Dodaj do ulubionych

Sałatka szwedzka z ogórków

30.07.06, 10:05
Jak długo pasteryzować słoiki, żeby ogórki pokrojone w grubsze plastry były
kruche i lekko twardawe, a nie "flakowate"?.

Z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • brynia2 Re: Sałatka szwedzka z ogórków 30.07.06, 15:26
      Nikt z Was nie robił takiej salatki?
      Przyjdzie mi eksperymentować na ekologicznych ogórkach, trochę szkoda :-(
      • linn_linn Re: Sałatka szwedzka z ogórków 30.07.06, 16:06
        Moze tak:
        www.gotowanie.wkl.pl/przepis8252.html
        • brynia2 Re: Sałatka szwedzka z ogórków 30.07.06, 16:48
          Dzięki Linn :-)))
    • ejola Re: Sałatka szwedzka z ogórków 04.08.06, 13:06
      Ja robię co roku. Ogórków wcześniej nie trzymam w soli. Po prostu pokrojone w
      plastry (ze skórką)upycham do słoików przekładając od czasu do czasu warstwą
      krążków cebulki. Do tego gorąca zalewa, zakręcam, gotuję słoiki 15-20 minut.
      Nigdy mi się nie rozpaćkały.
    • Gość: kabushka Re: Sałatka szwedzka z ogórków IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 04.08.06, 18:09
      Bryniu, mam pytanie: czy ta salatke moge zrobic ze "zwyklych" ogorkow czy to
      musza byc gruntowe? Bo jakos w Anglii tych drugich nie widze... A moze zle
      szukam? Jak ktos wie, gdzie takowe zdobyc, prosze o podpowiedz! Moze Natalia?;-
      )
      • brynia2 Re: Sałatka szwedzka z ogórków 04.08.06, 18:18
        Na 100% nie wiem, ale na Twoim miejscu spróbowałabym zrobić z takich, do jakich
        masz dostęp.
        Też jestem ciekawa, jaka jest opinia innych na ten temat :-)
        Ja robiłam wczoraj z własnych ogórków szklarniowych, ale nie węży, tylko takich
        krótkich.


        • bedada Re: Sałatka szwedzka z ogórków 05.08.06, 09:36
          Bardzo dobry przepis:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27226585&a=27227728
    • betsypetsy Brynia a jak sie robi taką sałatkę 05.08.06, 10:01
      dostałam od teściowej cały worek ogorkow gruntowych i z chęcią bym zrobiła taką
      sałatkę
      • zastepowa Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 05.08.06, 21:24
        Nie wiem jak Brynia, ale ja robię tak;
        4kg ogórków
        1/2 szklanki soli
        ogórki pokrojone w plasterki ze skórka i posolone , zostawiamy na ok. 2 godziny.
        Zlać wodę i dodajemy;
        3/4 szklanki octu
        3/4 szklanki oleju
        3/4 szklanki cukru
        6 ząbków czosnku
        3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
        40 dkg cebuli pokrojonej w paski
        1/2 kg marchwi utartej na tarle
        1/2 dkg pieprzu
        Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.

        Nie wiem czy to jest szwedzka, ale bardzo dobra do mięska i kanapek w zimowy
        czas.
        • brynia2 Małgosiu, Ty też w kuchni .... 05.08.06, 21:33
          No, właśnie, ja nad tym olejem dumam. Nie dałam, ale chyba powinna być zjadliwa.
          A, po co ten olej, jak sądzisz?
          • zastepowa Re: Małgosia, też w kuchni .... 05.08.06, 21:50
            brynia2 napisała:

            > No, właśnie, ja nad tym olejem dumam. Nie dałam, ale chyba powinna być
            zjadliwa
            > .
            > A, po co ten olej, jak sądzisz?

            zjadliwa będzie napewno.
            Powiem, że nie wiem po co ten olej.
            Myślę, iż w celach konserwujących i może aby ta pietruszka nie gilgała w
            gardziołko.
            Czasami zagladam, ale nie pisuję.
            Raczej podbieram pomysły niż daję.

            Czy próbowałas przepisu "polki" na pomidorki ?
            A jak robisz swoje bo są naprawdę apetyczne.
            • brynia2 Re: Małgosia, też w kuchni .... 05.08.06, 21:58
              zastepowa napisała:


              > ....i może aby ta pietruszka nie gilgała w gardziołko.

              Cudnie to wymyśliłaś, w życiu bym na to nie wpadła :-)

              > Czy próbowałas przepisu "polki" na pomidorki ?
              > A jak robisz swoje bo są naprawdę apetyczne.

              Pierwszy raz zrobiłam, w/g przepisu Polki ze świeżymi listkami bazylki. Jeszcze
              nie otwieralam słoiczka, ale korci mnie i za jakieś 2-3 dni to zrobię. Dam znać,
              ale jakby co, to przypomnij mi, tu albo tam :-)
        • 5kaffka Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 07.08.17, 22:15
          A ile WODY? bo jest napisane, że zlać wodę... proszę o rozwinięcie
          • hazo Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 08.08.17, 10:02
            5kaffka napisał(a):
            > A ile WODY? bo jest napisane, że zlać wodę... proszę o rozwinięcie
            >

            Zasolone ogórki puszczą wodę i to ją trzeba CAŁĄ wylać.
          • marbor1 Re: Brynia a jak sie robi taką sałatkę 08.08.17, 12:07
            Robię od lat kilku sałatkę ogórkową do słoików typu szwedzkiego, gdzie nie odlewa się żadnej wody jak i nie pasteryzuje. Jeśli jesteś zainteresowana to mogę ci podać przepis.
      • brynia2 do Betsy 05.08.06, 21:30
        Betsy, dopiero teraz się odzywam, bo dopiero teraz weszłam do netu.
        Zrobiłam tak, jak jest w linku podrzuconym przez Linn. Tylko, że ja nie dałam
        oleju, jakoś tak nie lubię, jak mam warzywka przytłuszczone. Zobaczymy, co
        wyjdzie, ale myślę, że będzie ok :-)
        W przepisie na paprykę w occie też jest olej, ale nigdy nie daję i jest pyszna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka