka soli lyzeczka majeranku lyzeczka slodkiej papryki fasolke zalac woda- 3 razy tyle wody co fasoli. Zagotowac, wylaczyc, odstawic na dwie godziny/ lub namoczyc fasolke na noc cebulke pokroic w kostke, kielbase pokroic w polplasterki podsmazyc kielbase i cebule. Dodac do fasoli (z woda w ktorej sie moczyla)gotowac do miekkosci fasoli. Przecier rozprowadzic woda pol na pol, wlac do fasoli, przyprawic sola, papryka koniecznie dodac majeranek (mozna dac czaber)- zmniejsza WIATRY przygotowanie potrawy bez moczenia ok 2 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: fasolka po bretonsku? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.10.01, 18:01 Co to znaczy prawdziwa, podobno w Bretanii nie znaja takiego dania! Odpowiedz Link Zgłoś
fany Re: fasolka po bretonsku? 07.04.02, 23:08 chyba tak, mieszkam we Francji, mam przyjaciol w Bretanii i nigdy tutaj o fasolce po bretonsku nie slyszalam; a ja bardzo lubie, pod warunkiem, ze nie stolowkowa;E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karla Re: fasolka po bretonsku? IP: 217.67.197.* 17.10.01, 11:08 a ja ja robie ciut inaczej. skladniki te same + cos wedzonego (koniecznie!!). 0,5kg fasoli wrzucam do gara, zalewam woda i odstawiam na ~12 ogdz.(np. noc). nastepnie dodaje wedzonke (np zeberka) i gotuje. kiedy jest prawie miekka, dodaje przesmazona wczesniej kielbaske i cebule, koncentrat, majeranek, ew. doprawiam (czosnek???) i juuuuz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Kto zna przepis na prawdziwa fasolke po bretonsku? IP: *.stacje.agora.pl 21.11.01, 12:13 Powyższe przepisy są czasochłonne. Jeśli chcesz szybko i smacznie zrobić to danie, to użyj fasolki z puszki, białej, bądź czerwonej. Podsmaż kiełbasę z wędzonką i cebulą, dodaj fasolkę razem z zalewą, dopraw koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Możesz fasolkę odsączyć z zalewy i wtedy dodajesz zamiast koncentratu, pomidory z puszki. Szybkie i smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Kto zna przepis na prawdziwa fasolke po bretonsku? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.04.02, 10:08 NIC TAKIEGO NIE ISTNIEJE ;-) mozesz sobie ugotowac warzywno pomidowy sos z fasolką i jakimś elemtem mięsno- wędlinowym, ale nie warto tego zamykać w sztywne ramy przepisu. w ogóle nie warto mówić o tym PRZEPIS ;-) -------------- chyba ... określenie 'fasolka po bretonsku' jest obraźliwe dla Bretończyków Odpowiedz Link Zgłoś