Dodaj do ulubionych

Specjalnosc polska do przedszkola?

IP: *.adsl.alicedsl.de 16.06.06, 15:01
Witam i mam ogromna prosbe,za tydzien u synka w przedszkolu
swieto..poproszono mnie o jakis typowo polski specjal,potrawa lub ciasto ale
rczej potrwa.No i wlasnie mam problem,beda potrawy
niemieckie,tureckie,kamerunskie i serbskie..
Dzieci jest 25,potrwa powinna byc raczej na zimno i nie zawierac wieprzowiny
(dzieci tureckie).
Chcialaby zeby polska kuchnia nie zostala w tyle..macie jakis pomysl?
pozdrawiam Iwona
Obserwuj wątek
      • horpyna4 Re: Specjalnosc polska do przedszkola? 16.06.06, 15:10
        Zsiadłe mleko i ziemniaczki z koperkiem, he, he...
        Poważnie, jak podczas II wojny światowej Polacy w armii Andersa zażerali się
        zsiadłym mlekiem, jak tylko trafiła się okazja (a trafiała się rzadko, chyba że
        w Palestynie znalazł się Żyd z Polski jako dostawca żarcia), to Anglicy dziwili
        się, jak można jeść taki zepsuty produkt.
    • fettinia Re: Specjalnosc polska do przedszkola? 16.06.06, 16:29
      Jak dla dzieci-to moze cos na slodko?Jakis ryz zapiekany z
      jablkami,nalesniki,kluski(buchty)na parze,leniwe pierogi,knedle z owocami.To
      takie letnie jedzenie i bezmiesne,wiec problem sam odpadnie:)Moze jakas zupa?Tu
      np zajadaja sie swojska ogorkowa nasza bo jej nie znaja:)
    • kiranna Re: Specjalnosc polska do przedszkola? 16.06.06, 18:05
      Mieszkam w Turcji i znajac tutejsze zwyczaje kulinarne (b. Jugoslawia tez ma
      podobna kuchnie) szczerze odradzam ryz z jablkami czy truskawkami. Podobnie
      odpusc sobie ziemniaki ze zsiadlym mlekiem i koperkiem, raczej nie trafisz na
      ich entuzjaste, chociaz zsiadle mleko przypomina ayran.
      Galaretke z kurczakiem i warzywami raz zrobilam na przyjecie dosc obeznanych ze
      swiatem ludzi i tez nie znalazl sie chetny, mimo ze wyszla pyszna i malownicza.
      Tym bardziej przedszkolaki jej nie zjedza, dzieci sa przyzwyczajone do
      okreslonej kuchni, a galaretka na slono w ogole jest dla Turkow nie do
      przyjecia. Sama mam 3 letnie dziecko, wiec mowie z doswiadczenia. Niepotrzebnie
      sie narobisz. Ja stawialabym bardziej na prostote niz oryginalnosc, skoro to
      maja byc potrawy dla maluchow.


      Moga byc paszteciki, np ze szpinakiem czy miesem wolowym, poniewaz podobne
      potrawy wystepuja w krajach skad pochodza te dzieci (nie wiem jak z Kamerunem).
      Furore moga tez zrobic golabki, pierogi (rowniez na slodko) - tylko czy beda
      smaczne na zimno? A moze zrobisz nalesniki z serem lub owocami polane czekolada?
      Bardzo fajny jest tez pomysl z sernikiem na zimno z owocami i galaretka albo
      szarlotka. Pierniki, rozki z jablkiem albo z budyniem tez moga miec wziecie.
      Dobra bylaby karpatka lub ptysie, byle nie za wysokie, zeby maluchy mogly
      samodzielnie zjesc.

      Fakt, ze Turczynkom raczej bedzie trudno dorownac, bo to bardzo pracowite i
      zdolne kobitki, jesli chodzi o kulinaria. Gdy zapraszaja na herbate, to mozesz
      sie spodziewac kilkunastu przekasek na stole, glownie na slono ;)
      • Gość: gosc Re: Specjalnosc polska do przedszkola? IP: *.adsl.alicedsl.de 16.06.06, 18:12
        Kiranna:)))
        Znam obyczaje turkow(maz)wiec moge powiedziec trafilas w sedno!
        I dlatego tak bardzo chcialabym zaimponowac turczynkom,widzialam w tamtym roku
        jakie cuda przyzadzily..
        Nie musze chyba mowic,ze ich potrawy znikaly w oszalamiajacym tempie,a
        niemieckie i inne kartofelsalatki staly prawie nietkniete do konca imprezy:))
        Ja w tamtym roku wykrecilam sie ciastem...
        Pozdrawiam.
        • kiranna Re: Specjalnosc polska do przedszkola? 16.06.06, 18:30
          czy w tym roku masz zrobic cos innego niz ciasto? jesli tak, to moze pieczen
          rzymska z jajkiem? fajnie wyglada po przekrojeniu i mozna podac na zimno, a
          przy tym miesko mielone, wiec i dzieciaki zjedza. z nazwy co prawda rzymska,
          ale to bardzo popularne u nas danie.

          moj synek idzie juz niedlugo do przedszkola, wiec i nas pewnie kiedys bedzie
          czekac podobne zadanie ;)
          przy okazji, jesli jeszcze nie bylas, to zapraszam na forum polonii w turcji :)
    • fettinia Re: Specjalnosc polska do przedszkola? 16.06.06, 19:06
      Z tego co piszesz widze z BRD:)Bardzo dobra kapusta kiszona jest w takich
      tytkach foliowych alu z Kühne-np krokiety mozesz zrobic.Ser do pierogow lub
      leniwych mozesz zrobic sama kupujac mleko swieze w kartonie z lodowki nawet
      pasteryzowane 3,5% zakwaszajac gotowane sokiem z cytryny.Tylko sie zdecyduj co
      chcesz zrobic bo patenty to tu sa na wszystko nawet na "zur" bez zurku:)
    • mjermak cebularze 16.06.06, 19:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=34926058
      pamietam ze moja babcia robila wiec na pewno sa polskie
      Jak chesz sie popisac pzred Turczynkami zrob rozne drozdzowe rzeczy-czesc na
      slono czesc na slodko-np na slono te cebularze , albo buleczki malutkie z
      parowka (zawijasz parowke w pasek ciasta) u mnie dzieci uwielbiaja (USA), a na
      slodko buleczki z jablkiem czy rogaliki nutella (hit absolutny w polskim
      pzredszkolu). Mozesz zrobic wszystkei malutkie. Sporo roboty fakt ale jak chesz
      sie popisac przed pracowitymi kobitkami to nie narobiac sie sie moim zdaniem
      nie da.
      • Gość: gosc Re: cebularze IP: *.adsl.alicedsl.de 18.06.06, 14:45
        witam!
        Po pierwsze,chcialabym bardzo podziekowac wszystkim za pomysly,
        po drugie,zdecydowalam sie!
        Zrobie do przedszkola cebularze,przawazyly tym,ze na pierwszy rzut oka widac co
        jest w srodku,a raczej na wierzchu:))wiec nikt nie powinnien sie obawiac,ze sie
        natnie na cos czego nie lubi..
        Zastanawiam sie tylko,czy nie zrobic polowy tych cebularzy np.z serem,na slodko?
        Tak czy inaczej postanowilam byc zapobiegliwa i bede sie jeszcze asekurowac
        jakims ciastem:))
        Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
        Iwona
      • pesteczka5 Re: Specjalnosc polska do przedszkola? 17.06.06, 05:50
        Klops pieczony (wołowy, drobiowy albo mieszany) z powrzucanymi jajeczkami
        przepiórczymi i cząstaki brokułów - ładnie wygląda pokrojony.
        Malutkie gołąbki - ale chyba Turcy jadają takie maleńkie w listkach winorośli?
        Kluski na parze! W naszym przedszkolu to jest hit.
        Albo pączki. Zrobiłam raz synkowi 60 sztuk takich małych i zniknęły bardzo
        szybko.
        Albo pierożki z falbanką - moje dzieci lubią ruskie, a to wybredne sztuki.
        Albo z owocami i cynamonem.
        Albo naleśniki z serem na słodko - dość duże, ser ścisły, zwijasz w ciasne
        rulony, i układasz na tacy czy czym tam pokrojone w 2-3 cm kawałki, wygięte,
        jak gąsienice:)) Z przodu oczy dorabiasz a czego tam masz, rodzynki, borówki
        czy co. Ogonek przycinasz wąziutki... Roboty nie za wiele, a pomysł jest jakiś.
        Jeże z koreczków - przekrawasz jabłka, grejpfruty, a i ananasa wzdłuż, zieloną
        czuprynkę zostawiasz, i szpikujesz koreczkami. Polskie nie bardzo:) ale wesołe.
        Tylko szpadki muszą być tępe dla dzieci (wersja dla dorosłych po przedszkolu -
        pijany arbuz:) mała, słodka sztuka i dużo zastrzyków z wysokoprocentowego
        owocowego likieru, albo jakiego lubisz, i do lodówki albo i zamrażarki na
        trochę, kroić normalnie)
        Ja wczoraj robiłam lody-zwierzątka - do gotowych wafelków po 1 kulce, oczy z
        borówek, jakiś nosek, uszy z truskawek, bananów i do łapki - tylko nie wiem,
        jak z tym logistycznie.
        Małe pomidorki z masą z serka z ziołami.
        Albo - nieduże rolady, takie śląskie tradycyjne, ogórek, boczek, kiełbasa w
        wołowym zraziku, i kluseczki z dziurką do tego, można sobie sos podarować, jak
        to ma być wygodne. 1 kluska, 1 roladka. Mięciutkie i poręczne.






Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka