Dodaj do ulubionych

Anyż+spirytus. Szukam przepisu na ouzo.

28.08.06, 08:24
Mam sporo anyżu i litr spirytusu. Chciałabym to jakoś sensownie połączyć.
Najchętniej w coś w rodzaju ouzo, czyli napój niesłodki, vol. 40 proc.
Z tego, co udało mi się znaleźć na forum (przepis jacka1f) i w googlu, uda mi
się najwyżej zrobić słodkawy likier anyżowy. To też jest jakaś opcja, ale
mniej pociągająca :-).
A może Wy macie jakiś pomysł? W najgorszym razie zmiażdżę gwiazdki anyżu,
wepchnę do butelki, zaleję ćwiartką spirytusu i poczekam, co się stanie.
Obserwuj wątek
          • guodny_kroolik Re: może nie ouzo, bo zakladam ze nie destylujesz 28.08.06, 11:54
            Do Linka: nie jestem chłopem.

            Do jacka1f: ten przepis wczoraj obejrzałam bardzo dokładnie. Nie zgadzam się z
            zaproponowaną przez Ciebie przydatnością nasion i gwiazdek. Wszystkie inne
            źródła, do jakich dotarłam, a takze Twoje linki, podają, że do wódki należy
            użyć anyżu gwiaździstego.
            Przedestylować mogę, mam taką możliwość. Jeśli tylko podrzucisz przepis na
            ouzo, nie widzę przeciwskazań :-).
            • jacek1f no to 28.08.06, 13:30
              Ale to nie ze mną się zgadzaj czy niezgadzaj..)-))

              Wielki metlik jest z anyzami w ogóle. Może te poniżej posmakują, ja nie robie
              tego, bo klimatycznie jest tu napój obcy... piję tylko na Południu.

              Anyżówka - już 1500 lat przed naszą erą Egipcjanie uważali ten napój za
              lekarstwo. Pod koniec XVIII wieku w Szwajcarii francuski uchodźca dr Ordinaire
              wyprodukował absynt - nalewkę spirytusową otrzymaną przez macerację piołunu,
              który stał się bardzo modnym napojem o smaku anyżkowym. Produkcję absyntu
              przejął H. L. Pernod. Jednak nadużywanie go okazało się szkodliwe dla zdrowia.
              Mogło bowiem doprowadzić do obłąkania, a nawet do śmierci. Zatem w większości
              państw zakazano produkcji absyntu.
              W międzyczasie opracowano technologię dla wielu trunków o smaku anyżkowym
              (anisees) zwanych też we Francji Pastis. Produkuje się je z anyżku
              gwiaździstego (badian), którego olejki eteryczne destyluje się z cukrem,
              czystym alkoholem i różnymi dodatkami, takimi jak mięta, melisa, lukrecja i
              inne zioła prowansalskie.
              Najbardziej znane marki to: Pernod i Ricard z Francji, Pastis (produkowany
              ostatnio także bez alkoholu) i Anisette (likier korzenny).
              Do wielkiej rodziny anyżówek należy też greckie ouzo i turecka raki, a także
              bułgarska mastika. Ouzo to słodka anyżówka o zawartości 40-50% obj. alkoholu.
              Raki ma smak korzenno-ziołowy, nie jest tak słodka jak ouzo i również zawiera
              40-50% obj. alkoholu.


              kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=25&hm=napoje/alk/wo
              www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=7966#pid71127
    • qubraq Re: Anyż+spirytus. Szukam przepisu na ouzo. 28.08.06, 21:56
      guodny_kroolik napisała:

      > A może Wy macie jakiś pomysł? W najgorszym razie zmiażdżę gwiazdki anyżu,
      > wepchnę do butelki, zaleję ćwiartką spirytusu i poczekam, co się stanie.

      A po co masz miażdżyć gwiazdki - sa przeciez takie fajne; nie wtykaj ich do
      butelki lecz wsyp do sloika i teraz zalej jakąś okowitą; moje juz stoja 7
      miesiecy i niedlugo zaczne cos kombinowac molestujac ustawicznie Jacka o
      pomysły!
      Andrzej
    • ba_nita Re:Kontuszówka 29.08.06, 15:06
      "Kontuszówka "
      20 g nasion anyżu,
      10 g anyżu gwiazdkowatego,
      10 g owoców kolendry,
      0.5 l spirytusu,
      0.6 l wody,
      150 ml miodu
      Rozgnieść nasiona i zalać zalać je w gąsiorku mieszanką spirytusu i wody,
      naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w twmpwraturze pokojowej na 2 miesiące. Po
      tym czasie do odcedzoncgo nalewu dodać miód, dobrze wymieszać, przecedzić przez
      bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek. Pić po 3 miesiącach.
      Wódka ma barwę zielonkawobrunatną, dobra na trawienie. Pije się ją schłodzoną.

      "Kontuszówka II "
      100 g anyżu (biedrzeniec anyż),
      50 g badianu (anyż gwiaździsty),
      50 g kolendry,
      1.5 l spirytusu 60°,
      0.4 l syropu cukrowego.
      Zmielone nasiona zalać w butli spirytusem, szczelnie zamknąć naczynie i odstawić
      na 14 dni. Po tym czasie przecedzić nalew przez bibułę filtracyjną i wlać do
      gorącego syropu cukrowego, wymieszać i przed rozlaniem do butelek przecedzić
      przez gęste płótno lub flanelę. Można pić po 3 miesiącach. Wódka ma barwę
      zielonkawobrunatną.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka