Dodaj do ulubionych

Zupa na kwasie z kiszonej kapusty!?

13.04.06, 00:08
Witajcie!

Przed swietami przypomialem sobie w pamieci smak zupy na KWASIE z KISZONEJ
KAPUSTY i nie daje mi spokoju. Chcialbym go przygotowac, choc moze nie na
same swieta, lecz troszeczke pozniej, ale niestety jedyne zrodlo informacji
nt. temat jakie jeszcze niedawno bylo niewyczerpalna skarbnica wieloletniego
doswiadczenia w kuchni bezpowrotnie ODZESZLO! Wraz ze smiercia MOJEJ
UKOCHANEJ MATKI przepadly wszystkie zdobycze jej wieloletniego praktykowania
w zasobach kuchennych. Niestety nie miala ani jednej corki, wiec nie miala
szczescia przekazac swojej wiedzy i bazy przepisow na mlodsze pokolenie.
Probowalem sie nauczyc za jej zycia tyle, ile bylem w stanie i na ile
starczylo czasu! Teraz zaluje, ze nie poswiecilem JEJ tyle uwagi, ile
nalezalo tym bardziej, ze w kuchni czula sie jak w 'domu'.

Dlatego zwracam sie do Was z prosba, czy ktokolwiek z Was jadl, smakowal,
czul zapach badz slyszal o takowej zupie na KWASIE z KISZONEJ KAPUSTY!?
Prosze podzielcie sie jakimikolwiek informacjami nt. temat! Oczywiscie
preferowalbym raczej pelny przepis jak takowe cudo wykonac, choc zdaje
sobie sprawe, ze nalezy sie cieszyc takze z malych kroczkow, ktore prowadza
do celu. W celu uzupelnienia informacji nt. tej zupy dodam jeszcze, ze MOJA
MATKA zwykla podawac je z kluskami ZIEMNIACZANYMI (przez NIA zwanymi
KARTOFLANYMI).

Raz jeszcze dziekuje za choc drobna przysluge w tym temacie sprawiajaca, ze
po jakims czasie Swiatlo Wiedzy Naszych Ukochanych Babc i Mam (Oby Nigdy Nie
Zgaslo) roztapi mroki naszej wspolczesnej, cywilizowanej
(socio-techno-informacyjnej) Niewiedzy!

bogada2000
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Zupa na kwasie z kiszonej kapusty!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 08:02
      Znam taką zupę, bardzo lubię i czasami gotuję. Trzeba ugotować mocny wywar - z
      włoszczyzny, mięsa + ziele angielskie i listek. Jak wywar jest otowy dodaję do
      niego sporo soku odciśniętego z kiszonej kapusty i tłusta kwaśną smietanę.
      Podaje się właśnie albo z kluskami ziemniaczanymi ( których nie umiem robić)
      albo poprostu z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. :)
    • Gość: midianka6@wp.pl Re: Zupa na kwasie z kiszonej kapusty!? IP: *.plaap.power.alstom.com / 213.77.49.* 10.05.06, 13:51
      Hej, trafiłam na stronę diet i Twój mail na temat kwaśnej zupy: prawdopodobnie
      znam tę zupę. Moja babcia i mama również podawały ją z kluskami ziemniaczanymi
      (żelaznymi) , lub prażokami. Ostatnio wracam do starych smaków dzieciństwa, mój
      syn jest nimi zachwycony.
      Zupę, o której rozmawiamy ugotowałam w kociołku na jedną z imprez i z
      dwudziestu kilku obecnych wtedy osób nikt nie potrafił określić jej składników.
      Przesyłam Ci ten przepis, ale ponieważ temat znalazłam w dietach , bardzo Cię
      proszę umieść tam ten przepis. Nie jestem tam zalogowana i nie mogłam na tamtej
      stronie Ci odpowiedzieć.

      Oto przepis:
      Ta zupa musi być tłusta, bo wtedy zupy musiały być pożywne. Nie ma żadnego
      smaku ugotowana na chudym rosołku z kurczaka, lub wołowinie.

      1/3 garnka, w którym będzie gotowana ta zupa kości wieprzowych (od schabu, lub
      karczku), może być niewielka golonka plus kości
      Zalać wodą i gotować.
      Dodać zestaw włoszczyzny ( bez kapusty włoskiej) i odciśnięty sok z kapusty
      kiszonej (tę zupę gotuję, gdy robię bigos i do bigosu odciskam kapustę). Nie
      umiem powiedzieć ile.
      Dolewaj po trochu- zawsze możesz dodać kwasu później.
      Wrzucam 4-8 liści laurowych i 10-15 ziaren ziela angielskiego, oraz małą płaską
      ( lub mniej) majeranku, ale majeranek to niekoniecznie.

      Gdy mięsko przy kostkach będzie miękkie, zupę należy zaprawić odrobiną mąki ze
      śmietaną.
      Nie może pachnieć kapuśniakiem, a mieć ten niepowtarzalny aromat dany przez
      liście i ziele angielskie.
      O!jej! już czuję jej zapach. To zimowa zupa. Może jednak ostatni raz ją jeszcze
      teraz ugotuję?
      Smacznego.
      Alicja
    • tekisk Re: Zupa na kwasie z kiszonej kapusty!? 10.05.06, 17:15
      bogada2000 napisał:

      > Witajcie!
      >
      > Przed swietami przypomialem sobie w pamieci smak zupy na KWASIE z KISZONEJ
      > KAPUSTY i nie daje mi spokoju.

      > Dlatego zwracam sie do Was z prosba, czy ktokolwiek z Was jadl, smakowal,
      > czul zapach badz slyszal o takowej zupie na KWASIE z KISZONEJ KAPUSTY!?
      > Prosze podzielcie sie jakimikolwiek informacjami nt. temat! Oczywiscie
      > preferowalbym raczej pelny przepis




      Dzięki mojemu mężowi , poznałam i pokochałam smak takiej zupy .
      Myślę , że chodzi Ci o " kwaśnicę " .
      Profesjonalna kwaśnica powinna być tłusta i raczej na wieprzowinie .
      Ja nie trzymam się tej zasady .
      Gotuję normalny rosół . Rosołu powinno być niezbyt dużo
      bo dochodzi jeszcze sok z kapusty i śmietana .
      Wszystko zależy od tego , dla ilu osób gotujesz .
      Kiedy rosół jest gotowy , wybieram porcję rosołową czy kości ,
      dodaję sok z kapusty z małą ilością kiszonej kapusty
      ( lubimy nitki kapusty w tej zupie ) ,
      dodaję zawiesinę z wody i mąki - malutko , na końcu ,
      dobrą śmietanę . Lekko zagotować , przyprawić wg . swojwgo smaku
      i podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno .
      Moja zupa pachnie czosnkiem ( dodajemy go podczas kiszenia kapusty ) .
      Zupa jest naprawdę pyszna .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka