Dodaj do ulubionych

sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicza?

14.04.06, 08:44
Widziałam kawałek i nie zapisałam niestety.
Obserwuj wątek
    • Gość: Solange Re: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:51
      Może tu coś znajdziesz: www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/lista.htm
      Nie wiem czy akurat ta wędrówka już jest, ale pewnie się pojawi wkrótce:)
      Pozdrawiam
    • ag.gu Re: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicz 14.04.06, 13:33
      CHRZAN:
      1 duża laska startego chrzanu
      1 łyżka masła
      0,5 szklanki słodkiej śmietany
      sok z cytryny
      surowe żółtko
      sól, cukier
      do garnka włożyć masło, podgrzać i rozpuścić
      dodać chrzan, posolić
      dodać sok z cytryny, łyżkę cukru, śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i
      kilka minut podgrzewać (nie może się zagotować).
      dodać żółto (lub kilka by zagęścić) - dodać 1-2 łyżki sosu do surowego żółtka i
      dobrze rozprowadzić, po czym wlać do garnka i dokładnie cały czas mieszać,
      zahartowane żółtko sprawi, ze potem w sosie się nie zetnie.
      żółtka dodawać mocno mieszając.

      ĆWIKŁA:
      kilka upieczonych buraków w łupinach
      2 łyżki soku z cytryny (lub octu)
      1 łyżka kminku
      4 łyżki chrzanu
      1 kieliszek zakwasu buraczanego
      1 kieliszek czerwonego wina
      sól
      buraki obrać ze skórki, i pokroić na cienkie płaskie plasterki ( tak jak ogórki
      na mizerie).
      buraki włożyć do miski i dodać sparzony kminek, wino, zakwas buraczany, sok z
      cytryny, chrzan, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać.
      włożyć do słoika i odstawić na dwa dni w chłodne miejsce.
      po dwu dniach doprawić cukrem.

      MAJONEZ DOMOWY
      1 szklanka oleju
      1 żółtko
      0,5 łyżki octu winnego estragonowego
      sól, biały pieprz
      żółtka włożyć do miski, dodać ocet, pieprz, posolić i dokładnie wymieszać.
      dodawać oliwę cały czas mieszając.
      gdyby się zwarzyło dodać łyżeczkę gorącej wody lub do innej miski włożyć nowe
      żółto i dokładnie mieszają wlewać zwarzony majonez.
      zachować proporcje 1 żółtko - 1 szklanka
      oleju
      SOS ZIELONY:
      majonez domowy
      1 łyżka posiekanego szpinaku
      szczypta estragonu
      0,5 pęczku posiekanej natki pietruszki
      sól
      do majonezu dodać szpinak, natkę pietruszki, estragon, posolić i dokładnie
      wymieszać

      SOS POLSKI:
      3 ugotowane na twardo jajka
      sok z dwu cytryn
      0,25 l kwaśnej śmietany
      2 pęczki posiekanego szczypiorku
      1 łyżka utartej cebuli
      pól pęczku natki posiekanej pietruszki
      pól łyżki utartego chrzanu
      sól, biały pieprz
      cukier puder
      włożyć żółtka do miski, dodać sok z cytryny i dokładnie rozetrzeć za pomocą
      tłuczka na jednolitą masę.
      dodać chrzan, szczypiorek, natkę pietruszki, startą cebulę, śmietanę i wszystko
      dokładnie wymieszać.
      odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
      dodać szczyptę cukru pudru, posolić, popieprzyć i wymieszać.
      dodać posiekane białka i dokładnie wymieszać.
      odstawić na 2-3 godziny.

      Wszystkie przepisy ze strony:
      kuchnia.mckornik.com/index.php?src=glowna
    • alchemilla Re: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicz 15.04.06, 09:01
      Bardzo dziękuję, o to chodziło :)
      Wesołych Świąt

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka