brynia2 30.07.06, 10:05 Jak długo pasteryzować słoiki, żeby ogórki pokrojone w grubsze plastry były kruche i lekko twardawe, a nie "flakowate"?. Z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynia2 Re: Sałatka szwedzka z ogórków 30.07.06, 15:26 Nikt z Was nie robił takiej salatki? Przyjdzie mi eksperymentować na ekologicznych ogórkach, trochę szkoda :-( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sałatka szwedzka z ogórków 30.07.06, 16:06 Moze tak: www.gotowanie.wkl.pl/przepis8252.html Odpowiedz Link Zgłoś
ejola Re: Sałatka szwedzka z ogórków 04.08.06, 13:06 Ja robię co roku. Ogórków wcześniej nie trzymam w soli. Po prostu pokrojone w plastry (ze skórką)upycham do słoików przekładając od czasu do czasu warstwą krążków cebulki. Do tego gorąca zalewa, zakręcam, gotuję słoiki 15-20 minut. Nigdy mi się nie rozpaćkały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: Sałatka szwedzka z ogórków IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 04.08.06, 18:09 Bryniu, mam pytanie: czy ta salatke moge zrobic ze "zwyklych" ogorkow czy to musza byc gruntowe? Bo jakos w Anglii tych drugich nie widze... A moze zle szukam? Jak ktos wie, gdzie takowe zdobyc, prosze o podpowiedz! Moze Natalia?;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Sałatka szwedzka z ogórków 04.08.06, 18:18 Na 100% nie wiem, ale na Twoim miejscu spróbowałabym zrobić z takich, do jakich masz dostęp. Też jestem ciekawa, jaka jest opinia innych na ten temat :-) Ja robiłam wczoraj z własnych ogórków szklarniowych, ale nie węży, tylko takich krótkich. Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Sałatka szwedzka z ogórków 05.08.06, 09:36 Bardzo dobry przepis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27226585&a=27227728 Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Brynia a jak sie robi taką sałatkę 05.08.06, 10:01 dostałam od teściowej cały worek ogorkow gruntowych i z chęcią bym zrobiła taką sałatkę Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 05.08.06, 21:24 Nie wiem jak Brynia, ale ja robię tak; 4kg ogórków 1/2 szklanki soli ogórki pokrojone w plasterki ze skórka i posolone , zostawiamy na ok. 2 godziny. Zlać wodę i dodajemy; 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 6 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 40 dkg cebuli pokrojonej w paski 1/2 kg marchwi utartej na tarle 1/2 dkg pieprzu Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min. Nie wiem czy to jest szwedzka, ale bardzo dobra do mięska i kanapek w zimowy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Małgosiu, Ty też w kuchni .... 05.08.06, 21:33 No, właśnie, ja nad tym olejem dumam. Nie dałam, ale chyba powinna być zjadliwa. A, po co ten olej, jak sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: Małgosia, też w kuchni .... 05.08.06, 21:50 brynia2 napisała: > No, właśnie, ja nad tym olejem dumam. Nie dałam, ale chyba powinna być zjadliwa > . > A, po co ten olej, jak sądzisz? zjadliwa będzie napewno. Powiem, że nie wiem po co ten olej. Myślę, iż w celach konserwujących i może aby ta pietruszka nie gilgała w gardziołko. Czasami zagladam, ale nie pisuję. Raczej podbieram pomysły niż daję. Czy próbowałas przepisu "polki" na pomidorki ? A jak robisz swoje bo są naprawdę apetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Małgosia, też w kuchni .... 05.08.06, 21:58 zastepowa napisała: > ....i może aby ta pietruszka nie gilgała w gardziołko. Cudnie to wymyśliłaś, w życiu bym na to nie wpadła :-) > Czy próbowałas przepisu "polki" na pomidorki ? > A jak robisz swoje bo są naprawdę apetyczne. Pierwszy raz zrobiłam, w/g przepisu Polki ze świeżymi listkami bazylki. Jeszcze nie otwieralam słoiczka, ale korci mnie i za jakieś 2-3 dni to zrobię. Dam znać, ale jakby co, to przypomnij mi, tu albo tam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
5kaffka Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 07.08.17, 22:15 A ile WODY? bo jest napisane, że zlać wodę... proszę o rozwinięcie Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 08.08.17, 10:02 5kaffka napisał(a): > A ile WODY? bo jest napisane, że zlać wodę... proszę o rozwinięcie > Zasolone ogórki puszczą wodę i to ją trzeba CAŁĄ wylać. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 08.08.17, 12:07 Robię od lat kilku sałatkę ogórkową do słoików typu szwedzkiego, gdzie nie odlewa się żadnej wody jak i nie pasteryzuje. Jeśli jesteś zainteresowana to mogę ci podać przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do Betsy 05.08.06, 21:30 Betsy, dopiero teraz się odzywam, bo dopiero teraz weszłam do netu. Zrobiłam tak, jak jest w linku podrzuconym przez Linn. Tylko, że ja nie dałam oleju, jakoś tak nie lubię, jak mam warzywka przytłuszczone. Zobaczymy, co wyjdzie, ale myślę, że będzie ok :-) W przepisie na paprykę w occie też jest olej, ale nigdy nie daję i jest pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś