Dodaj do ulubionych

AJVAR - co sie z tym robi ?

03.06.06, 19:44
Do jakich potraw dodajecie Ajvar ?
Bardzo prosze o przepisy, ewentualnie o linki.
Obserwuj wątek
    • winoman Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 04.06.06, 01:35
      W chorwackich restauracjach ajvar jest często głównym dodatkiem do mięs z
      grilla, podaje się go zwykle wymieszany z drobno pokrojoną cebulą. W Polsce w
      tej postaci też się sprawdza, np. do karkówki, czy białej kiełbasy. Ja często
      kładę trochę ajvaru na plaster twarogu, albo używam zamiast musztardy.

      Pozdrawiam!
    • Gość: Xena Re: AJVAR - co sie z tym robi ? IP: *.access.telenet.be 05.06.06, 16:34
      w charakterze musztardy do mies ( jak wyzej z cebulka i dodaje jeszcze
      odrobine cukru )
      Do bialego sera
      Mieszam z ajvarem makaron po ugotowaniu
      Dodaje do cieciorki ( jeszcze czosnek i ziola )
      Obtaczam kurczaka przed pieczeniem
      Dodaje do miesa na kotlety
      Do smazonych kartofli
      Wszystko podobnie robie z harissa , to tez pasta z papryki ale bardzo ostra

      Duze jest zastosowanie ajvaru ale psuje sie szybko wiec dobrze jest czesc
      zamrozic bo zawsze moze sie przydac .
      • angieblue26 Re: AJVAR - co sie z tym robi ? 05.06.06, 16:55
        Ajvar swietnie komponuje sie z morskimi rybami.
        Najprostsza zapiekanka rybna z ajwarem (4 osoby)
        6 filetow z morskiej ryby bez osci (lacznie ok 750 g), swieze lub mrozone
        4-5 czubate lyzki Ajvar
        1 1/2 filizanki smietany 18% (150 ml)
        1-2 lyzki chrzanu
        1 szklanka ostrego zoltego sera, najlepiej morskiego
        1 jajko
        koperek, pietruszka
        lisc laurowy, bulion rybny (ew z kury)
        Rybe krotko obgotowac w bulionie z lisciem laurowym, odsaczyc.
        Smietane rozbeltac z jajkiem, dokladnie wymieszac zajvarem i chrzanem, posolic,
        popieprzyc. Na dnie zaroodpornego naczynia rozlozyc rybe, polac sosem,
        nastepnie posypac serem. Zapiekac do zrumienienia, posypac ziolami.
        Ewentualnie mozna zrobic wersje ziemniaczana - na sam spod rozlozyc talarki
        podgotowanych ziemniakow (3-4 sredniej wielkosci), nastepnie ryba i dalej jak w
        przepisie wyzej. Do zapiekanki z dodatkiem ziemniakow mozna przygotowac wiecej
        sosu( o jakas 1/3).
        Pozdrawiam,
        Ola
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka