Gość: MM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 23:32 widziałem we Włoszech na przedrożnych bazarkach i w ichnich warzywniakach. Jak to smakuje ? a wygląda tak www.ave.net.pl/kreta/santorini/kaktusy_75_32.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.access.telenet.be 12.07.06, 23:54 Mnie nie smakuja,ale kazdy ma inny gust i smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 00:29 dla mnie sa obzydliwe, nie dosc ze smak "dziwny" to i osystencja nieapetyczna Odpowiedz Link Zgłoś
to_nie_ja_bylam Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 01:17 Opuncje - jeśli dojrzałe, są wyemienite: słodko-kwaśne. Do kupienia także w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.oc.oc.cox.net 13.07.06, 02:58 Probowalam. Sa wodniste--to ich najwieksza zaleta w oczach zjadajacych je Meksykanow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anki Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: 86.67.66.* 13.07.06, 03:03 Dojrzałych, ustępujących lekko pod naciskiem palca używam do sałatek owocowych, same też są dobre, z odrobiną cukru. Ale przy obieraniu radzę przytrzymywać widelcem albo w rękawiczce, nie zawsze kolce są usunięte dokładnie (robi się to np. szczotkując owoc miękką szczotką pod bieżącą wodą). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 09:27 Fichi d'India sie nazywaja: niestety ich obieranie odbiera wiele przyjemnosci plynacej z jedzenia. Najbardziej lubiej je ogladac, fotografowac: rosna bardzo szybko. Mam nawet niedaleko domu. Wyjatkowo dekoracyjna roslina. Mam gdzies przepis na liker z opuncji: rodem z Sardynii. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 10:12 ja je lubię warto kupowac w supermarketach, gdzie są juz porzadnie obrane zetknięcie sie z kolcami jest bardz nieprzyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
martuha Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 10:37 ja tez je lubie. ale jadlam w grecji, byly miesiste, soczyste i pyszne. smakowaly troche jak kiwi. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 11:02 Probowalem w Meksyku, ale sam nie robilem. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
komarka Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 12:07 Ja próbowałam w Egipcie. Smakowało mi, chociaż tego smaku nie potrafię określić. Miejscowa Egipcjanka uczyła mnie jak zbierać i obierać opuncje bardzo sprawnie za pomocą patyczka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 17:56 Opuncje są pyszne, tylko trzeba unikać kontaktu gołej skóry z ich skórką, bo zostawia małe, niewidoczne, a piekielnie irytujące igiełki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula96 Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.vktv.no / *.vktv.no 13.07.06, 18:25 Jak kupowalam w Hiszpani,a nazywaja je tam figami,to pani przestrzegala,ze na owocach siedza wszy,zeby na mnie nie przeszly. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 13.07.06, 19:35 Na pewno dobrze zrozumialas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:52 he he chyba troche przesadziła z tymi wszami. Jak jechałem podrzędnymi dróżkami we Włoszech, to rosły na krzakach, na wyciągniecie ręki, aż mnie kusiło, żeby zerwac choc jeden, ale teraz widzę, że naciąłbym się na kolce. Jak będę w tym roku to sprobuję, ale najpierw kupne w hipermarkecie lub kafejce. Pozdrowienia dla wszystkich ! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 14.07.06, 10:02 Nie wiem jak dobrze znasz hiszpanski, ale moim zdaniem miala na mysli igielki: malutkie, czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Wlochow sposob na usuniecie igiel IP: *.160-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.07.06, 23:23 - wsadzic lapy pod strumien lodowatej wody - kurczy sie wtedy skora, zaciesniaja pory i igielki same wychodza. Sprawdzone! Sama kiedys na targu na Sycylii wpakowalam lape w kosz opuncji. Co do smaku? Cos jak arbuz lub melon ale mniej wodnisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Wlochow sposob na usuniecie igiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:32 tak czy siak bedę je traktował w rekawicach :) Zastanawiam sie tylko jak je obierac ? nożem ? twardą maja skórkę ? a może wyjadac łyżeczką jak kiwi ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wlochow sposob na usuniecie igiel 14.07.06, 10:01 Jesli nozem, to i widelcem: najpierw odcinasz konce, a potem naokolo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 14.07.06, 06:39 Mnie smakuja, pod warunkiem ze sa dojrzale. Smak w przyblizeniu agrestwow-kiwowy :) U mnie sprzedaja starannie obtarte z igielek. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: opuncje wiosna i zima 14.07.06, 10:06 Wiosna: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=39636678&a=39636678 Zima pod sniegiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27707430&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 to ja dorzucę chorwackie, tylko... 14.07.06, 10:29 nie jestem pewna, czy to są opuncje :-) img96.imageshack.us/img96/1563/dsc017340we.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 14.07.06, 10:34 Jadłam we Włoszech - nazywają je BANANI. Mnie osobiście nie smakują - woda z cukrem do tego strasznie miękkie. Zresztą kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje.Za to opuncja, której zaszczepkę gwizdnęłam przy okazji pobytu we Włoszech pierwszy raz mi zakwitła. Kwiat cudo! Owoców brak. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 14.07.06, 11:35 W jakim regionie tak je nazywaja? Po wlosku "banani" to drzewa bananowe. W odroznieniu od "banane", czyli banany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 11:31 Opuncji próbowałam w Chorwacji. Owoce zerwane na przydożnym kaktusie. Miąższ wyjadany łyżeczką smakował bosko. Mozna zrobić z nich dżem i sok. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula96 Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.vktv.no / *.vktv.no 14.07.06, 14:40 nie znam hiszpanskiego,ale jestem pewna,ze chodzilo o wszy,bo pilotka wycieczki tez o nich mowila.Nie sadze,zeby sie znalazly na owocach,ktore kupujemy w sklepie ale na bazarku tak. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 14.07.06, 15:41 Raczej o koszenile: encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=80141 Nie ma sie czego bac: sluzy do produkcji, za przeproszeniem, barwniak spozyczego: czerwieni koszenilowej E124. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsdfsfsfsfs Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: 77.252.47.* 02.03.21, 09:30 smakuje jak gówno, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyrdtesdfhdgs Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: 77.252.47.* 02.03.21, 09:35 potwierdzam, wyczuwalna jest również intensywna woń moczu, pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allahuakbar3214 Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.21, 09:38 zgadzam się, smakuję jak sraczka a pachnie jak mocz, ciężko stwierdzić czy mi smakuje. Pozdrawiam serdecznie i miłego dzionka życzę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: owoce kaktusa czy ktoś próbował ? 02.03.21, 21:34 eee... mam pytanie: jak smakuje ówno? :P Odpowiedz Link Zgłoś