Dodaj do ulubionych

Rozgotowany ryż w chilli con carne :(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 20:01
I co mam teraz zrobić z tą ryżową breją z dodatkami??? ;((
Plis o pomoc! Przecież wstyd podać a żal wyrzucić ( z Poznania jestem) ;(.
Obserwuj wątek
      • allexamina Re: Rozgotowany ryż w chilli con carne :( 01.05.06, 20:16
        Ja w kwestii formalnej - nie ma zadnego powodu by myslec iz chili con-carne
        (czyli tylko miesne) bylo potrawa pre-kolumbijska. Chili con-carne jest wymyslem
        kuchni teksanskiej tj. poludniowo meksykanskiej (Alamo!) i to stosunkowo
        niedawnym pomyslem.

        Wiecej o historii chili - tu (na nieszczescie tylko po angielsku):
        whatscookingamerica.net/History/Chili/ChiliHistory.htm

        Szczegolnie warto zacytowac ten fragment: "If there is any doubt about what the
        Mexicans think about chili, the Diccionario de Mejicanismos, published in 1959,
        defines chili con carne as (roughly translated): “detestable food passing itself
        off as Mexican, sold in the U.S. from Texas to New York.”" - "Zeby nie bylo
        watpliwosci na temat tego co Meksykanie mysla o chili, z Diccionario de
        Majicanismos wydanego w 1959, definicja chili con carne: "odrazajace jedzenie
        udajace meksykanska potrawe i sprzedawane w USA od Teksasu do Nowego Yorku" .;o)
    • Gość: lu Ryż w chilli con carne????? IP: *.adsl.proxad.net 01.05.06, 22:27
      Kochani, pierwszy raz slysze do do Chili con carne dodaje sie ryz. Jako ze jak
      zyje, nie jadlam ani nie robilam Chili con carne z ryzem, wrzucilam je przed
      chwila w google, otworzylam kilka linkow do przepisow no i nie bylo w nich ani
      ziarenka ryzu.
      Poza tym, wydaje mi sie, ze ryz, nawet jako dodatek, z Chili con carne zupelnie
      sie nie laczy. Z bagietka, a nawet chlebem byloby smaczniejsze. Ale to juz
      subiektywne odczucie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka