Dodaj do ulubionych

Rabarbar na ciasto - właśnie się smaży. Nie za rza

13.05.06, 16:16
dkie to będzie?? Bo narazie pusciło sporo soku:/ (1,2 kg rabarbaru +szkl.
cukru) - mam gotować dalej, aż odparuje? Czy może nie gotować go aż tak
bardzo? Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • mnkra Re: Rabarbar na ciasto - właśnie się smaży. Nie z 13.05.06, 19:51
      Ja nigdy nie smaze rabarbaru do ciasta.Na rozwalkowane kruche ciasto klade
      pokrojony rabarbar ,na to scieram druga czesc ciasta.Ciasto do placka z
      rabarbarem robie slodsze niz do szarlotki.natomiast jesli przesmazysz to musisz
      ten sok,ktory sie wytworzy odlac,a jak rabarbar sie rozgotuje to moze daj lyzke
      bulki tartej,zeby nie byl za mokry jak nalozysz na ciasto.
      • Gość: bogna71 Re: Rabarbar na ciasto - właśnie się smaży. Nie z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 10:13
        no właśnie...
        po upieczeniu (przepis znalazłam w wyszukiwarce...) okazało się, że to jednak
        nie to...
        Ciasto zamiast kruche wyszło twarde, niestety, kwaśne to jak piorun i tak mi
        się wydawało właśnie, że w przepisie na ciasto trochę za mało cukru...
        Zjem i tak, tylko muszę sobie dosładzać:)), a następnym razem zrobię ciasto z
        linka powyżej!
        Pa!
        • Gość: wiedzma Puchaty i wilgotny placek z rabarbarem IP: *.3web.net 14.05.06, 19:00
          Podaje przepis na bardzo dobry placek - w oryginale rabarbarowy, ale mozna na
          nim ulozyc rowniez sliwki, banany, jablka, czarne jagody - przetestowane.
          Ciasto jest wilgotne i puchate.

          10 dkg margaryny/masla
          3 jaja
          1,5 szkl. cukru
          0,5 litra maki
          1 lyzeczka sody
          1 szkl. smietany/maslanki
          3-4 lyzki jakiegos alkoholu

          Maslo utrzec z cukrem do bialosci, dodac zoltka, utrzec. Wlac smietane, ucierac.
          Dodawac make z wymieszana soda, wlac alkohol. Dodac ubita piane. Delikatnie
          wymieszac. Wlac do foremki, ulozyc owoce. Upiec w temp. 180st. - test patyczkowy.

          Smacznego!
    • smutas13 Re: Rabarbar na ciasto - właśnie się smaży. Nie z 15.05.06, 18:50
      bogna71 napisała:

      > dkie to będzie?? Bo narazie pusciło sporo soku:/ - mam gotować dalej, aż
      odparuje? Co radzicie?

      Zawsze układałam surowy rabarbar i było ok .
      Coś mnie ostatnio podkusiło i spróbowałam rabarbar " przesmażyć "
      Tak było w przepisie . Nie było podane , jak długo przesmażać .
      I wyszła z tego paćka . Widocznie "przesmażałam " za długo .
      Sok musiałam wypić , nie powiem , nawet dobry .
      Nigdy więcej " przesmażania " .
    • i_anna Re: Rabarbar na ciasto - właśnie się smaży. Nie z 17.05.06, 21:08
      Ja zasypuję cukrem ok. 1/2 szkl na 1 kg pokrojonego rabarbaru i zostawiam na
      godzinę, aż puści trochę sok. Potem odciskam i daję bezpośrednio na ciasto.
      Dziś wypróbowałam nowy przepis: kruche ciasto posypane wiórkami kokosowymi, na
      to rabarbar, na rabarbar piana z białek z cukrem i wyszło całkiem nieźle.

      ------------------------------
      casa-mia.blog.onet.pl
        • mrufka_ Rabarbar tylko surowy!!! 27.05.06, 01:55
          Jak ktos zna szybszy, latwiejszy przepis na co najmniej tak samo dobry paj
          (ang. pie) ( w PL chyba sie na to tarta mowi?) to niech sie odezwie......
          - 4-5 grubych rabarbarow, obrac i pokroic w ukosne grubsze krazki,
          - wlozyc do formy, przysypac 1/2 szkl cukru i lyzka maki ziemniaczanej,
          piec 10min/ 225st

          Stopic 150g masla, wrzucic szkl maki, ok. 1,5 szk platkow owsianych i 1/4 szkl.
          cukru, wymieszac i rozlozyc na podpieczonym rabarbarze.
          I znow do pieca 20 min/ 225st

          Zawsze jak ktos je to po raz pierwszy to sie pyta co w tym ciescie jest.
          A to po prosu sprazone platki owsiane w sosie rabarbarowym- CUDO!

          Tego ciasta nie kroi sie, a naklada lopatka na talerz gorace a do tego kulka
          lodow waniliowych- drugie cudo!
    • pesteczka5 Kruche z rabarbarem 27.05.06, 02:24
      Moim zdaniem rabarbar nie nadaje się do posypywania nim ciast typu ucierane,
      biszkoptowe czy żadne inne, trzeba go, NA SUROWO, czymś PRZYKRYĆ:))

      Zawsze robię tak:
      CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM (3 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 2 żółtka, dwie
      łżyżki śmietany lub gęstego jogurtu, kostka Kasi. szybko zagnieść kruche,
      wylepić połową ciasta blachę, wsadzić całą blachę do lodówki lub zamrażalnika i
      tę drugą połowę w kulce też. Pociąć z 1,5 kg rabarbaru na kawałki, sypnąc dużo
      cukru krystału, więcej, niż się wydaje konieczne, i dwie łyżki tartej bułki,
      wymieszać - ma byc tyle cukru, ile da radę obkleić rabarbar. Wyłożyć rabarbar
      na ciasto, rowałkować reszte ciasta, prykryć ciasto, nakłuć widelcem,
      posypać dość szczodrze miałkim cukrem i piec jakieś 55 min. w temp. ok 175 st.

      Wersja deluxe - nie przykrywać rabarbaru drugą połową ciasta, tylko ubić na
      stywno i lśniąco 4 białka ze szklanką cukru
      (stopniowo) i wykładać pianę na wierzch, piec najpierw 10 min w 170 st, a
      potem dopiec w 150-160 st, aż piana będzie w całości chrupać.

      Nieskromnie uważam, ze jest pyszne. Przekopiowałam swój post z innego miejsca:))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka