Dodaj do ulubionych

Bita smietana - moze byc z kartonika?

IP: 62.233.195.* 30.05.06, 23:25
Witam,
Z jakiej smietany ubijacie bita smietane? Zwykle uzywam 30% w kartoniku np.
Laciate jednak smak bitej smietany jest jakis taki - no wlasnie prawie bez
smaku. Dodaje cukru pudru ale nadal nie smakuje on atak jak prawdziwa
smietana.

Bardzo prosze o wskazowki! Pozdrawiam serdecznie !
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Bita smietana - moze byc z kartonika? 30.05.06, 23:34
      Jeżeli porównujesz smak do tych z torebek albo (to dopiero wynalazek) z jednorazowego spreya to masz dwa wyjścia:
      1.Spisać całą chemię z torebki i dodać do śmietany z kartonika;
      2.Kupić specjalny przyrząd podobny do będących niegdyś w użyciu syfonów do wody sodowej nabijanych nabojami.
      sklep.gastromer.pl/syfony_do_bitej_smietany_160.php
    • Gość: Xena Re: Bita smietana - moze byc z kartonika? IP: *.access.telenet.be 31.05.06, 01:28
      Z kartonika 200 ml 30%
      Do tego 2 stolowe lyzki cukru ( daje krysztal)
      i 5 g cukru waniliowego u mnie to pol torebki .
      Ubijam i jest bardzo dobra .
      • Gość: Anka Re: Bita smietana - moze byc z kartonika? IP: *.skynet.net.pl 31.05.06, 01:41
        Te z kartonika są sztuczne w smaku, jak to UHT.
        Najlepsza jest świeża śmietana albo w torebce jak mleko a bywają i w butelkach.
        Są na bazarkach, małych sklepach bo w hiper chyba wszystko UHT.
        Być może są także zwykłe w kartonikach, ale ja takich nie widziałam, wszystkie
        sztuczne.
    • muscovado Re: Bita smietana - moze byc z kartonika? 31.05.06, 08:35
      bardzo dobra wychodzi ze śmietany z Piątnicy. Można kupić chyba w kazdym
      markecie, w kubeczkach jest, nie UHT. Nie pamiętam czy ma 30, czy 36%.

A z kartonikowych najbardziej polecam z Łowicza. 36%, w żółtym kartoniku.
      Natomiast nie polecam dodawania tzw. smietan-fixu - on właśnie nadaje taki
      chemiczny posmak i nie zauwazyłam, by jakoś specjalnie usztywniał smietanę.
      • waderka Tylko Piątnica! 31.05.06, 09:57
        Zgadzam się, że najlepsza jest Piątnica z kubeczka, 30 lub 36% - 30% jest
        rzadka, ale bardzo ładnie się ubija i jest bardzo smaczna. Natomiast 36% ma
        bardzo gęstą konsystencję i jej ubijanie właściwie polega na króciutkim
        "wymieszaniu" jej mikserem z cukrem - ta nie zwiększa swojej obiętości tak jak
        to zwykle jest w przypadku śmietany 30% (rzadkiej), ale np. w torcie sprawdza
        się super, nie podchodzi wodą nawet po paru dniach stania w torcie w lodówce
        (sprawdzone!) i nie trzeba do niej dodawać żadnych polepszaczy, żelatyn,
        śmietan-fixów itd.
        • Gość: Lama Re: Tylko Piątnica! IP: 62.233.195.* 31.05.06, 16:35
          A ta 36%z z Piatnicy nie jest kwaskowata. 30% jest zadka ale slodka.

Pytam tak dociekliwie bo kurcze chce zrobic naprawde pycha smietanke ;)
          • milady66 Re: Tylko Piątnica! 31.05.06, 16:50
            dzieki za rady na temat smietan ,bo czesto chce zrobić tort śmietanowy anie
            udaje sie przez smietane np paskudna jest łaciata w czerwonym kartoniku nie
            chce się ubijać i szybko podchodzi woda,co do 36 proc.,to raz kupiłam i była
            tak gęsta że nadawała sie jedynie do zupy,najlepsza to chyba taka zwykła z
            woreczka 30 proc. tylko żeby nie była kwaśna ,data też nie jest jednoznaczna z
            kwaśnoscia ,już nie raz kupiłam taka ,data się zgadzała,a w środku kwas,wogole
            bardzo czesto spotykam sie z klopotami z kremowką ,spróbuje teraz kupić
            piątnice 30proc. lub 36 proc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka