cien_wiatru 03.06.06, 19:44 Do jakich potraw dodajecie Ajvar ? Bardzo prosze o przepisy, ewentualnie o linki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eviann Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 03.06.06, 20:10 www.podravka.pl/ajvar.html wiemlepiej.blox.pl/2005/07/Ajvar.rss Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 03.06.06, 23:24 zamiast masla do kanapek jako dip do podpieczonych kawalkow pity Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 04.06.06, 01:35 W chorwackich restauracjach ajvar jest często głównym dodatkiem do mięs z grilla, podaje się go zwykle wymieszany z drobno pokrojoną cebulą. W Polsce w tej postaci też się sprawdza, np. do karkówki, czy białej kiełbasy. Ja często kładę trochę ajvaru na plaster twarogu, albo używam zamiast musztardy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: AJVAR - co sie z tym robi ? IP: *.access.telenet.be 05.06.06, 16:34 w charakterze musztardy do mies ( jak wyzej z cebulka i dodaje jeszcze odrobine cukru ) Do bialego sera Mieszam z ajvarem makaron po ugotowaniu Dodaje do cieciorki ( jeszcze czosnek i ziola ) Obtaczam kurczaka przed pieczeniem Dodaje do miesa na kotlety Do smazonych kartofli Wszystko podobnie robie z harissa , to tez pasta z papryki ale bardzo ostra Duze jest zastosowanie ajvaru ale psuje sie szybko wiec dobrze jest czesc zamrozic bo zawsze moze sie przydac . Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 05.06.06, 16:55 Ajvar swietnie komponuje sie z morskimi rybami. Najprostsza zapiekanka rybna z ajwarem (4 osoby) 6 filetow z morskiej ryby bez osci (lacznie ok 750 g), swieze lub mrozone 4-5 czubate lyzki Ajvar 1 1/2 filizanki smietany 18% (150 ml) 1-2 lyzki chrzanu 1 szklanka ostrego zoltego sera, najlepiej morskiego 1 jajko koperek, pietruszka lisc laurowy, bulion rybny (ew z kury) Rybe krotko obgotowac w bulionie z lisciem laurowym, odsaczyc. Smietane rozbeltac z jajkiem, dokladnie wymieszac zajvarem i chrzanem, posolic, popieprzyc. Na dnie zaroodpornego naczynia rozlozyc rybe, polac sosem, nastepnie posypac serem. Zapiekac do zrumienienia, posypac ziolami. Ewentualnie mozna zrobic wersje ziemniaczana - na sam spod rozlozyc talarki podgotowanych ziemniakow (3-4 sredniej wielkosci), nastepnie ryba i dalej jak w przepisie wyzej. Do zapiekanki z dodatkiem ziemniakow mozna przygotowac wiecej sosu( o jakas 1/3). Pozdrawiam, Ola Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 05.06.06, 16:55 Zapomnialam o soli i pieprzu, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 05.06.06, 16:58 Z pieczona karkówką to hit. Świetny jest tez z dobrym białym twarogiem. Odpowiedz Link Zgłoś