Dodaj do ulubionych

HELP -naleśniki i placki ziemniaczane

06.01.03, 15:28
witajcie! Bardzo Was proszę o podstawowy dobry przepis na ciasto naleśnikowe
i placki ziemniaczane,jakie proporcje żeby były pyszne?
kompletnie zielona jestem w tym temacie,
Dzięki:)
Obserwuj wątek
    • hania_76 Placki ziemniaczane 06.01.03, 17:10
      Na 1 kg ziemniaków - 1 jajko, 1 duża cebula, sól i pieprz.
      Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z masy ziemniaczanej
      wodę na sitku do jakiegoś naczynia. Pozwolić jej się odstać i delikatnie wylać
      zostawiając na dnie skrobię, która opadła. Dodać do masy jajko i startą na
      tarce cebulę oraz skrobię. Jeśli masa będzie zbyt płynna można dodać jeszcze 1
      albo 2 łyżki mąki, ale raczej nie jest to konieczne. Dodać tyle soli i pieprzu
      ile się lubi i smażyć placki nakładając masę ziemniaczaną łyżką na dobrze
      rozgrzany olej (oleju musi być dużo - ok. 0.5 cm warstwa na patelni).
      Czasami dodaję do startych ziemniaków trochę tartego na większych oczkach sera,
      ale to już taka plackowa wariacja.
      Zjadać póki gorące - NIE ODGRZEWAĆ!!!!
    • Gość: mash Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 21:51
      moj przepis na placki ziemniaczane jest dosc tradycyjny, oparty na starych
      niemieckich przepisach (odbiega nieco od kanonow przyjetych w Polsce) ale
      probowac zawsze mozna.
      6 duzych ziemniakow nalezy zetrzec na grubej tarce (wazne aby byla gruba)
      1 cebule (spora) pokroic na malenkie kostki (ewentualnie zetrzec)
      4-5 zabkow czosmnku wycisnac lub drobno posiekac (ja zawsze siekam)
      Calosc mieszamy ze soba dodajac czubata lyzke maki oraz 2 jajka. Obficie
      posypujemy pieprzem i z umiarem sola oraz odrobina czerwonej, slodkiej papryki
      (papryka to moj wynalazek)
      na rozgrzany olej nakladamy ciasto (stosunkowo grubo) , ja zazwyczaj robie
      placki o srednicy 10 - 12 cm (czasem wieksze) i o gruboski okolo 0,5 - 0,7 cm
      usmazone placki osuszamy recznikami papierowymi (sa wtedy mniej tluste i
      bardziej smakuja) PZDR - powodzenia :)
      • mufka Re: HELP -naleśniki 07.01.03, 01:19
        Zalezy jakie chcesz nalesniki, ja robie cieniutkie jak papierki (bo na krokiety)
        ale do tego jest potrzebna dobra teflonowa patelnia i malo oleju przed kazdym
        nalesnikiem.

        300 dl maki
        300 dl mleka
        200 dl wody
        3 jaja
        troszke soli
        ubijam dobrze mikserem.

        Do plackow ziemniaczanych nie dodaje maki, ale kasze manna, ktora powoduje ze
        placki sa pulchne a nie kluchowate.
    • alluette Re: HELP -naleśniki i placki ziemniaczane 07.01.03, 08:06
      Mój przepis na naleśniki- 2 szklanki mąki, dwa jajka, szklanka mleka, szklanka
      wody i trochę soli. Zmiksować, pod koniec dodać 3 łyżki oleju- dzięki temu nie
      trzeba będzie smarować patelni. Ciasto wlewać na mocno rozgrzaną patelnię.
      pozdr.
      a

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka