Dodaj do ulubionych

forma do barana - ale ciasta

IP: 195.182.19.* 12.04.06, 12:27
mama moja ma mi sprezentować formę do barana - takie dwie połówki składane -
baran ma po upieczeniu stać :) i tak się zastanawiam jakie do tego ciasto
uzyć? babkowe czy inne? chodzi o to żeby stał murem i się nie rozlatywał :)
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: forma do barana - ale ciasta 12.04.06, 12:43
      może masę solną... Ale wtedy niejadalne będzie.
      • Gość: maria Re: forma do barana - ale ciasta IP: 195.182.19.* 12.04.06, 12:44
        nie no musi być jadalne... dzieci by mi nie darowały :DDD
    • Gość: g Re: forma do barana - ale ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:45
      ucierane, albo drożdżowe
    • Gość: rena Re: forma do barana - ale ciasta IP: *.pwsz.sulechow.pl / *.pwsz.sulechow.pl 12.04.06, 14:07
      Mam taką formę i moim zdaniem najlepsze barany wychodza z ucieranego ciasta.
      Najlepiej takiego na babkę piaskową, ale żeby ciasto nie miało lejącej
      konsystencji bo te połówki nie są bardzo szczelne i rzadkie ciasto wypływa
      dołem.
    • Gość: maciejko Re: forma do barana - ale ciasta IP: 80.50.249.* 12.04.06, 21:26
      6 jaj
      1 szklanka cukru
      1 kostka roztopionej gorącej margaryny
      4 łyżki oleju
      2 łyżki octu lub spirytusu
      1 szklanka mąki ziemniaczanej
      1 szklanka mąki pszennej
      1 proszek do pieczenia

      Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier i jeszcze ubijać do rozpuszczenia
      cukru.Ubijając dodawać pojedynczo żółtka.Od tej chwili mikser zmienić na
      drewnianą łyżkę, dodać mąkę ziemniaczaną,gorący tłuszcz(margaryna+olej)i resztę
      składników.Piec w temp.160-180 st.C.Przed wlaniem do formy wysmarować ją dobrze
      smalcem(ewentualnie margaryną)i wysypać tartą bułką.Tak robię od wielu lat i
      rodzinka zjada je ze smakiem.Ja mam dwie formy:baranka i zajączka i ta ilość
      ciasta starcza na dwa zwierzaki.





























      zki
    • Gość: maciejko Re: forma do barana - ale ciasta IP: 80.50.249.* 12.04.06, 21:26
      6 jaj
      1 szklanka cukru
      1 kostka roztopionej gorącej margaryny
      4 łyżki oleju
      2 łyżki octu lub spirytusu
      1 szklanka mąki ziemniaczanej
      1 szklanka mąki pszennej
      1 proszek do pieczenia

      Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier i jeszcze ubijać do rozpuszczenia
      cukru.Ubijając dodawać pojedynczo żółtka.Od tej chwili mikser zmienić na
      drewnianą łyżkę, dodać mąkę ziemniaczaną,gorący tłuszcz(margaryna+olej)i resztę
      składników.Piec w temp.160-180 st.C.Przed wlaniem do formy wysmarować ją dobrze
      smalcem(ewentualnie margaryną)i wysypać tartą bułką.Tak robię od wielu lat i
      rodzinka zjada je ze smakiem.Ja mam dwie formy:baranka i zajączka i ta ilość
      ciasta starcza na dwa zwierzaki.





























      zki
    • ollus ile ciasta do barankowej foremki 13.04.06, 10:18
      Podłączę się do pytania bo chcę zrobić baranka w blaszanej formie z ciasta
      drożdżowego (robię babkę i trochę ciasta ukradnę na baranka)
      ale właśnie nie wiem ile tego ciasta włożyć do barankowej foremki
      wypełnić mniej więcej jedną połówkę? urośnie tak by wypełnić całą foremkę?
      • Gość: maria dziekuję IP: 195.182.19.* 13.04.06, 10:23
        bardzo serdecznie wszytkim dziękuję za odpowiedzi :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka