Dodaj do ulubionych

wykwintna przystawka!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:40
potrzebuje nowych przepisow, zapraszam gosci takich bardzo "ą ę" i chcialabym
zapodac cos extra, najwiekszy problem mam z przystawka i daniem głownym, bo
zupa cebulowa chyba bedzie w sam raz:))
Obserwuj wątek
    • kobieta_na_pasach Re: wykwintna przystawka!! 28.03.06, 14:43
      Gość portalu: pola napisał(a):

      > potrzebuje nowych przepisow, zapraszam gosci takich bardzo "ą ę" i chcialabym
      > zapodac cos extra, najwiekszy problem mam z przystawka i daniem głownym, bo
      > zupa cebulowa chyba bedzie w sam raz:))

      a cebulowa nie wzdyma?
    • ba_nita Re: wykwintna przystawka!! 28.03.06, 14:52
      Danie główne:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38000780&a=38000780
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37955337&v=2&s=0
      Przystawka:
      koktajl z krewetek
      20 dag ugotowanych na parze krewetek, łyżeczka koniaku, łyżka jogurtu
      naturalnego, szczypiorek, 4 liście zielonej sałaty, 4 łyżki majonezu, szczypta
      pieprzu cayenne, sól
      krewetki skrapiamy koniakiem i odstastawiamy w chłodne na 15 min. Majonez
      mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, pieprzem i solą. Na końcu dodajemy
      krewetki. Umyte i wysuszone liście sałaty zwijamy i rwiemy na kawałki.
      Nakładamy do pucharków i dekorujemy łyżeczką majonezu położoną na środku i
      posiekanym szczypiorkiem. Zostawiamy w chłodnym miejscu do momentu podania.

      lub:
      mojegotowanie.onet.pl/4057,ksiazka_przepis.html
        • ba_nita Re: żaden problem: 28.03.06, 15:06
          Schabowego zamieniasz na pierś indyczą albo kurczaczą no i śledziki, za które
          ręczę głową - są doskonałe. Zamiast natki pietruszki używam też bazylii.
          • mindsailor Banito!!!! 28.03.06, 15:11
            własnie miałam rozpocząć watek w sprawie prośby o pomysł na dziesiejszy,
            niespodziewany obiad z nie-teściową. a tu - prosze - Twój pomysł z kotletami
            spadł mi jak manna z nieba:))))

            tylko nie wiem, co na przystawke? melon z szynka? nie za dużo tego mięsa?

            wprawdzie chciałam zrobic cos nie-mięsnego, ale Twoje kotlety wygladaja tak
            apetycznie, że juz czuje ich zapach i smak:)))

            dzieki:))))
      • jakotakot Re: wykwintna przystawka!! 29.03.06, 18:11
        Przy tak ciezkiej zupce, moze salata na poczatek ? Moja ulubiona : mloda rukola
        + inna mlodziez salaciana, pokrojona w cienkie plastry gruszka (skropiona od
        razu cytryna !), pokruszony ser typu gorgonzola (kazdy "blue" sie nada) i
        podpieczone w piekarniku orzechy wloskie, lub pekany. Salate wymieszac osobno z
        sosem: oliwka + ocet balsamiczny + miod. Rozlozyc na indywidualne talerze, na
        to gruszka i reszta - nikt sie temu nie oprze !
        A wogole to smol tych nadeciakow i daj im na drugie pierogi :)))
    • Gość: potwora Re: wykwintna przystawka!! IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 29.03.06, 18:19
      Nie wiem czy to dosc wykwintne ale proste i smaczne - bakłażana pokroić w
      plastry ok. 1cm grubości, posolić z obu stron i zostawić na jakieś 20 minut aż
      pocieknie sok, osączyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Posmarować odrobiną
      oliwy z oliwek i do piekarnika. Pomidory jak do bruschetty - czyli obrać ze
      skórki, wyrzucić pestki, miąższ pokroić w kostkę, do tego dorzucić sporo
      posiekanej świeżej bazylii. Taką mieszaninę nakładać na lekko podpieczone
      bakłażanowe plastry i znów chwilkę podpiec. Można podać do tego po kawałeczku
      pieczywa czosnkowego. Smacznego!
    • saxifraga Re: wykwintna przystawka!! 30.03.06, 16:54
      Terynka z wedzonego pstraga; do tego ubita smitana z chrzanem. Udekorowana
      zielenina i „wachlarzem“ z jablka (pokropionego cytryna)

      Zupa (niech bedzie cebulowa)

      Roastbeef z ziemniaczanymi „bezami“ „Princess“ (ubite ziemniaki przestudzic,
      dodac cale jajko, doprawic sola, muszkatem i parmezanem, szprycka
      uformowac „bezy“ i piec). Jako jarzyne bym podala karamelizowane slupki z
      marchewki i zielony groszek cukrowy ogrzany na patelni w malej ilosci masla.

      Krem z grejprfruta

      Jeszcze inne przystawki:

      Mini sufleciki z pieczarek z salatka z pora (marynowany cytryna i oliwa)

      Pulpeciki z bialej ryby z musem pomidorowym (surowe pomidory doprawione kropla
      tabasco, sola i masa posiekanej bazylii)


      Pozdrawiam,
      Saxifraga

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka