Dodaj do ulubionych

Co zrobić ze śliwek - lengrody + węgierki?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.06, 11:12
Poproszę o przepisy na jakieś dżemiki, konfitury itp. Mam ich całe wiadro a
nigdy wcześniej nie robiłam nic ze sliwek.
Serdeczne dzięki
Obserwuj wątek
    • jacek1f oprócz kompotów, dżemów, powideł itp 28.08.06, 11:18
      jak juz dośc bedzietego, to proponuje:

      .............. CHUTNEY.............................
      • razem z jabłkami i śliwkami zrób chutney. mmmm.
      jacek1f 06.09.05, 16:55 zarchiwizowany


      Do gara owoce i minimum wody podlac i dusic. Dodać imbir, chilli, pierprz,
      kardamon, goździki i czosnek. Sól do smaku. Niech sie popichce na małym z 20-30
      minut. Zależnie od ilości=garnka dodajesz na koniec cukier i ocet winny - od
      pół szklanki w górę (tylko lepiej próbuj po drodze). Jeszcze 10 minut i do
      słoików gorące kłaść. Zakręcić i do góry nogami do wystygnięcia.

      Do mięs, na chleb do wędlin i serów, do ryb... do wszytskiego.
      ///////////////////////////////////////////////////////////////////////

      Przepis na taki chutney jest uniwerslany do kazdych owoców, a najlepiej
      mieszać - jabłka ze śliwkami, sliwki z morelami, brzoskwinie z gruszkami itp
      itd...
    • Gość: marghe_72 Re: Co zrobić ze śliwek - lengrody + węgierki? IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 12:20
      z węgierek ciasto .. autor JOANNA
      Wiejska tarta ze śliwkami

      Przepis Ayn:
      aynmark.blogspot.com/2005/08/blog-post_12.html

      Składniki:
      Ciasto:
      175 g mąki ( 1 i 1/4 filiżanki)
      1 łyżeczka skórki z cytryny
      1 łyżeczka cukru
      1/4 łyżeczki soli
      110 g ( 8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
      2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżki kefiru

      Nadzienie:
      700 g ( 4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek
      50 g ( 1/4 filiżanki) cukru
      1 czubata łyżka mąki
      szczypta soli
      1/2 łyżeczki esencji migdałowej ( opcjonalnie)
      1/2 filiżanki płatków mogdałowych ( opcjonalnie)

      jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypania

      Tartę można też robić z innymi owocami - jabłkami, brzoskwiniami, morelami,
      gruszkami, a nawet jagodami.
      Przyprawy smakowe:
      -do jabłek - 1/2 łyżeczki cynamonu
      -do gruszek -1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      -do brzoskwinii - 1 łyżeczka miodu itp. itd.

      Wykonanie:
      Przygotować kruche ciasto:
      Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości
      ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać
      widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść.
      Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru.
      Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go
      folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.

      Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
      Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
      Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
      Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy
      margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować
      jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.

      Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na
      blasze z podniesionymi brzegami.
      Podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.


      Moje uwagi:
      Jedynym moim odstępstwem od przepisu było to, że piekłam to ciasto w
      temperaturze 200 stopni C (około 40 minut), bo wydaje mi się, że 190 stopni to
      troszkę za niska temperatura na kruche ciasto.
      A, i nie miałam czasu na chłodzenie ciasta przez 2 godziny w lodówce, więc je
      włożyłam na pół godziny do zamrażarki. Zupełnie wystarczyło...
      albo crumble

      z renkold nie wiem, bo sama sie z nimi męczę.. na razie duszę (ze skórą i
      pestkami) potem będę przecierać
    • Gość: vectra Re: Co zrobić ze śliwek - lengrody + węgierki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:28
      Zamrozić - w całości ( wtedy będa na kompoty zimą) lub przekrojone,
      wypestkowane ( z renklodami tu będzie problem bo im pestka nie odchodzi) -
      takie będą doskonałe do ciast zimą - ja tak robię gdy mam nadmiar miejsca w
      zamrażalniku ( nieczęsto się trafia) i nadurodzaj śliwek ( to prawie co roku).
      Możesz oczywiście też poukładać surowe śliwki dość ciasno w sloikach, zalać
      wrzącym syropem ( ja robię kilogram cukru na półtora litra wody) i potem
      pasteryzować - ok. 1 godz :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka