alchemilla 14.04.06, 08:44 Widziałam kawałek i nie zapisałam niestety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Solange Re: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:51 Może tu coś znajdziesz: www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/lista.htm Nie wiem czy akurat ta wędrówka już jest, ale pewnie się pojawi wkrótce:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicz 14.04.06, 13:33 CHRZAN: 1 duża laska startego chrzanu 1 łyżka masła 0,5 szklanki słodkiej śmietany sok z cytryny surowe żółtko sól, cukier do garnka włożyć masło, podgrzać i rozpuścić dodać chrzan, posolić dodać sok z cytryny, łyżkę cukru, śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i kilka minut podgrzewać (nie może się zagotować). dodać żółto (lub kilka by zagęścić) - dodać 1-2 łyżki sosu do surowego żółtka i dobrze rozprowadzić, po czym wlać do garnka i dokładnie cały czas mieszać, zahartowane żółtko sprawi, ze potem w sosie się nie zetnie. żółtka dodawać mocno mieszając. ĆWIKŁA: kilka upieczonych buraków w łupinach 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) 1 łyżka kminku 4 łyżki chrzanu 1 kieliszek zakwasu buraczanego 1 kieliszek czerwonego wina sól buraki obrać ze skórki, i pokroić na cienkie płaskie plasterki ( tak jak ogórki na mizerie). buraki włożyć do miski i dodać sparzony kminek, wino, zakwas buraczany, sok z cytryny, chrzan, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. włożyć do słoika i odstawić na dwa dni w chłodne miejsce. po dwu dniach doprawić cukrem. MAJONEZ DOMOWY 1 szklanka oleju 1 żółtko 0,5 łyżki octu winnego estragonowego sól, biały pieprz żółtka włożyć do miski, dodać ocet, pieprz, posolić i dokładnie wymieszać. dodawać oliwę cały czas mieszając. gdyby się zwarzyło dodać łyżeczkę gorącej wody lub do innej miski włożyć nowe żółto i dokładnie mieszają wlewać zwarzony majonez. zachować proporcje 1 żółtko - 1 szklanka oleju SOS ZIELONY: majonez domowy 1 łyżka posiekanego szpinaku szczypta estragonu 0,5 pęczku posiekanej natki pietruszki sól do majonezu dodać szpinak, natkę pietruszki, estragon, posolić i dokładnie wymieszać SOS POLSKI: 3 ugotowane na twardo jajka sok z dwu cytryn 0,25 l kwaśnej śmietany 2 pęczki posiekanego szczypiorku 1 łyżka utartej cebuli pól pęczku natki posiekanej pietruszki pól łyżki utartego chrzanu sól, biały pieprz cukier puder włożyć żółtka do miski, dodać sok z cytryny i dokładnie rozetrzeć za pomocą tłuczka na jednolitą masę. dodać chrzan, szczypiorek, natkę pietruszki, startą cebulę, śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. odstawić na 2-3 godziny do lodówki. dodać szczyptę cukru pudru, posolić, popieprzyć i wymieszać. dodać posiekane białka i dokładnie wymieszać. odstawić na 2-3 godziny. Wszystkie przepisy ze strony: kuchnia.mckornik.com/index.php?src=glowna Odpowiedz Link Zgłoś
alchemilla Re: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicz 15.04.06, 09:01 Bardzo dziękuję, o to chodziło :) Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś