Dodaj do ulubionych

brownies- sprawdzony przepis poprosze

27.05.06, 04:59
zrobilam po raz pierwszy brownies i niestety nie sa takie jak chcialabym, zbyt suche i kruche :(
co zrobilam zle? to przepis z jakiego korzystalam
Donna Hay nut brownies
200g dark chocolate
250g butter
1 3/4 cups brown sugar
4 eggs
1 cup flour
1/4 teaspoon baking powder
1/3 cocoa powder
200g nuts ( macadamia, hazelnuts, walnuts)
bake in 180 C (350F)
rozpuscic czekolade z maslem dodac suche skladniki i jajka wymiechac dodac orzechy piec w 180 C
30-35 min
pieklam nieco krocej, reszte wszytsko dokladnie w/g przepisu ......
a nie sa mokre, kleiste a suche :(
Obserwuj wątek
      • pesteczka5 Re: brownies- sprawdzony przepis poprosze 27.05.06, 09:08
        Moje brownies:

        nie wiem, czy na tę nazwę zasługuje i czy spełnia kryteria, ale pyszne jest i
        chrupiącą skóreczkę ma.
        Jadłam w zaprzyjaźnionym domu tu, gdzie obecnie mieszkam (Kanada) i przepis
        zdradzono mi taki: 3 jajka ubić mikserem na najwyższych obtotach z 3/4 szklanki
        miałkiego cukru, dodać szklankę mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i
        stopioną w czasie ubijania jajek czekoladę (ok. 100-150g) zmieszaną ze szczodrą
        łyżką miękkiego masła lub dobrej miękkiej margaryny, lekko ciepłą - ja używałam
        Lindta mlecznej. Zostawić trochę masy czekoladowej.
        Zamieszać bez wielkiej gorliwości, wylać na blaszkę wielkości ciut większej od
        A4, polać resztą czekolady, przejechac po wierzchu widelcem.
        Piec krótko (ok. 20 min w... 370 st.F:))
        Kroić kwadraty.

        Piekłam już kilka razy, u nas ta wersja wygrała; dobre jest, a czy to brownie?
        Tego do końca nie wiem.
    • mantha Re: robie takie: 31.05.06, 11:41
      Robilam swego czasu z tego przepisu:
      Klasyczne brownie
      2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
      1 kostka (200 g) masła
      100 g mąki
      300 g cukru
      6 jaj
      50 g łuskanych włoskich orzechów
      Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z
      pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
      Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.
      Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi
      orzechami.
      Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.

      Skopiowany zdaje sie z wysokich obsaców??? ale nie zawsze daje orzechy, zalezy
      czy mam. pieke doslownie 15 minut i jest przepyszne, wilgotne w srodku i do
      zjedzenia w calosci na raz.... :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka