b_a_l_b_i_n_k_a 31.03.06, 11:19 Nie piekłam nigdy mazurków do tej pory i w tym roku będę robić trzy :-) Tu są ciekawe przepisy: www.kuchnia.com.pl/DiD/mazurki.html Strasznie ciężko się zdecydować, które będą najlepsze :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 31.03.06, 11:25 no właśnie u mnie w domu NIGDY sie nie robiło mazurków, raz kupilismy i były to jakies paskudne twarde "zylce":) kurde, może jednak spróbuję?:) Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 31.03.06, 11:30 U mnie w domu sie nigdy nie robiło - raz wyszedł nam z mamą za twardy i zrezygnowałyśmy. Potem kupiłysmy gotowy i nie smakował. A u moich teściów z kolei jest wieloletnia tradycja mazurków - tylko je robią z ciast na Wielkanoc. Zawsze są 4 masy - kawowa, czekoladowa, cytrynowa, pomarańczowa.... Czasem jeszcze inna. Wszyscy razem ubierają - są różne motywy przewodnie. Fajna ta rodzinna tradycja. Je się je pokrojone w malutkie kawałeczki do kawy lub gorzkiej herbaty bo są bardzo sweet :) Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 31.03.06, 11:48 OK, w takim razie ogłaszam akcję: MAZURZENIE NIE! MAZURKI TAK ! Uczestnicy akcji w wolnym czasie udają się na poszukiwania ciekawych przepisów na mazurki, z 2 tyg. pieką je i ewentualnie wrzucają zdjęcia do Galerii :-))) Pozdrawiam wsyskich ucestników :-) Jeśli dotyczy Cię problem choroby nowotworowej, zajrzyj do Nas: Onkoforum-Damy rade Najpiękniejsza Kasia na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: 83.238.166.* 31.03.06, 12:02 Te czasem nieco twardawe spody tradycyjnych mazurków spowodowały, że u mnie w domu mama zrewolucjonizowała tradycję i zaczęła robić spody z kruchego ciasta. Teraz, kiedy już więcej Polaków zna francuskie tarty lekko się to z nimi kojarzy, ale przybrane po polsku są smaczne i efektowne, a tradycja trzyma się nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.access.telenet.be 31.03.06, 13:18 Tez nie pieklam mazurkow i nie zamierzam :-) U mnie w domu sie nie robilo a te co widze na roznych zdjeciach nie zachecaja mnie , wydaja sie twarde i slodkie ale wygladaja bardzo dekoracyjnie . Wole sernik na zimno lub cos orzezwiajacego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 31.03.06, 13:24 W weekend wypiszę Wam parę przepisów z Jak Gotować Marii Disslowej (ok. 1920 r.) tam są przepisy na mazurki na różnych spodach n.p. na opłatkach (które moim zdaniem można z powodzeniem zastapić andrutami:-)albo takich z masy wylewanej na papier. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Xena 31.03.06, 13:26 Też nie lubiłam ale te które robi rodzinka męża są chyba na miękkich kruuchych spodach i są smaczne. Oczywiście wolę sernik i sernik na zimno :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 31.03.06, 13:31 Na pewno kajmakowy niezły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaminka Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 31.03.06, 14:00 Moja mama piekła od zawsze.Najpyszniejsze:czekoladowy(kruchy spód z polewą czekoladową)i daktylowy.Ja w tym roku też robię, choćby ku radości mojej córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 31.03.06, 14:09 ja, jak co rok ;) kajmakowy, czkoladowo-bakaliowy i rozany. pieke tez babe, sernik, tort. mniam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana polska tradycja IP: 83.238.166.* 31.03.06, 14:15 Zachęcam wszystkich do zrobienia chociaż jednego mazurka. Często są tu nawoływania i dopytywania o polskie potrawy, a to w końcu bardzo stara tradycja, mająca odzwierciedlenie w każdej polskiej starej książce kucharskiej. Mazurki nie były tradycją chłopską stąd pewnie ich nieobecność w wielu domach. Dodatkowo zabawa w układanie na wierzchu dekoracji z orzechów, migdałów, konfitur, twardych galaretek, marcepanu itp. była i jest może zniechęcająca, ale w końcu tu nie chodzi o festiwal sztuki. Mazurek można zrobić bardziej i mniej słodki. Serniki je się cały rok. A mazurek to Wielkanoc. Dajmy mu przeżyć jeszcze jedną epokę...:) Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Mazurek orzechowy a' la II Rzeczpospolita 01.04.06, 17:18 Podaję za Marią Disslową b. dyrektorką Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego. To mój pierwszy lekko oldskulowy :-)) typ na tegoroczną Wielkanoc. 1/4 kg orzechów 1/4 kg cukru 12 dkg maki 12 dkg masła 3 żółtka andruty (takie białe słodkie okrągłe cienkie opłatki) Na piankę: 3 białka 9 dkg cukru-pudru 14 dkg połówek orzechów Utrzec w misce żółtka z cukrem, dodac masło i jeszcze ucierać że będzie jednolita masa. Do masy dodać mąkę i zmielone orzechy. Wysmarować blachę masłem, rozłożyć opłatki, wyłożyć masę i wyrównać na wysokość 1-2 cm. Ubić pianę z białek, wymieszać z cukrem-pudrem i pociągnąć pianą po wierzchu mazurka, ponakładać w równych odstępach połówki orzechów. Upiec w wolnym (czyli nie za mocno nagrzanym, tak. ok. 160 stopni )piecu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofka Re: Mazurek orzechowy a' la II Rzeczpospolita IP: *.chello.pl 01.04.06, 18:09 Spód będzie kruchy, jeżeli zamiast surowych, użyjemy gotowanych żółtek. Jaja gotuje się na maleńkim ogniu, inaczej będą gumowate żółtka i nie dadzą się przetrzeć. Ja piekę z bakaliami - na placek wylewam pomadę czekoladową, na to układam b. dużo bakalii, na to lukier. I jeszcze jeden: z ucieraną masą pomarańczowo-cytrynową. Wymaga czasu, ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 01.04.06, 18:25 kokosowy obowiazkowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.vc.shawcable.net 03.04.06, 01:15 spróbuj kajmakowy. Pracochłonny i kaloryczny, ale jest to niebo w gębie Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 07:22 Ja!! Juz drugi rok bede piekla. Napewno zrobie nugatowy i czekoladowy. Jak bedzie mi sie chcialo to bedzie jeszcze kajmakowy. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 10:05 A możecie podawać przepisy? Oczywiście jak chce się Wam wpisywać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 10:14 Ja piekę! Po prostu nie odważyłabym się nie piec. Ale właśnie przy kawie porannej przeglądałam stara książkę Ćwierczakiewiczowej - 28 przepisów na mazurki a ja i tak swoje robię jeszcze inaczej! No i te baby, z sześćdziesięciu czy czterdziestu żółtek! Miały te kobitki parę w rękach! Odpowiedz Link Zgłoś
agnisiaz prośba 03.04.06, 10:37 czy ktos może mi podać prosty przepis na mazurka kajmakowego i bakaliowego prosze aga mama wiki Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: prośba 03.04.06, 10:52 Proszę bardzo. Oto, co proponuje słynna Ćwierczakiewiczowa: Mazurek bakaljowy Pół funta cukru, trzy białka i sok z jednej cytryny trze sie na lukier łyżką w poecelanowem naczyniu; do tego wsypują się gdy lukier utarty zupełnie gęsto: 1 funt fig pokrajanych, 1 funt rozenek bez pestek, 1 funt migdałów drobno utłuczonych, pół-funta cykaty pokrajanej, pół-funta skórek pomarańczowych, ćwierć funta cytrynowych i dużo korzeni miałko utłuczonych, jako to: gwoździków, cynamonu, wanilji, kwiatu muszkatołowego, kto lubi, kardemonu; w końcu sypie sie kubek mąki kartoflanej. Wymięszać doskonale tę massę łyżką, rozłożyć na przygotowane na blasze cieniutkie ciasto kruche, surowe zagniecione, z pół kwarty mąki, 2 łyzek masła, cukru i dwóch jaj i tak ostrożnie upiec, nakrywajac z wierzchu, żeby sie bakalje nie przypaliły. Ogień powinien być większy od spodu. Można ten mazurek piec bez ciasta kruchego, układajac massę wprost na opłatki. Dodam, że: funt to około 45 deko kwarta to 1 litr Ja w tym roku postanowiłam dodać go do naszej mazurkowej kolekcji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofka Re: prośba IP: *.chello.pl 03.04.06, 11:12 Z bakaliami: pół kg krupczatki, 16 dag cukru pudru,4 gotowane żółtka, kostka masła/margaryny, 1ł proszku do pieczenia, cukier waniliowy, ew. kilka łyżek wody. Zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki, rozwałkować na dwa placki, przełożyć dżemem kwaskowatym lub powidłami i upiec. Na wystudzony placek wylewam pomadę: 4 żółtka utarte z ok. 25 dag pudru i 2 łyzkami kakao nad parą, wystudzone utrzeć z 20dag masła, plus łyżka wódki. Na to bakalie: orzechy,migdały, morele, rodzynki, śliwki suszone itp. Na wierzch lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Przygotowane ciasto jest podstawą dla innego mazurka - 2 pomarańcze i 1 cytrynę miksuję po usunięciu pestek, potem ucieram z pół kg cukru. Długo, aż zgęstnieje. Smaruję placek. ły Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: dziekuje 04.04.06, 23:01 Z książki, chyba tytuł był "Przy staropolskim stole", czy coś podobnego. Mazurek bakaliowy: 15 dkg mąki 15 dkg cukru 5 jajek po 5 dkg: rodzynek, daktyli, fig starta skórka cytrynowa polewa czekoladowa Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, dodać mąkę i pianę z białek, ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę mazurkowa i piec 15 minut w temperaturze 200 st.C. Rodzynki namoczyć, osuszyć, daktyle i figi pokroić, wyłożyć na upieczone ciasto. Posmarować polewą czekoladowa. Przybrać wg uznania. Mazurek orzechowy na białkach: 10-11 białek 25 dkg cukru pudru 25 dkg mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki przetartch przez sito biszkoptów cukier waniliowy Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, biszkopty, cukier waniliowy. Mieszamy ostrożnie. wykładamy na formę. Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku 35-40 minut. Schłodzone ciasto lukrujemy lukrem kawowym. Ozdabiamy wg uznania. Mazurek staropolski "Królweski" 35 dkg masła 12 dkg cukru pudru 12 dkg drobniutko posiekanych obranych migdałów skórka cytrynowa 37 dkg mąki pszennej 4 żółtka ugotowane, przetarte przez sito 1 surowe żółtko + jeszcze jedno surowe żółtko szczpta soli Do masła dodajemy cukier puder, migdały, skórkę cytrynową, mąkę, ugotowane żółtka, surowe żółtko i sól. Zagniatamy. Chłodzimy około 1 godziny. 2/3 ciasta wałkujemy, przekładamy do formy, z 1/3 części ciasta wytaczamy wałeczki grubości ołówka, układamy na cieście kratkę. Mazurek smarujemy surowym żółtkiem. Pieczemy na jasno złoty kolor. Ozdabiamy wg uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 10:51 E tam :-) Podejrzewam, że to jakieś pomocnice zasuwały nad tymi żółtkami a Pani tylko doglądała i ewentualnie obrała migdały albo utłukła wanilii w złotem moździerzu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 10:53 Ale pomocnice to też były kobietki. Z niezłą krzepą! Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 11:10 Nigdy sama nie piekłam mazurka ale na każde święta kupuję gotowy. Kupuję, tylko dla podtrzymania tradycji bo nam nie smakują, wybieram te najładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 11:20 Bo te kupne bardzo rzadko są dobre. Wielu cukierników dba bardziej o efekt wizualny, niz o smak. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 11:31 U mnie w domu też krążyło widmo tych przesłodzonych mazurków z cukierni, więc postanowiłam zrobić samodzielnie i wierzę, że będzie pyszny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 11:55 och jaki babcia dawniej robiła pyszny mazurek, pamietam ze ciasto było na żóltkach gotowanych jaj, niestey babcia zapomniała przepis i juz pewnie z 10 lat go nie jadłam Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 12:35 kruche ciasto do mazurków obowiązkowo robię z gotowanych żółtek.Wychodzi lekkie jak puch i b. kruche.Wierzch w zależności od inwencji w danym momencie.Zawsze jednak jest coś z czekoladą i coś z kajmakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terazja Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 19:37 Najlepsze sa te przepisy sprawdzone, które się udają i smakują, które są obecne w domu od pokoleń. Takie z książek, gazet - nie zawsze się udają a często są niepotrzebnie udziwnione. jesli ktoś ma takie przepisy - to proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
malinaesz Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 03.04.06, 21:15 Popieram. Potrzebuje SPRAWDZONEGO przepisu na mazurek, ponieważ w moim domu nie praktykuje się robienia tego wypieku i nie mam zadnych sprawdzonych przepisów. A w necie, jak jest przepis, to brak przy nim komentarzy, wiec nie wiadomo, czy to da się zjeść. Wiec Prosze o SPRAWDZONE przepisy SMACZNE mazurki. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Pomysł na ozdobienie mazurka - b. fajny 04.04.06, 12:13 Jest tutaj: www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_mazurek_wielkanocny.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
smutaska79 mój ulubiony 04.04.06, 14:12 Przepis z internetu ale nie wiem skad Ciasto: 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg cukru 2 zołtka plus jedno całe jajko 10 dkg margaryny 1 czubata łyżka smalcu Polewa: 3 szklanki mleka 2% 15 dkg masła 30 dkg cukru cukier waniliowy - 1 torebka 15 dkg rodzynek 15 dkg posiekanych orzechów Zagnieść ciasto , nasmarować tortownicę masłem i posypać bułką tartą, wyłozyć ciasto. Piec ok.50 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczone pozostawić w tortownicy. Polewa: Mleko gotować z cukrem , cukrem waniliowym w garnku o grubym dnie , mieszając co jakis czas , zeby sie nie przypaliło.Masa ma bulgotać , ale nie kipieć!! Kiedy zacznie gęstnieć , dodać masło i trzymać na ogniu az masa zbrazowieje. Całe gotowanie trwa około 2 godzin i w tym czasie należy masę mieć na oku, ale nie trzeba jej poswięcać szczególnie duzo uwagi. Po prostu robimy sobie coś innego , a co jakiś czas mieszamy po dnie ... Nie należy się martwić , ze masa pomimo gotowania nie gęstnieje i nie brazowieje- trzeba cierpliwie czekać ( mieszając ). Na koniec do gęstej i brazowej masy wsypujemy orzechy , rodzynki , mieszamy raz ostatni i wylewamy na upieczone ciasto. Bardzo dobry mazurek najlepszy jest do kawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: mój ulubiony IP: *.koba.pl / *.koba.pl 04.04.06, 14:48 najzwyklejsze kruche ciasto po upieczeniu i wystudzeniu smaruje masa kajmakowa (puszka mleka slodzonego skondensowanego gotowanego 2h) dekoracje z rodzynek i orzechow..pychotka;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qd Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.system.szczecin.pl 04.04.06, 18:41 Pewnego roku popełniłam szaleństwo i na Wielkanoc upiekłam dziesięć mazurków. Kaimakowy, kawowy, pomarańczowy, czekoladowy, królewski, różany, figowy, jabłeczny, nugatowy, cygański. Oczywiście była jeszcze baba drożdżowa, sernik i tort, bo jakie to święta bez tych tradycyjnych ciast. Wracając do szaleństwa. Było komu jeść, bo i teściowie zjechali , i niespodziewani goście się zjawili, i nas pięcioro. A jednak przyrzekłam sobie, że nigdy więcej. Nie dlatego, że to dużo roboty, bo lubię to robić, więc sama radość. Nie dlatego, że koszta, choć składniki mazurków do najtańszych nie należą. Nawet nie dlatego, że nie bardzo było gdzie te ilości ciasta przechowywać. Dlatego, właśnie dlatego, że biedne łakomczuchy nakładały sobie po kawałeczku WSZYSTKICH ciast .Wyobraźcie sobie trzynaście kawałków ciast na talerzyku ! Brzuchy pękały, a kubki smakowe odmawiały współpracy . Praktycznie po czwartym gatunku można było podawać siano, nikt nie dostrzegłby różnicy. Teraz daję się namówić najwyżej na cztery mazurki. Tu słyszę jęk żalu: tylko cztery? No, może dam się namówić na pięć. Sernik, baba drożdżowa i tort ma się rozumieć też muszą być. Poszłam tylko po rozum do głowy i mazurki robię czteroczęściowe, uszczęśliwiając moje trzy przyjaciółki mazureczkami w czterech wersjach. Robię te mazurki na kruchym cieście - każda książka kucharska podaje przepis. Ważne jest, żeby ciasto było naprawdę cienkie i miało niewielki rancik na masę. Ostatnio moim faworytnym stał się mazurek pomarańczowy. Dwie pomarańcze i jedną cytrynę - dobrze wyszorowane - zetrzeć na tarce do ziemniaków, usunąć pestki. Dwie szklanki cukru wsypać do płaskiego garnka, dodać ćwierć szklanki wody, zagotować, dodać masę pomarańczowo-cytrynową i gotować na małym ogniu stale mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić z ognia, dodać - jak kto ma - kieliszek 25 gram pomarańczówki, zamieszać i wylać na upieczony wcześniej spód. Poczekać aż zastygnie. Doczeka nienaruszony do wielkanocnego śniadania czy nie doczeka ? Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 04.04.06, 19:09 Od wielu lat, odkąd pamietam jest u nas na świeta mazurek kajmakowy na nkruchym spodzie (takim samym jak do sernika) i pieknie przyozdobiony. Zeby złagodzić te słodkości na upieczone kruche iasto smaruje się powidła sliwkowe i na to kajmak. Wszyscy już od lutego marza o tym Mazurku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:40 Proszę o dobry przepis na kruche ciast,sprawdzony.Miałam rewelacyjny z gazety,ale kiedyś w ferworze sprzątania wyrzuciłam.Próbowałam kilku,ale zawsze były gorsze od tamtego przepisu.Moja rodzinka uwielbia mazurki kajmakowe.Rok temu święta spędzaliśmy na nartach we Włoszech i ja ,chcąc zachować tradycję wioałam z Polski mazurki.Kiedy na Sniadanie wniosłam je do restauracji hotelowej,było poruszenie cóż to takiego,byliśmy jedynymi Polakami.Bardzo wszystkim smakowały.Maci racje kobitki,tradycję trzeba pielęgnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: 83.238.166.* 05.04.06, 08:53 Może ja jestem dziwna, ale po przeczytaniu Twojego postu ogarnęło mnie nie tylko zadumanie, ale i zdumienie do tego jeszcze. Czy naprawdę wszyscy musieli próbować wszystkich mazurków? Mnie się wydaje normalne, że każdy wybiera sobie po apetycznym kawałku tylko kilku ciast, zjada ze smakiem i wychwala zalety gospodyni pod niebiosa, a nie doprowadza się do nieprzytomności kulinarnej i obrzydzenia rujnując praktycznie Twoje wysiłki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werbena Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: 172.16.4.* / 217.76.104.* 05.04.06, 10:37 moja mam od lat piecze mazurek sudecki upiec ciasto kruche, na to jakis kwaskowaty drzem np. aroniowy (nie moze byc za slodki), na wierzch posmarowac bialkami ubitymi z cukrem i posypac orzechami, skorka pomaranczowa i czym kto lubi. Bardzo dobry, lubiany przez gosci zak, ze przeniosl sie nawet do Bozego Narodzenia jako ze wszyscy maja na niego ochote i stal sie specjalnoscia mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 obowiązkowo! 05.04.06, 11:11 Jak co roku :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22108474&a=22108474 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: 212.244.29.* 07.04.06, 16:39 a możecie podać przepis na mazurek różany - dwie osoby o nim wspomniały wczesniej, wanda Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 09.04.06, 13:50 Ja znalazłam taki przepis i IMHO brzmi całkiem sensownie ciasto: , kostka masła , 50 dag mąki , 12 dag cukru , 12 dag obranych migdałów , 5 gotowanych żółtek , skórka i sok z cytryny , słoiczek konfitury różanej, pomada: , szklanka gęstej śmietany , 2 szklanki cukru , koncentrat buraczany, do dekoracji: , marcepanowa róża (lub dekoracyjne różyczki) , pistacje , lukier , Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekane migdały, przetarte przez sitko żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozdzielić na połowę, wyciąć dwa prostokątne placki o jednakowej wielkości. Z resztek ciasta uformować dekoracyjny brzeg i ułożyć go na jednym z placków. Upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Gdy placki ostygną, przełożyć je konfiturą różaną. Placek z brzegiem powinien znaleźć się na górze. Przygotować pomadę: śmietanę zagotować z cukrem, nie przerywając mieszania. Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać koncentrat buraczany, wymieszać. Polać mazurek, udekorować wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.chello.pl 09.04.06, 19:45 Mam pytanie - czy ubijacie masę kajmakową?, w wielu przepisach spotkałam sie z zaleceniem żeby po ugotowaniu mleka z cukrem i przestudzeniu masy - dopiero dodać masło i ubijać aż masa podwoi swoją objętość. Ja dodaję masło po zdjęciu masy z ognia i mocno ciepłą polewam mazurki, czy taka ubijana, ucierana masa da się łatwo i ładnie rozsmarować na kruchym spodzie?, jak długo trzeba ubijac żeby podwoić objętośc kajmaku?. Jeden z przepisów z ubijaną masą: www.kuchnia.com.pl/DiD/mazurki.html#kajmak Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 09.04.06, 21:04 Mazurek makowy Po 20 dag mąki, maku, masła, 15 dag cukru [1 szklanka], 1 łyżka miodu, 2 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Mak zalać wrzątkiem i pogotować ok. 20 min. osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę, mak i przyprawy, Zagnieść ciasto, rozwałkować na prostokątny placek wielkości formy. Ułożyć ciasto w formie, posypać orzechami lub migdałami. Upiec w średnionagrzanym piekarniku. Ostudzony mazurek dowolnie udekorować. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaminka do Uli IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 09.04.06, 22:10 Nie ubija sie kajmaku z masłem, tylko uciera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) IP: *.autoguard.pl / *.autoguard.pl 13.04.06, 14:27 piekę dwa: kruchy z polewą czekoladową i bakaliowy. PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
super_benek Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 13.04.06, 16:18 Ja w zeszłym roku upiekłam ten forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=21852871&a=21947726 Pracochłonny szalenie, ale zachwycił wszystkich do tego stopnia, że w tym roku muszę zrobić powtórkę i to z podwójnej porcji. Od lutego domaga się cała rodzina:) Odpowiedz Link Zgłoś
super_benek Re: Mazurki - kto piecze w tym roku? :-) 13.04.06, 16:19 Hmmm, link się rozjechał forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21852871&a=21947726 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jest tak, że.. IP: *.skynet.net.pl 13.04.06, 17:58 zrobiłam jeden z podanych tu mazurków, makowy i wcale nie dał się wałkować, bo ciasto jest lejące, ale na szczęście gęste. Nie martwię się tym, czy słusznie, to się okaże. Teraz szukam przepisu na zwykłe ciasto kruche mazurkowe, ale niestety trafiam na same dziwaki, a tamten czeka....na kolegę. Odpowiedz Link Zgłoś