Dodaj do ulubionych

polski obiad dla zagranicznych gosci...pytanie:

09.05.06, 15:34
no więc tak, zaproszeni sa goscie, nie musi to byc bardzo elegancki obiad -
taki obiad bez okazjii, ale....

goscie poprosili o typowe polskie jedzenie czyli takie potrawy ktroycz raczej
tu nie znaja i mam problem:

czy zrobic zupe? (czy barszcz jest typowo polski?)

1) bedzie bigosik (zamrozony czeka sobie na taka okazje w zamrazarce)
2) beda golabki, bo w holandii nikt takich na oczy nie widział:-)

3) co jako dodatek do galąbkow i bigosiku? kopytka zrobic (bo typowo nasze sa)
czy co....jakos kopytka do tego mi nie pasuja, wiec ziemniaki?
4) jakąś surówkę - macie pomysł? - bo tutaj juz raczej letnie temperatury i
cos lekkiego by sie przydalo tylko co?
5) WINO jakie kurcze wino do takiego zestawu potraw? wino tu jest zawsze do
obiadu wiec !pomocy! jakie???


dzięki z góry za pomoc bo w końcu polską kuchnie musze im zaprezentowac i
jakos tak patriotycznie wręcz podeszlam do tego obiadu:-)))

Obserwuj wątek
    • bagatella Re: polski obiad dla zagranicznych gosci...pytani 09.05.06, 15:47
      jezeli u ciebie juz cieplutko sie zrobilo to zrob moze chlodnik na bazie
      burakow, do golabkow nie podawaj juz nic poza jakims sosem, to i tak juz jest
      zapychajace samo w sobie, a do bigosu mozesz podac kulke puree z ziemniakow.
      obawiam sie, ze i tak beda piszczeli ze tak duzo bo holendrzy sa raczej znani z
      oszczednosci w przyjmowaniu gosci.
      jesli chodzi o wino to moze rozowe? takie dobrze schlodzone to niezbyt ciezkie
      bedzie przy twoich pysznosciach, powodzenia
      --
      zeby mi sie tak chcialo jak mi sie nie chce
    • Gość: frytulek Re: polski obiad dla zagranicznych gosci...pytani IP: 199.67.203.* 09.05.06, 15:56
      Wydaje mi sie (z wlasnego 20-letniego doswiadczenia z gotowaniem dla
      cudzoziemcow), ze:
      Z zup:
      Barszczyk - ostroznie bo nie wszyscy lubia buraczki,
      Rosol - bez problemow
      Zurek - moj maz uwielbia
      Krupnik - tez dobry wybor
      Flaki - nie, nie, nie

      W odpowiedzi na Twoje punkty :
      1) bigosik moze byc "kontrowersyjny" jako ze wielu cudzoziemcom po prostu nie
      podchodzi kapusta kiszona, zwlaszcza na cieplo
      2) golabki - bez problemow
      3) smakuja im nasze kluski, wszelkie kasze i placki ziemniaczane, wiec z
      dodatkami nie powinnas miec problemu
      4) surowki - uwazaj na te nasze tradycyjne z majonezem, kukurydza, itp. Uwazaj
      tez na surowki z dodatkiem ogorkow kiszonych - tez czesto nie podchodza!

      Jak jeszcze cos mi sie przypomni to napisze wiecej...
    • fettinia Re: polski obiad dla zagranicznych gosci...pytani 09.05.06, 16:12
      Do bigosu smialo czerwone wino.Jesli chodzi o zupy to i barszcz i grzybowe
      bywaja bardzo ostroznie przyjmowane.Swojska ogorkowa bylaby chyba najlepsza:)Nie
      znaja jej wcale i sie zachwycaja:)No i oczywiscie pierogi jesli chce ci sie lepic:))
      --
      la donna e mobile :)
      Pomóżmy Małgosi
      no i jeszcze Pinezka
      • cien_wiatru Re: polski obiad dla zagranicznych gosci...pytani 09.05.06, 16:23
        Ja czesto mam zagranicznych gosci, ktorzy nigdy nie posmakowali polskiej
        kuchni. Bardzo dobrze przyjmowane sa zwykle schabowe z kapusta zasmazana. Ja
        bym wlasnie to zrobila : schabowe + kapusta + ziemniaki, bo akurat masz mlode
        ziemnaki i mloda kapuste. Kapusta w formie zasmazanej i bigosu jest praktycznie
        nieznana. Na pierwsze danie najczesciej robie rosol lub ogorkowa. Kiedys
        jeszcze podalam jako przystawke ogorki kiszone i grzybki marynowane , do tego
        ciemny chleb- goscie byli zachwyceni !!
        A moze cielecine w sosie kurkowym ?
    • Gość: Xena Re: polski obiad dla zagranicznych gosci...pytani IP: *.access.telenet.be 09.05.06, 16:28
      Holendrzy objadaja sie kapusta , bigos powinien im smakowac
      ale radze zrobic pierogi z kapusta i grzybami ( nie wiem czy masz suszone
      ale zawsze mozesz wykorzystac smazone pieczarki z cebula )
      Bardziej bym radzila pierogi niz golabki czy bigos chociaz wszystko jest
      dosyc pracochlonne .
      Jesli nie barszczyk ( mysle o takim zabielany smietana z warzywami , fasolka
      slodko- kwasny z koperkiem ten wszyscy lubia )
      to zurek .
      Zurek powinien smakowac .
      Do golabkow i bigosu po prostu chleb , mozesz jeszcze podac fete na talerz
      i surowke z pomidorow .
      Golabkow nie znaja bo robia wszystko w jednym garnku , nie zawijaja w
      liscie .

      Typowo polskie sa nalesniki z serem z waniliowym cukrem , skorka , zoltkiem
      oni leja nakesnik syropem , mozesz im zrobic z serem na pewno bedzie
      smakowac , polac je kwasna smietana .
      albo pierogi ruskie jak juz jestem przy serze :-)

      • fettinia Kurko:) 09.05.06, 19:36
        Zrob sama-to proste:)Kupujesz swieze mleko(nawet pasteryzowane)zagotowujesz
        dodajesz sok z cytryny az do sciecia sie mleka.Przelewasz na geste sito lub
        plocienna sciereczke i masz super twarozek:)Pozdrawiam:)
        --
        la donna e mobile :)
        Pomóżmy Małgosi
        no i jeszcze Pinezka
          • fettinia Re: Kurko:) 09.05.06, 20:13
            z litra wychodzi kulka wielkosci mniej wiecej piesci:)Soli nie daje.Mleko z
            kartonu,ale nie UHT tylko swieze z lodowki-minimum 3,5%tluszczu-wychodzi
            zawsze:)Pozdrawiam:)
            --
            la donna e mobile :)
            Pomóżmy Małgosi
            no i jeszcze Pinezka
      • Gość: Xena Re: dzieki za podpowiedzi!!:-)))) IP: *.access.telenet.be 11.05.06, 13:34
        Ten serek zwykle jest przy jogurtach liczac na to , ze wszystkie sklepy maja
        podobne umeblowanie , w pojemnikach plastikowych podobnych jak jogurt
        ale z prostokatnym wieczkiem cena ok 40 centow ( 39 )
        Moze szukalas twardego sera , takiego jak polski ?
        W kazdym razie polecam na przyszlosc , jesli nie dla gosci to moze tobie sie
        kiedys przyda na pierogi bo ja sie nim obzeram na codzien
        ma konsystencje bardzo gestej, sztywnej smietany , wszystkie inne sa bardzo
        rozwodnione tylko ten mi podpasowal :-) Obok jest tlusty w mniejszych
        opakowaniach , ten smakuje dokladnie jak nasza kremowka
        tylko ja wole ten chudy bo jest kwasniejszy .
        Fete widzialam w Lidlu i innych marketach ale nie probowalam jej bo zawsze
        kupuje turecka oni maja pyszne sery .
        Poza tym sprobuje zrobic z ciekawosci ten z przepisu fettini , zobacze co mi
        z tego wyjdzie
        Daj znac jak sie udalo przyjecie :-)
        • kurkadomowa przyjęcie:-))) 11.05.06, 14:00
          ano przyjęcie w sobotę...ale przecież nie zrobię wszystkiego w jedno
          przedpołudnie....dlatego się tak przygotowuje psychicznie i wogóle hihihi

          a bigos i gołąbki czekaja sobie w zamrażarce, to sie jutro zabiore za ruskie -
          jesli uda mi się ten twarożek zrobić:-) bo sie mi liczba gości zwiększyła...no
          jak sie okazuje że na żarełko to wszyscy chca przychodzic:-)))
        • kurkadomowa sprawozdanie:-))))))))))))))0 15.05.06, 11:22
          hmmm więc tak, był chłodnik z połową jajka na środku, dużą ilością koperku,
          bigos i gołąbki w sosie pomidorowym i pierogi ruskie

          do tego na deser piernik kętrzyński z dodanym kakaem, polewą i wiórkami
          kokosowymi na polewie

          do ciepłych dać podałam czerwone wino wytrawne, do deseru różowe

          i....słuchajcie w zyciu się nie spodziewałam ale goście siedzieli od godziny 15
          do 1 w nocy...w miedzy czasie wypili jeszcze jedno czerwone wino i białe:-))))

          na całe szczeście miałam wszystkiego więcej i podawałam trzy razy(bigos,gołąbki
          i pierogi, oj było odgrzewania za każdym razem:-)) przez czas posiadóweczki przy
          stole, a Holendrzy byli szczerze zdziwieni i zachwyceni, że nie ma wyliczonych
          porcji:-) tak jak to bywa w holenderskich domach:-)

          z powody końca piernika - zrobilam bardzo szybko budyń waniliowy - taki co
          miałam jeszcze z PL, wsypałam na dół miseczek rodzynki, na górę budyniu dałam
          plastry brzoskwini, podałam zaraz po przygotowaniu na ciepło i....też byli
          zachwyceni!

          tak więc sukces był pełen, wszystko smakowało i jedli aż im się uszy trzęsły:-))
        • gajowy_marycha Re: dzieki za podpowiedzi!!:-)))) 21.05.06, 01:28
          nie wiem, czy w Holandii jest dostepny, ale w Londynie odkrylam ser idealnie
          nadajacy sie do pierogow ruskich - jest to tzw. "curd cheese", sprzedawany na
          wage w deli.

          Wszystkie miejscowe "cottage cheese'y" zupelnie sie do pierogow ruskich nie
          nadaja. Kiedys w jednej z angielskich gazet, natrafilam na artykul o kuchni
          polskiej, gdzie wsrod skladnikow farszu o ruskich byl nawet... serek rocotta!
          Zupelna profanacja!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka