Dodaj do ulubionych

tortilla meksykańska...wątpliwości

19.08.06, 10:57
Ostatnio robiłam ciasto na tortille meksykańska, stwierdziałm, że robie sama,
a potem stworze nadzienie :-)...we wszystkich przepisach jest mąka
kukurydziana...co powoduje, że placki są żółte ...i wszytko byłoby ok,
tortilla sie udała...ale potem zobaczyłam takie gotowe placki ( pakowane po
10 szt)w marketie...one nie były zółte..tylko zupełnie biało-blade, jakby tam
nie było w ogóle maki kukurydzianej. Pytanie: jak w końcu powinien wygladać
prawdziwy placek tortilli??
Obserwuj wątek
    • ewika31 do bia111 19.08.06, 12:08
      słuchaj ja tez robiłam te tortiee z maki kukurydzianej... no ale normanlnie
      tragedia wogole mi nie chciały wyjść.. łamały się byly jakos tak dziwnie
      kruche :(

      dasz swoj przepis???
      • Gość: gosc Re: do bia111 IP: *.pl 19.08.06, 12:25
        Poszukaj jest gdzies mój przepis na placki z maki pszennej. a łamały sie bo za
        dlugo smazone, 30sek z jednej i 30sek z drugiej strony na bardzo gorącej i
        suchej patelni. Po usmazeniu wkladam do woreczka foliowego
      • bia111 Re: do ewika31 19.08.06, 16:00
        Co do tego łamania sie to tak: 1' bardzo goracy tłuszcz, krótkie smażenie, 2'
        cieniutkie plastry, 3'mało tłuszczu...jeśl chodzi o przepis to mam taki:

        Składniki na 4 porcje
        · 10 dag maki kukurydzianej
        · 10 dag maki pszennej
        · 1 jajko
        · 100 - 125 ml mleka, sól,
        Ogólnie mysle, że nie jest taki zły...tylko oczywiście tortille sa żółciutkie :-
        )....
        Sama musze wypróbować wersje bez maki kukurydzianej o zobaczymy, co z tego
        wyjdzie :-)


        · 1/2-1 łyżeczki soli
        · olej
        • bia111 Re: do ewika31 19.08.06, 16:03
          ups...przepis mi sie podzielił na dwa...ale myslę, że wiesz o co chodzi...mały
          psikus przy kopiowaniu..a przepis oryginalnie jest z jakiegoś portalu
          kulinarnego.
    • ampolion Re: tortilla meksykańska...wątpliwości 19.08.06, 16:04
      Tak i siak:
      www.briefblog.com.mx/files/tortilla.jpg
      www.fotosearch.com/comp/FDS/FDS102/Corn-Tortilla-Single.jpg
      z.about.com/d/mexicanfood/1/5/l/1/tortilla.jpg
      www.glutafin.co.uk/ImageResizeCache/190970c5670fe10ad6591cd2e38f412d.jpg
      home.tiscali.be/an.bloemen/images/tortilla.jpg
    • kwiatek_leona Re: tortilla meksykańska...wątpliwości 19.08.06, 17:12
      "Pytanie: jak w końcu powinien wygladać prawdziwy placek tortilli??"

      Robione z maki kukurydzianej wedlug odwiecznej receptury wygladaja tak, jak te
      ktore zrobilas, zoltawe. Razem z Hiszpanami pojawila sie maka pszenna a z nia
      te blade placki. Jedne i drugie jak najbardziej poprawne.

      • pinkink2 zrobienie tortilli samemu to b. ambitne zadanie 19.08.06, 20:45
        Kiedys tez mi przyszlo do glowqy, ze zrobic tortille to tak samo jak zrobic
        nalesniki: maka, jajko woda z mlekiem i gotowe.))
        Nic bledniejszego!
        Znajoma Meksykanka uswiadomila mi, ze procedura jest inna, poczawszy od skladnikow.
        Prawdziwe meksykanskie tortille robisz z tzw. masy, tj. specjalnie spreparowane
        ziarno kukurydzy, bialej badz zoltej. Ziarno bardzo dlugo gotuje sie w
        wapiennej wodzie[limewater] (co najmniej przez noc), skutkiem czego latwo
        schodzi luska i robi sie ono b. miekkie.
        Nastepnie uciera/ugniata sie je dlugo do uzyskania gliniastej, surowej pulpy
        zwanej 'masa'.
        Dopiero z tej 'masy' bierze sie po kawaleczku i roluje walkiem na cienkie
        placki. Placki piecze sie BEZ TLUSZCZU, na suchej patelni przez 20 sekund na
        kazda strone.
        I tak wyglada robienie tortilli. Jak przeczytalam w sieci, meksykanskie kobiety
        zaprawiaja sie do robienia t. przez wiele, wiele lat, od wczesnego dziecinstwa.

        Poniewaz mieszkam w Kalifornii, blisko meksykanskiej granicy, wszedzie moge
        dostac tortille w roznych rozmiarach, ksztaltach i rodzajach; z maki pszennej tez.
        Ta ostatnia jest pomyslem amerykanskim, ktory zmodyfikowal meksykanska,
        kukurydziana tortille, ale z czasem wszedl i do kuchni meksykanskiej. Jest tez
        b.smaczna, ale ja wole white corn tortilla.
        Moja Meksykanka doradzala mi kupno gotowej 'masy', polproduktu do wyrobu
        tortilli w domu, i choc mozna ja wszedzie kupic, jakos nigdy tego nie zrobilam.
        Ide na latwizne.)))
        Oto pare linkow, dla zainteresowanych
        www.public.iastate.edu/~rjsalvad/scmfaq/tortilla.html
        www.texmextogo.com/tortillas.htm
        en.wikipedia.org/wiki/Tortilla
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka